19.5.2021
Med särskilt stöd har alla möjlighet att uppnå toppkunnande
Att få särskilt stöd i samband med studierna hindrar inte utvecklingen mot toppkunnande. Alla kan avancera enligt sin egen individuella väg. Ville Köngäs, programledare för Mästare2021-evenemangets öppnings- och avslutningsceremoni, har inte låtit det faktum att han är synskadad hindra honom från att nå sina drömmar. I MästarePLUS-grenarna får studerande i behov av särskilt stöd hjälp med att hitta sina egna starka sidor.
Ville Köngäs är förstaårsstuderande på Lappias Pop & Jazz konservatorium. Den unga killen, som varit synskadad sedan födseln, har inte låtit detta hindra honom, utan deltagit i hobbyverksamhet och annat precis som alla andra. I studierna uppkommer heller inga problem eftersom man kan göra dessa individualiserade.
−Det lönar sig absolut att söka en sådan studieplats som känns rätt för en själv. Själv brinner jag för musiken. Ibland behöver jag individuella lösningar i mina studier, och jag måste verkligen berömma lärarna för hur de har tagit reda på och fixat saker och ting. Gällande till exempel användning av punktnoter har läroanstalten ordnat distansundervisning utifrån, berättar Köngäs.
Via läroanstaltens intra fick Köngäs information om att man fick ansöka om att bli programledare för Mästaretävlingen.
−Jag har uppträtt många gånger live med mitt band, men detta är den första flerkameraproduktionen som jag deltar i. Jag ville också få chansen att uppträda på svenska och på så vis kunna dra nytta av de språkkunskaper jag fick då jag studerande i Haparanda, förklarar Köngäs.
MästarePLUS grenarna uppmuntrar studerande att hitta sina styrkor
MästarePLUS-grenarna är inriktade på studerande i behov av särskilt stöd. Heidi Viertola och Pirjo Huikuri frånAmmattiopisto Luovi fungerar som grenansvariga för Affärsverksamhetsgrenen och de konstaterar att jämlikheten inom den egna läroanstalten syns i och med att mångfalden verkligen uppskattas och genom att tjänster och verksamhetsmodeller som förverkligas är tillgängliga och utgår från de studerandes behov. Lärarnas roll är att stöda de studerande under resans gång.
−Vi stöder de studerande under hela studietiden så de kan hitta sina styrkor och använda sitt kunnande på bästa sätt. Med hjälp av dessa så hittar vi en väg för den studerande som innebär jobbmatchning och ett bra liv. De studerande har individuella studieplaner som planeras på veckonivå och den studerande kan själv följa med hur studierna framskrider. På detta sätt hålls de studerande aktiva och motiverade att planera sin egen framtid och sina egna jobbmöjligheter, berättar Viertola.
Under Mästare-finalen är Huikuri och Viertola också nervösa för sina egna tävlandes skull. Studerande Olli Alasaarela från Luovi tävlar i finalen i Affärsverksamhet, tillsammans med fem andra tävlande.
−Kundbetjäningsförmågan är min styrka. Jag tror också att jag i finaltävlingen kan ha nytta av att ha arbetat i en järnaffär, säger Alasaarela.
−MästarePLUS-grenarna ger studerande i behov av särskilt stöd en unik chans till att visa sitt kunnande. De blir inspirerade av att tävla. De vill vara med och träna för att få toppkunnande. Samtidigt är också MästarePLUS ett verkligt skyltfönster för att visa upp sitt kunnande för arbetslivet. Eftersom Mästare-evenemanget i år genomförs som offentliga livesändningar har också arbetslivet en fin chans att följa med tävlingarna, se vilka slags uppgifter de tävlande genomför samt se de tävlande in action. Då kan den egna upplevelsen ändra förutfattade meningar, konstaterar Huikuri.
Huvudbild av artikeln: Rami Ranta.
Du är möjligen intresserad av
Tre grenar gör upp om Mästare2021-medaljerna i Kalajoki den 31.8–1.9.2021
Finalen i Mästare2021-tävlingen arrangerades decentraliserat på tolv olika platser i […]
Mästarnas Mästare Noora Salo vill vara en bra förebild
Noora Salo, studerande vid Perho Liiketalousopisto, valdes till nya ambassadör […]
Tävlingsledare Sauli Jaara: TACK!
Mästare2021-tävlingarna är nu bakom oss. Evenemanget kulminerade i avslutningsceremonin den […]