Mästare2021 uppstår inte från tomma intet

Förberedelserna inför Mästare2021-evenemanget i Uleåborg har pågått redan länge. Storevenemanget som går av stapeln den 18-20 maj kräver mycket arbete och många människor från de åtta samarbetande arrangörerna som ser till att Mästare verkställs.

Det är Mästare-kontoret i Uleåborg som koordinerar arrangemanget kring Mästare. Där jobbas det bland annat med planering av evenemangsinfo och internationalism.

”Vår uppgift på kontoret är att stöda och hjälpa alla grenansvariga och övriga funktionärer eftersom deras arbete är mycket viktigt och värdefullt med tanke på ett lyckat evenemang”, berättar tävlingschef Petri Heikkinen.

Förutom kärngänget på kontoret så bildar över 100 grenansvariga och en stor mängd ansvarspersoner för olika stödteam en grupp med totalt över 200 personer som tillsammans skapar Mästare. Förutom läroanstalternas personal deltar också en stor mängd studerande i arrangemanget: inom Mästare är kunskaper som visats på annat sätt mycket viktiga.

”I tävlingen finns många olika uppgifter, t.ex. att informera och guida, att hålla rent och snyggt och att servera mat. Studerande utför detta jobb och genomför samtidigt delar av sina studier, förklarar tävlingsledare Sauli Jaara.

Också vid Mästarkontoret jobbar studerande. En av dem är Emma Hintikka som i höst påbörjar sitt tredje och sista studieår inom media-branschen. Emma jobbar som läroavtalsstuderande under sommaren, och en av uppgifterna är kommunikation.

”Jag har fått jobba med olika saker, webbsidor, planscher och sociala medier bland annat. I slutet av sommaren gör jag ett yrkesprov och får två examensdelar avklarade. Jag började redan i april, så då var det distansarbete som gällde; nog var det en ganska konstig start”, berättar Emma.

Även Mästare har påverkats av Coronapandemin och distansarbetet som följde. Förutom att distansarbetet gör vardagen långsammare, så inhiberades också årets Mästare-evenemang i Jyväskylä. Det var ett bakslag också för teamet i Uleåborg, eftersom föregående årets exempeltävling nu saknas.

”Lyckligtvis är Jyväskylä ivriga och hjälper oss mer än gärna. Informationen har förmedlats direkt till våra grenansvariga och viceansvariga. Men visst känns det ändå surt med tanke på Jyväskylä, så mycket jobb och förberedelser som gick om intet”, berättar Heikkinen.

Imponera tillsammans

Mästare2021 i Uleåborg arrangeras av läroanstalterna Koulutuskuntayhtymä OSAO, Ammattiopisto Lappia, Ammattiopisto Luovi, Koulutuskeskus Brahe, Koulutuskeskus JEDU, Lapin koulutuskeskus REDU, Oulun Palvelualan Opisto och Suomen Diakoniaopisto. Direktör Keijo Makkonen, Samkommunen för JEDU, konstaterar att svaret var givet när förfrågan kom.

”Vi behövde inte ens fundera på saken. Jag tror att också alla andra arrangörer skriver under när jag säger att vi är glada och stolta att vi tillsammans kan skapa Mästare-tävlingen!”

För JEDU är utvecklandet av tävlingsverksamheten en hjärtesak. Läroanstaltens egna JEDU-Skills tävling är mycket populär, och vinnarna får vara med och tävla i Mästare-tävlingens semifinal om de vill. Målsättningen i både den egna tävlingen och i Mästare2021-evenemanget är att öka gemenskapen samt vid sidan om, huvudmålet för Mästare: att utveckla yrkesutbildningen.

”Nu när vi är med i tävlingen i Uleåborg så tror jag att områdets kommuner och företag vill komma och bekanta sig med Mästare och samtidigt vara en del av tävlingen. Under hösten ska vi kontakta studerande och företag. Vi hoppas kunna ta alla åttondeklassare och deras lärare till evenemanget, så att tävlingen också får synlighet i den grundläggande utbildningen. Då får de också chansen att se hur yrkesutbildningens toppkunnande ser ut. Effekten inom regionen är märkbar när det gäller ett evenemang av denna storlek”, säger Makkonen.

Också Uleåborg stad är intresserade av evenemanget: över 50 000 besökare i samband med Mästare är en alldeles ypperlig marknadsföring då staden fylls av kunniga yrkesförmågor och experter inom yrkesutbildning. Förutom att Uleåborg är en studiestad, kan man också visa upp sina bästa sidor när det gäller sysselsättning i staden.

”Företagen är genuint intresserade av yrkesutbildning, och det syns tydligt när man arrangerar tävlingarna. Samarbetsavtalen som görs med företagen är betydelsefulla och avtalen har en viktig betydelse för helheten”, menar Petri Heikkinen.

En upplevelse som målsättning

Öppningsevenemanget inför Uleåborgs Mästare-år streamas direkt på Youtube den 21 augusti. Som bäst pågår också en musiktävling, där man söker en signaturmelodi för Mästare2021.

Tävlingarnas slogan är Utstråla kunskap! Den berättar om evenemangets värderingar: talanger, glädje, jämlikhet och samarbete. Om ett år har man förhoppningsvis förutom ett storslaget evenemang, också skapat nya arbetslivssamarbeten och en kontinuitet i Mästare-arbetet.

”Dessutom borde publiken få en wow-upplevelse. Att marknadsföra yrkesutbildningen på samma gång är jätteviktigt, så att de unga blir intresserade av yrkesutbildning. Det bästa med evenemanget är just alla strålande unga förmågor”, säger evenemangets kommunikationschef Marsa Jurvakainen.

Enligt Emma Hintikka är det bästa med Mästare att yrkesutbildningen kommer i rampljuset. Emma, som genomför en dubbelexamen, valde yrkesutbildningen eftersom media-branschen intresserar – och eftersom det är viktigt att få ett yrke.

”Om man bara skulle tävla om vem som är bäst, skulle idén med hela evenemanget falla platt. Men när det i bakgrunden finns målsättningar om att samarbetet i samhället ska utvecklas, då är det desto ädlare”, sammanfattar Sauli Jaara.

Text: Emilia Käsmä
Bild: Jouni Ylisuutari

Mästare2021 -kontorets kontaktuppgifter finns här

Du är möjligen intresserad av

Tre grenar gör upp om Mästare2021-medaljerna i Kalajoki den 31.8–1.9.2021

Finalen i Mästare2021-tävlingen arrangerades decentraliserat på tolv olika platser i […]

Mästarnas Mästare Noora Salo vill vara en bra förebild

Noora Salo, studerande vid Perho Liiketalousopisto, valdes till nya ambassadör […]

Tävlingsledare Sauli Jaara: TACK!

Mästare2021-tävlingarna är nu bakom oss. Evenemanget kulminerade i avslutningsceremonin den […]

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.