Erityisellä tuella kaikille mahdollisuus oman huippuosaamisen tavoitteluun

Erityisen tuen tarve opintoihin ei estä huippuosaajaksi kehittymistä. Jokainen voi edetä henkilökohtaista polkuaan. Taitaja2021-tapahtuman avajaisten ja päättäjäisten juontaja Ville Köngäs ei ole antanut sokeuden estää omien unelmiensa tavoittelua. TaitajaPLUS-lajeilla tuetaan erityistä tukea saavia opiskelijoita omien vahvuuksien löytämisessä.

Ville Köngäs opiskelee ensimmäistä vuotta Ammattiopisto Lappian Pop & Jazz Konservatoriossa. Syntymästään asti sokea nuori mies ei ole antanut asian hidastaa itseään harrastuksissa tai missään muussakaan asiassa. Opiskelussa ei tule vastaan ongelmia, kun opetusta voidaan tarvittaessa henkilökohtaistaa.

−Kannattaa ehdottomasti hakea opiskelemaan sitä, mikä tuntuu omalta jutulta. Itselleni se oli musiikki. Tarvitsen välillä opinnoissani henkilökohtaisia ratkaisuja. Täytyy nostaa hattua opettajille siitä, miten he ovat heti ottaneet selvää asioista ja järjestäneet kaiken. Esimerkiksi pistenuottien käyttämiseen minulle on hankittu etäopetusta oppilaitoksen ulkopuolelta, Köngäs kertoo.

Ilmoituksen Taitaja-tapahtuman avajaisten ja päättäjäisten hausta Köngäs huomasi oppilaitoksen intrassa ja päätti heti hakea.

−Olen esiintynyt paljon livenä oman bändin kanssa, mutta tämä on ensimmäinen monikameratuotanto, jossa olen mukana. Halusin myös päästä esiintymään ruotsiksi, ja sillä tavalla hyödyntää kielitaitoani, jonka hankin opiskellessani pari vuotta Haaparannassa, sanoo Köngäs.

TaitajaPLUS-lajit kannustavat opiskelijoita löytämään vahvuutensa

TaitajaPLUS-lajit on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Liiketoimintalajin lajivastaavat Heidi Viertola ja Pirjo Huikuri Ammattiopisto Luovista toteavat, että yhdenvertaisuus näkyy omassa oppilaitoksessa monimuotoisuuden arvostamisena sekä saavutettavien ja opiskelijalähtöisten palvelujen ja toimintamallien toteutumisena. Opettajan tehtävänä on tukea opiskelijan matkaa.

−Tuemme opiskelijoita koko opintojen ajan löytämään omat vahvuutensa ja ottamaan osaamisensa käyttöön. Niiden avulla voimme auttaa heitä löytämään väylän täsmätyöhön ja hyvään elämään. Opiskelijoilla on yksilölliset suunnitelmat, joista he voivat viikkotasolla seurata opintojensa etenemistä. Näin opiskelijat ovat aktiivisia ja motivoituneita suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja työmahdollisuuksiaan, Viertola kertoo.

Taitaja-finaalissa Huikuri ja Viertola jännittävät myös omien opiskelijoidensa puolesta. Luovin opiskelija Olli Alasaarela kilpailee liiketoiminnan finaalissa, jossa on kuusi kilpailijaa.

−Hyvät asiakaspalvelutaidot ovat ehdottomasti oma vahvuuteni. Uskon, että finaalitehtävässä on hyötyä myös työkokemuksestani rautakaupassa, arvelee Alasaarela.

−TaitajaPLUS-lajit ovat erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ainutlaatuinen mahdollisuus näyttää osaamistaan. Opiskelijat innostuvat kilpailuista. He haluavat osallistua ja harjoitella kohti huippuosaamista. Samalla TaitajaPLUS on todellinen näyteikkuna osoittaa omaa osaamistaan työelämälle. Tänä vuonna Taitaja-tapahtuman toteuttaminen julkisena livelähetyksenä tuo myös työelämälle hienon tilaisuuden seurata, millaisia kilpailutehtävät ovat ja nähdä kilpailijoiden suoritukset. Silloin oma kokemus voi muuttaa ennakkoasenteita, Huikuri toteaa.

Olli Alasaarela suorittamassa kilpailutehtävää TaitajaPLUS Liiketoiminta -lajissa. Kuva: Samuel Kynkäänniemi, Luovi / Skills Finland.

Artikkelin pääkuva: Rami Ranta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja-tapahtuman mainoskuva, jossa neonkeltaiseen paitaan pukeutunut poika katsoo hymyillen kameraan tumman taustan edessä. Taustalla myös piirrettyjä neonkeltaisia säteitä.

Taitaja2021 Oulu -loppuraportti on julkaistu

Suomi oli yksi harvoista maista, joka järjesti vuonna 2021 kansalliset […]

Kolmen lajin Taitaja2021-mitaleista kisataan 31.8.–1.9.2021 Kalajoella – KATSO TULOKSET

Taitaja2021-kilpailun finaali järjestettiin toukokuussa hajautetusti kahdellatoista paikkakunnalla. Alueellisten koronasuositusten vuoksi […]

Tapahtumasta on kulunut kuukausi – miten kaikki meni?

Taitaja2021-tapahtumasta on nyt kulunut kuukausi. Kokosimme yhteen tuloksia ja päätelmiä […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.