Tävlingsledarens blogg: Det kommer att gå bra

Semifinalerna närmar sig. Så är det, och även finalen i Mästare2021 kommer allt närmare. Vi står framför någonting helt nytt. Många av de mer erfarna aktörerna är, även de, minst sagt förvirrade över hur allt detta ska gå och hur vi ska lyckas. Det korta svaret skulle kunna vara att självklart kommer allt att gå bra, vi kommer att klara det tillsammans.

Men oron är förståelig och till vissa delar också befogad. Semifinalerna har tidigare år genomförts på ett bekant sätt; man har sökt om att arrangera en semifinal, man har fått semifinalarrangemanget och resurser för att göra detta. Det har funnits en lista över semifinalarrangörerna, och för arrangörerna har det varit lätt att på ett koordinerat sätt informera om de kommande tävlingarna. Mästare-kontoret har skickat anvisningar åt arrangörerna, t.ex. en gemensam botten för inbjudan. Man har arrangerat utbildning för arrangemanget och bedömningen, både domarskolningar och huvuddomarskolningar har genomförts varje år. Men nu har allting ändrats totalt. 

Semifinalerna i de tävlandes egna läroanstalter

Coronabegränsningarna, rekommendationer och gemensamma riktlinjer har satt hela Mästare-fältet i en ny situation. Vi kan inte samlas för att arrangera stora semifinaler, vi kan inte bjuda in utomstående tävlande ens från närliggande områden till vår egen läroanstalt. Förverkligandet görs genom att varje följeslagande lärare arrangerar semifinalen och bjuder in sin egen eller sina egna studerande att tävla i ifrågavarande gren. Nu ansvarar också varje semifinalarrangör för bedömningen och för att den sker på ett rättvist sätt. Den nya situationen är således mycket utmanande, och vi är alla helt nya inför en dylik situation.

Trots all förvirring och alla frågetecken så svarar vi att allt kommer att gå bra, när någon ställer frågan ”Hur kommer allt detta att gå?”. Alla arrangerar semifinalen enligt sin bästa förmåga och ser till att bedömningen görs på ett rättvist sätt. När alla agerar enligt givna anvisningar och särskilt enligt överenskommen praxis gällande den egna grenen, så kommer allt att gå bra, varför skulle det inte?

Beslut om finalen i slutet av januari

Inför finalen så har vi utarbetar tre olika planer: plan A, B och C. Utgående från dessa tar vi i slutet av januari tillsammans med Skills Finland ett beslut om arrangemanget. Efter det kommer jag att skriva mer om beslutet samt om läget gällande finalens arrangemang.

Men nu tar vi modigt sikte på semifinalerna. Vi litar på oss själva och på alla andra.  Vi söker inte efter de svagheter som eventuellt finns i systemet, utan vi litar istället på våra styrkor som det finns betydligt fler av. Vi hinner gå igenom svagheterna sedan efteråt och reparera dem med tanke på nästa omgång.

Med hopp om entusiasm, kraft och ett positivt tänkande inför genomförandet av semifinalerna 1 – 5.2.2021. Det kommer att gå bra!

Samppa
tävlingsledare
0400 330 587
sauli.jaara@osao.fi

Du är möjligen intresserad av

Tre grenar gör upp om Mästare2021-medaljerna i Kalajoki den 31.8–1.9.2021

Finalen i Mästare2021-tävlingen arrangerades decentraliserat på tolv olika platser i […]

Mästarnas Mästare Noora Salo vill vara en bra förebild

Noora Salo, studerande vid Perho Liiketalousopisto, valdes till nya ambassadör […]

Tävlingsledare Sauli Jaara: TACK!

Mästare2021-tävlingarna är nu bakom oss. Evenemanget kulminerade i avslutningsceremonin den […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.