Corona-tiden förde med sig en ny typ av Mästare-yrkesskicklighetstävlingar

Coronapandemin ändrade anordnandet av Mästare-evenemanget. Semifinalerna arrangerades decentraliserat och även finalen i maj kommer att arrangeras på ett nytt sätt.

Under den gångna veckan har Mästare-semifinalerna arrangerats runt om på yrkesläroanstalterna i Finland. Till semifinalerna anmälde sig 1520 yrkesstuderande, och dessa genomförde sina semifinaluppgifter i den egna läroanstalten. De bästa får fortsätta tävla i finalen som arrangeras i maj. Semifinalresultaten publiceras på Mästare2021-webbplatsen vartefter bedömningen blir färdig.

–Trots Corona så utstrålades kunskap under semifinalerna. Miljöerna och förutsättningarna varierade mycket inom grenarna, men vid alla yrkesläroanstalter gjorde man sitt bästa med arrangemanget. De tävlande var motiverade och arrangörerna hade helt klart tillgodosett jämställheten, bedömer Sauli Jaara, tävlingsledare för Mästare2021.

Man kan delta online i evenemanget Mästare2021 Uleåborg

På grund av Coronapandemin kommer Mästare2021-evenemanget i Uleåborg att arrangeras på ett nytt sätt den 18–20.5.2021. Istället för ett enda stort öppet publikevenemang kommer tävlingsgrenarna att spridas ut och arrangeras decentraliserat vid yrkesläroanstalterna i Norra Finland. Publiken kan följa tävlingarna virtuellt, både i Finland och utomlands.

Mästare är det största evenemanget inom yrkesutbildningen i Finland, där deltagarna tävlar om FM-medaljer i yrkesskicklighet. Antalet tävlingsgrenar är 46, varav tre stycken är MästarePLUS-grenar, för studerande i behov av särskilt stöd. Även högstadierna deltar i Mästare9-tävlingen, som i år kommer att genomföras som ett virtuellt spel. På programmet finns också yrkesutbildningens storseminarium, ett internationellt seminarium samt annat sidoprogram.

Som arrangörer för Mästare2021-evenemanget i Uleåborg står Koulutuskuntayhtymä OSAO tillsammans med Ammattiopisto Lappia, Ammattiopisto Luovi, Koulutuskeskus Brahe, Koulutuskeskus JEDU, Lapin koulutuskeskus REDU, Oulun palvelualan Opisto samt Suomen Diakoniaopisto. Dessutom deltar en mängd andra samarbetspartners i arrangemanget. Som evenemangets bakgrundsorganisation står Skills Finland rf.

Tilläggsinfo

Mästare2021 Uleåborg, tävlingsledare

Sauli Jaara

sauli.jaara@osao.fi

040 033 0587

På frågor gällande specifika grenar svarar de grenansvariga. Kontaktuppgifter finns på Mästare202-webbplatsen.

Du är möjligen intresserad av

Tre grenar gör upp om Mästare2021-medaljerna i Kalajoki den 31.8–1.9.2021

Finalen i Mästare2021-tävlingen arrangerades decentraliserat på tolv olika platser i […]

Mästarnas Mästare Noora Salo vill vara en bra förebild

Noora Salo, studerande vid Perho Liiketalousopisto, valdes till nya ambassadör […]

Tävlingsledare Sauli Jaara: TACK!

Mästare2021-tävlingarna är nu bakom oss. Evenemanget kulminerade i avslutningsceremonin den […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.