Säteile taitoa! -webinaari

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari järjestetään Taitaja2021-tapahtumassa virtuaalisena webinaarina keskiviikkona 19.5.2021 klo 10.00 – 13.00.

Webinaarin puheenvuoroissa kantavina teemoina ovat Taitaja2021-tapahtuman kehittämisteemat: yhdessä tekeminen ja tiimityötaidot, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen, työelämän muutos ja jatkuva oppiminen sekä vastuullisuus – sosiaalinen, taloudellinen ja ekologinen kestävä kehitys.

Webinaarin juontaa johtaja Hannu Koivula Ammattiopisto Luovista.

Lisäksi järjestämme englanninkielisen kansainvälisen webinaarin keskiviikkona 19.5.2021 klo 14.00 – 16.00. Tutustu Let Your Skills Shine -webinaarin ohjelmaan: https://taitaja2021.fi/en/webinar/.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

AikaAihePuhuja
10.00Webinaarin avausKuntayhtymäjohtaja-rehtori
Jarmo Paloniemi,
Koulutuskuntayhtymä OSAO
10.05Koulutuspoliittiset ratkaisut rakentamassa tulevaisuutta 
– oppivelvollisuuden laajenemiseen valmistautuminen   
Opetusministeri
Jussi Saramo,
Opetus- ja kulttuuriministeriö
10.35Kilpailijan polku – Taitaja-kilpailuihin osallistumisen merkitys opiskelijalle Taitaja2015-kilpailija 
Anna Marttila

Taitaja2021-finalistit
Essi Räisänen ja Petra Pursiniemi,
TaitajaPLUS-laji ravintola- ja cateringpalvelut 
10.40Miten kilpailutoiminnalla vastataan tulevaisuuden haasteisiin?  Toiminnanjohtaja 
Maria Ekroth,
Skills Finland ry

Skills Finlandin hallituksen vpj.
Jouko Sohlberg,
Autoalan Keskusliitto AKL ry
10.55Hetki hyvinvoinnille
Taukojumppa OSAOn Amiskoutsien vetämänä ja virkistäytymistauko
11.15Polku työelämään -paneeli

Paneelissa mukana:
Koulutuspäällikkö Marko Hyyryläinen, OSAO
Koulutustoiminnan johtaja Seija Karvonen, Ammattiopisto Luovi
Opiskelija ja nuori yrittäjä Jessica Parhiala, PP-training NY
Hankepäällikkö Virve Savoila, Ekvalita
Koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen, Suomen Yrittäjät
Lehtori Sanna Wenström, Oamk Ammatillinen opettajakoulutus
Paneelin juontajana toimii
toimitusjohtaja
Veli-Matti Lamppu,
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry
12.10Mikä on sinun taitotittelisi – oletko kenties aistittaja, värittäjä, yhdistäjä tai maustaja?Futuristi ja tietokirjailija
Perttu Pölönen 
12.30Viestintä yhteisen tulevaisuuden rakentajanaFilosofian tohtori, yrittäjä
Pekka Sauri 
12.55PäätössanatToiminnanjohtaja
Maria Ekroth, Skills Finland ry

Webinaarissa mukana:

Amiskoutsit Josefina ja Janne

Moi! Me olemme OSAOn amiskoutsit Josefina ja Janne. Tehtävänämme on tukea opiskelijoita heidän hyvinvointiinsa ja työkykyyn liittyvissä asioissa.

Tarjoamme yksilöllistä hyvinvointineuvontaa, lajikokeiluja, ergonomiaohjausta ja esimerkiksi kuntosaliohjauksia. Olemme myös mukana tutor- ja liikuntatutor-toiminnassa OSAOn eri yksiköissä.

Lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä opiskelijahuollon sekä opiskelijaterveyshuollon kanssa. Opiskelija voi ottaa meihin itse yhteyttä tai ohjautua mukaan toimintaan muun henkilöstön kautta.

Liikunnasta iloa ja hyvinvointia arkeen

Meille on tärkeää yhdessä tekeminen, liikunnan ilo sekä itsensä kehittäminen. Tavoitteenamme on, että jokaiselle opiskelijalle löytyy mieleinen tapa liikkua. Useasti liikunta rinnastetaan siihen, että aina täytyy pusertaa niin sanotusti verenmaku suussa, vaikka näin se ei kuitenkaan ole. Tärkeää on, että liikettä tulisi tasaisesti päivän mittaan, esimerkiksi tauottamalla paikallaanoloa.

Meistä on mahtavaa tehdä opiskelijoiden kanssa töitä. Saamme tutustua moniin erilaisiin ihmisiin eri aloilta. Koulussa vietetään suurin osa päivästä ja koulupäivään kuuluu paljon muutakin, kuin pelkkää opiskelua. Siellä luodaan uusia ystävyys- ja kaverisuhteita ja kasvetaan tulevaan ammattiin. Tämän takia on tärkeää, että koulussa on hyvä olla. Siksi me amiskoutsit haluamme olla mukana kehittämässä yhteisöllisyyttä ja rentoa ilmapiiriä esimerkiksi eri tapahtumien muodossa. Me koetaan, että tätä juttua tehdään yhdessä kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi ja me ollaan saatu aitiopaikat tähän tehtävään.  

Aktiivisia liikuntahetkiä!

Josefina Hiltunen  050 564 0631 josefina.hiltunen@osao.fi
Janne Mäntynenä 040 660 5360 janne.mantynena@osao.fi

Maria Ekroth

Maria Ekroth (KTM) toimii Skills Finlandin toiminnanjohtajana.

Hän on järjestöjohtamisen ja tapahtumatuotannon pitkän linjan ammattilainen, joka uskoo tunnejohtamisen, verkostoitumisen ja markkinoinnin voimaan. Yrittäjyys ja opetustyö ammattikorkeakoulussa ovat myös kuuluneet hänen työuraansa.

”Edistämme Skills Finlandissa ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Haluamme tarjota kaikille nuorille mahdollisuuden saavuttaa oman huippuosaamisensa.”

Marko Hyyryläinen

OSAOn Haukiputaan yksikön koulutuspäällikkö Marko Hyyryläinen on autoalan ammattilainen ja opettaja suurella sydämellä.

30-vuotisen uransa aikana Marko on työskennellyt autoalan tehtävissä mm. Scanialla, Sisu-Autolla ja Volvolla sekä koulutuksen parissa, jatkuvasti itseään kehittäen ja työn ohessa kouluttautuen.

”Autoala on kovassa muutoksessa ja haluan olla innokkaana mukana kehittämässä alan koulutusta yhdessä kaikkien autoalan sidosryhmien kanssa.”

Seija Karvonen

Seija Karvonen (KM) toimii Ammattiopisto Luovin koulutustoiminnan johtajana.

Seija on työskennellyt monipuolisesti kasvatuksen ja opetuksen – erityisesti erityisopetuksen – tehtävissä ja hallinnossa.

Luovissa uskomme, että jokaiselle löytyy oma väylä työhön ja hyvään elämään.

Hannu Koivula

Ammattiopisto Luovin johtaja KM Hannu Koivula on innostunut ja tulevaisuusorientoitunut johtaja ammatillisen erityisopetuksen kentältä.

Hän on pitkän uransa aikana toiminut sekä ammatillisena erityisopettajana että monissa esimies- ja johtotehtävissä. Hänellä on kokemusta myös useista kansainvälisistä tehtävistä.

Veli-Matti Lamppu

 • Toimitusjohtaja, KL, opettaja, opetushallinto, JET, NTM, nuorisotyön tutkinto
 • Keskeinen työkokemus: nuorisotyö, sosiaalityö, perusopetus, ammatillinen koulutus, koulutuspolitiikka
 • Ammatillinen aikuiskoulutus 1991-2001
 • 17 vuotta edunvalvontaa Suomen Yrittäjissä
 • AMKE ry 9/2018 –

Polkuni työelämään:

Kun yli 40 vuotta sitten mietin opiskeluvalintaani, lukioon vai ammatilliseen, isäni neuvoi: ”Tärkeintä on, että menet jompaankumpaan. Pitää mennä rohkeasti eteenpäin.” Tämä on mielestäni myös tänä päivänä hyvä neuvo niin opinto-ohjaukseen kuin työelämäpolulle.

Anna Marttila

Olen Anna, 24-vuotias vastaanottovirkailija Oulusta.

Valmistuin YO-matkailuvirkailijaksi OSAOlta toukokuussa 2015 ja olen siitä asti työskennellyt Original Sokos Hotel Arinassa eri osastoilla.

Osallistuin myös voitokkaasti Turun Taitaja2015-kilpailujen Vastaanottovirkailijan näytöslajiin.

Jarmo Paloniemi

OSAOn kuntayhtymäjohtaja ja rehtori. Filosofian tohtori (historia).

Jarmo omaa lähes 30 vuoden kokemuksen opetusalalta. Siitä 20 vuotta on sujunut ammatillisen koulutuksen johtotehtävissä.

Ammatillisen koulutuksen rehtorina ja johtajana tavoitteet ovat selkeät: varmistaa opiskelijoille monipuoliset oppimismahdollisuudet sekä mahdollistaa henkilöstön keskittyminen omaa ydintehtäväänsä ja sen kehittämiseen. Kolmas ydintavoite on toteuttaa koulutusta vaikuttavasti yritysten ja julkisen sektorin ammattilaisten saamisen turvaamiseksi.

Erityisvahvuuteni on kokonaisvaltainen asioiden hallinta ja rohkeus ”taklata” haastaviakin ongelmia. 

Jessica Parhiala

”Olen Jessica Parhiala, kilpapainonnostaja, monen ikäluokan sm-mitalisti, ja yrittäjyyspolun opiskelija. Aloitin liiketalouden perustutkinnon opinnot vuonna 2019 ja olen nyt suuntautunut yrittäjyyspuolelle. Valmistumisen jälkeen aion hakeutua opiskelemaan hierojaksi sekä tavoittelemaan unelmiani omassa lajissani. Isoin unelmani olisi menestyä kansainvälisellä tasolla painonnostossa, sekä perustaa parin vuoden sisään oma toiminimi urheiluhierojana.

Yrittäjyyspolku osana opintoja

Yrittäjyyspolulla opiskelu on ollut ehdottomasti opettavaisin sekä mahtavin opiskelukokemus sekä luokkatovereiden, opettajien että kaikkien meille mahdollistettavien asioiden vuoksi. Vuosi Yrittäjänä-ohjelma tarjosi meille mahdollisuuden perustaa oma yritys ja nähdä minkälaista siinä toimiminen on.

Yrityksemme PP-training NY pääsi nuorten yrittäjyyskilpailun Uskalla Yrittää finaaliin kilpailemaan suomenmestaruudesta. Kaikki tämä on antanut itselle jo nyt erinomaiset eväät tulevaisuuteen.”

PP-training on OSAOn liiketalouden opiskelijoiden perustama verkkovalmennus- sekä urheiluvalmennusyritys ja -palvelu.

PP-training NY

Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on futuristi ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut kirjat Tulevaisuuden lukujärjestys ja Tulevaisuuden identiteetit.

Hän on opiskellut tulevaisuutta Piilaaksossa ja perustanut yrityksen Myanmariin.

Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa.

Pekka Sauri

Pekka Sauri on filosofian tohtori (Ph.D.) ja psykologi. Hän on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana 2003-2017 ja Helsingin yliopiston organisaatioviestinnän työelämäprofessorina 2017-2020.

Sauri on julkaissut lukuisia kirjoja, mm. Politiikan psykologia, Yölinjalla – selviytyjän käsikirja, Ratkaisemattomien kysymysten kirja, Julkishallinto ja sosiaalinen media ja romaanin Parempaa kuin seksi.

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Virve Savoila

Virve Savoila toimii Ammattikoulujen sukupuolinormit remonttiin -hankkeen vetäjänä.

Hankkeen puitteissa hän on tiiminsä kanssa kouluttanut satoja ammattiopettajia sekä luonut heidän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyönsä tueksi nettipohjaisen materiaalin Kaikkien amis.

Jouko Sohlberg

Jouko Sohlberg vastaa autoalan ammatillisesta koulutusyhteistyöstä opetushallinnon ja oppilaitosten kanssa.

Hän on kokenut kouluttaja ja opettaja, jolla on lukuisia luottamustoimia tehtäväkenttäänsä liittyen.

Sohlberg on Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja ja jälkimarkkinoinnin ja huolto- sekä korjaamotoiminnan ammattilainen.

Marja Vartiainen

Marja Vartiainen on Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija.

Hänen tehtäviinsä kuuluu vastata osaltaan Suomen Yrittäjien koulutus- ja osaamispoliittisesta linjasta, osallistua oppilaitosyhteistyön ja yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen sekä auttaa jäsenyrityksiä osaamiseen ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä.

Valokuvaaja: Markus Sommers

Sanna Wenström

KT, FM, ammatillinen erityisopettaja Sanna Wenström työskentelee lehtorina Oulun ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Hänen asiantuntemustaan ovat positiivinen johtaminen ja organisaatiot sekä vahvuuksien laaja-alainen tunnistaminen.

Hän on myös VOIMAKEHÄ®-konseptin toinen kehittäjä.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

 • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
 • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
 • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
 • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
 • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
 • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
 • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.