Opiskelijat tekevät Taitajan

Taitaja2021-finaalit ovat nyt ohi. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin poikkeusolojen takia ensimmäistä kertaa etänä; finaalia pääsi seuraamaan livelähetysten avulla ympäri Suomen. Tapahtuma onnistui yli odotusten, ja siitä saamme kiittää huikeita kilpailijoita ja kaikkia tapahtuman järjestämiseen osallistuneita tahoja.

Oppimassa Taitajassa

Tänä vuonna Taitaja-tiimissä oli mukana myös media-alan opiskelijoita, minä mukaan lukien. Tulin mukaan Taitaja-tiimiin tammikuun alussa. Vaikka aluksi jännitin tulevaa työpaikalla oppimista, se karisi pian päästyäni mukaan tiimin toimintaan. Minut otettiin hyvin vastaan, ja mikään työtehtävä ei ollut liian hankala; ja jos hankaluuksia ilmeni, ne käytiin yhdessä läpi. Työskentelin paljon nettisivujen parissa, ja kävin valokuvaamassa kilpailusuorituksia semifinaaleissa sekä finaaleissa. Taitaja-tiimissä työskentely opetti minulle paljon uusia taitoja, vaikka varsinkin alkuvuodesta työtehtävät hoidettiinkin pääsääntöisesti etäyhteyksien avulla. Minun lisäkseni Taitaja-toimistolla työskenteli myös muita media-alan opiskelijoita.

Laura Mäki, 24, on yksi heistä. Hän aloitti työskentelyn Taitaja-toimistolla viime kesänä. Laura kertoo, että työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja mielenkiintoisia. Hän on pääsääntöisesti tehnyt graafista suunnittelua, mutta mukaan on mahtunut myös esimerkiksi avustavia toimistotehtäviä sekä muita media-alan työtehtäviä, esimerkiksi kuvankäsittelyä sekä nettisivujen hallintaa. Hän on ollut seuraamassa myös Taitajan tunnusbiisin musiikkivideon kuvauksia.

”Olen oppinut, että välillä tilanteet voivat muuttua nopeaakin, ja niihin mukautuminen on todella tärkeää; täytyy olla joustava.”

Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Laura kertoo hakeneensa yhteishaussa Oulun yliopistoon. Muista opiskelijoista poiketen Laura aikoo osallistua Taitajien loppurutistukseen kesätöiden merkeissä.

Toni Palmén videokuvaamassa Taitaja-seminaarivideota

Tapahtumasuunnittelussa tarvitaan monenlaisia osaajia

Se näkyi myös opiskelijoiden työssä. Työtehtävät pyrittiin räätälöimään niin, että ne vastaisivat mahdollisimman hyvin opiskelijan omia mielenkiinnonkohteita sekä valittuja tutkinnon osia.

Toni Palmen, 18 ja Hannes Korkiakoski, 18 tulivat mukaan Taitaja-tiimiin viisi kuukautta sitten. He työskentelivät kevään aikana lähinnä videoiden parissa, mutta myös viestintätaidot tulivat tutuiksi. Molemmat kertovat, että Taitaja-tiimissä työskentely oli mukavaa ja opettavaista.

”Pidin Taitajissa työskentelystä; meillä oli hyvä porukka ja työt olivat mukavia. Mieluisinta oli editointi, sillä siinä sain kokeilla uusia asioita. Sain myös paljon uutta tietoa ja edistin omaa osaamistani”, Toni Palmen kertoo. Jatkossa hän haluaisi päästä vielä kehittämään osaamistaan animaatioiden parissa. Toni opiskelee media-alaa kolmatta vuotta, ja tavoittelee valmistumista kevään loppuun mennessä.

Hannes Korkiakoski seminaarivideon kuvauksissa

Myös Hannes työskenteli pääasiassa videoiden editoinnin parissa, mutta hän kertoo, että parasta oli silti se, kun hän pääsi kuvaamaan videoita itse. Hän oppi työssäoppimisjaksonsa aikana paljon editointitaitoja.

Opiskelijat mukana myös Taitajan organisoinnissa

Meistä pisimpään Taitajan toimistolla työskennellyt opiskelija on 17-vuotias Kia Kauppi. Hän oli mukana tapahtuman järjestelyssä jo vuoden 2019 joulukuusta lähtien. Kia keskittyi eniten toimistotyöskentelyyn. Hän oli myös mukana useissa koulutuksissa ja teki yhteistyötä monen toimijan kanssa. Kian mielestä parasta Taitaja-jaksossa oli organisointitaitojen oppimisen lisäksi vuorovaikutustaitojen kehittyminen; yleinen kanssakäynti tuntemattomien ihmisten kanssa tuli paljon luontevammaksi. Valmistumisen jälkeen hän aikoo hakeutua töihin, joissa hän pääsee hyödyntämään opittuja organisointitaitoja.

Media-alan opiskelijoiden sekä itse kilpailijoiden lisäksi Taitajan finaaleihin osallistui myös laaja joukko opiskelijoita erilaisten työtehtävien kautta; eri alojen opiskelijat toimivat mm. finaalioppaina sekä avustivat striimien kuvaamisessa. Haluan omasta puolestani kiittää koko Taitaja-toimistoa sekä Skills Finland-organisaatiota huikeasta mahdollisuudesta ja upeasta työporukasta. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita.

Teksti: Eija Haaksiluoto
Kuvat: Jouni Ylisuutari

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja-tapahtuman mainoskuva, jossa neonkeltaiseen paitaan pukeutunut poika katsoo hymyillen kameraan tumman taustan edessä. Taustalla myös piirrettyjä neonkeltaisia säteitä.

Taitaja2021 Oulu -loppuraportti on julkaistu

Suomi oli yksi harvoista maista, joka järjesti vuonna 2021 kansalliset […]

Kolmen lajin Taitaja2021-mitaleista kisataan 31.8.–1.9.2021 Kalajoella – KATSO TULOKSET

Taitaja2021-kilpailun finaali järjestettiin toukokuussa hajautetusti kahdellatoista paikkakunnalla. Alueellisten koronasuositusten vuoksi […]

Tapahtumasta on kulunut kuukausi – miten kaikki meni?

Taitaja2021-tapahtumasta on nyt kulunut kuukausi. Kokosimme yhteen tuloksia ja päätelmiä […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.