Tapahtumasta on kulunut kuukausi – miten kaikki meni?

Taitaja2021-tapahtumasta on nyt kulunut kuukausi. Kokosimme yhteen tuloksia ja päätelmiä tapahtuman onnistumisesta. Julkaisemme syksyllä 2021 projektin loppuraportin, jossa kerromme kattavasti projektin tuloksista.  

Taitaja2021 tehtiin rohkeasti ja uudella tavalla

Onnistuimme tekemään uudenlaiset Taitajat ja kokeilimme rohkeasti uutta: järjestimme Taitaja-semifinaalit koronan vuoksi uudella tavalla hajautetusti opiskelijoiden omissa oppilaitoksissa. Myös SM-finaalit hajautettiin 13 eri paikkakunnalle.

Semifinaali-ilmoittautuneiden määrä nousi suurimmaksi sitten vuoden 2017: semifinaaleihin ilmoittautui yhteensä 1520 ammatillista opiskelijaa ympäri Suomen. Oli hienoa, että niin moni innostui lähtemään mukaan Taitajaan poikkeustilanteesta huolimatta.

Finaalissa kilpaili suomenmestaruuksista noin 350 kilpailijaa 43 lajissa, joista kolme oli erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPUS-lajeja. Lisäksi mukana oli viisi ammattinäytöstä.

Suomi oli yksi harvoista maista, joka järjesti kansalliset ammattitaitokilpailut koronapandemiasta huolimatta. Varotoimenpiteenä Kalajoella järjestetyt kolme SM-lajia jouduttiin viime hetkellä peruuttamaan alueen pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Onneksi tapaus jäi ainoaksi ja tapahtuma toteutui alusta loppuun terveysturvallisesti ja vastuullisesti. Kalajoen 3 peruttua kilpailulajia järjestetään elokuun 2021 lopussa.

Yleisölle tarjottiin terveysturvallinen tapa osallistua

Taitaja2021-tapahtuma saavutti hyvin sekä valtakunnallista että kansainvälistä näkyvyyttä. Yleisölle tarjottiin virtuaalitapahtuman keinoin mahdollisuus osallistua interaktiivisesti ja terveysturvallisesti Suomesta ja ulkomailta.

Virtuaalitapahtuman lähetyksiä katsoi yhteensä 23 400 henkilöä. Tapahtumassa vieraili yhteensä 7961 henkilöä. Luokat ja muut ryhmät osallistuivat tapahtumaan samalta ruudulta, joten todellinen kävijämäärä ylittää 10 000 henkeä.

Oheistapahtumista suosituimpia olivat päättäjäiset yli 4000 katsojalla sekä webinaarit, jotka keräsivät yleisöä ympäri maailmaa. Niitä seurasi yhteensä 1390 henkilöä. Maat, joista oli eniten kävijöitä, ovat: Suomi, Kiina, Saksa, Espanja, ja Ruotsi.

Yläkoululaiset saivat tietoa ammateista

Taitaja-tapahtuma toimii hyvänä näyteikkunana ammatteihin ja ammatilliseen koulutukseen.

Yläkoululaisten oma taitokilpailu Taitaja9 järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti mobiilipelinä. Yläkoululaiset osallistuivat kilpailuun omissa kouluissaan kolmen hengen joukkueina. Kilpailun alkukarsintoihin osallistui ennätyksellisesti yli 8000 yläkoululaista ympäri Suomen.

Yläkoululaisille suunnattua Urapolku-peliä pelattiin Taitaja2021 Oulu -tapahtuman aikana kouluissa ja kodeissa. Peliä pelasi yhteensä 6 026 joukkuetta. 

Yhteistyön ja verkoston voima

Taitaja-kilpailu on opiskelijoille, henkilökunnalle ja yrityksille hieno yhdessä tekemisen ja ammatillisen osaamisen näkyväksi tekemisen mahdollisuus.

Taitaja2021-tapahtuma oli koko Pohjois-Suomen voimannäyttö. Mukana oli 8 koulutuksenjärjestäjää, ja päävastuun tapahtumasta kantoi Koulutuskuntayhtymä OSAO. Koskaan aikaisemmin Taitajaa ei ole tehty näin laajalla verkostolla.

Tämän vuoden hajautettu toteutusmalli sai aikaan sen, että tapahtuma koettiin ammatillisen koulutuksen yhteiseksi asiaksi, ja oppilaitokset viestivät Taitajasta ennätyksellisen paljon.

Yritykset arvostavat Taitajaa

Taitaja2021-tapahtumalla oli kaikkiaan 261 yhteistyökumppania, joista pääyhteistyökumppaneita oli 54. Sopimusten kokonaisarvo ylitti 1,6 miljoonaa euroa.  

Monelle kumppanille tärkein syy olla mukana Taitajassa on uusien työntekijöiden rekrytointi. Taitajassa kilpailee Suomen parhain nuorten ammattilaisten joukko, ja tapahtuma tavoittaa myös omaa ammatinvalintaansa pohtivat peruskoululaiset.

Ilman vahvaa kumppaniyhteistyötä ja molemminpuolista luottamusta tapahtumaa ei olisi mahdollista toteuttaa. Kymmenet kumppanit ovat kulkeneet Taitajan matkassa vuodesta toiseen, ja suurin osa haluavat olla mukana myös jatkossa.

Taitaja-yhteisö kasvoi vuoden aikana

Kerroimme aktiivisesti Taitaja-tapahtuman rakentumisesta sosiaalisessa mediassa läpi vuoden. Mukanamme kulki kaikkiaan 7663 Taitajan ystävää ja seuraajaa. Tervetuloa mukaan Taitaja-yhteisöön myös te kaikki uudet 588 henkilöä, jotka liityitte Taitaja-somen seuraajiksi kuluneen vuoden aikana.

Otimme uutena Taitajan somevalikoimaan TikTokin, koska haluamme tavoittaa nuoret ja tarjota myös kilpailijoillemme luontevan kanavan välittää tarinansa omasta Taitaja-matkasta. Lisäksi avasimme Taitajalle oman LinkedIn-sivuston Skills Finlandin sivuston alle. Uudet kanavavalinnat ovat jo kerryttäneet uutta yhteisöä, ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten ne kehittyvät tulevien vuosien aikana.

Tänään Taitaja2021-tapahtuman viestintä hiljenee ja luovutamme puheenvuoron Taitaja2022 Porille.

Kiitos vielä kerran teille kaikille Taitaja2021-tapahtuman upeaan matkaan osallistuneille. Auringon säteitä ja hyvää kesää! 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja-tapahtuman mainoskuva, jossa neonkeltaiseen paitaan pukeutunut poika katsoo hymyillen kameraan tumman taustan edessä. Taustalla myös piirrettyjä neonkeltaisia säteitä.

Taitaja2021 Oulu -loppuraportti on julkaistu

Suomi oli yksi harvoista maista, joka järjesti vuonna 2021 kansalliset […]

Kolmen lajin Taitaja2021-mitaleista kisataan 31.8.–1.9.2021 Kalajoella – KATSO TULOKSET

Taitaja2021-kilpailun finaali järjestettiin toukokuussa hajautetusti kahdellatoista paikkakunnalla. Alueellisten koronasuositusten vuoksi […]

Opiskelijat tekevät Taitajan

Taitaja2021-finaalit ovat nyt ohi. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin poikkeusolojen takia […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.