502 Kock / Final

Finalister

Amanda Bäckmark

Yrkesinstitutet Prakticum

Matilda Sande

Yrkesinstitutet Prakticum

Lari Haili

Perho Liiketalousopisto

Rohat Hirvonen

Perho Liiketalousopisto

Natalia Hatula

Koulutuskeskus JEDU

Niina Kukkurainen

Koulutuskeskus JEDU

Anastasia Kortemäki

Gradia

Paavo Hämäläinen

Gradia

Jenni Posio

Lapin koulutuskeskus REDU

Nenna Keränen

Lapin koulutuskeskus REDU

Kia Kuusenperä

Forssan ammatti-instituutti

Nea Salo

Forssan ammatti-instituutti

Helmi Lehto

WinNova

Liina Saarva

WinNova

Onni Ylinen

Keuda

Oskari Lehto

Keuda

Finalplats

OSAO Kempele-Limingo-enheten
Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Tävlingsuppgifter

Tävlingen är en partävling. 

Tävlingsuppgifterna är indelade i tre moduler, innehållande två förhandsuppgifter, en skriftlig uppgift kopplad till branschen samt olika uppgifter med tillredning av mat. Tävlingsparet planerar och tillreder både kalla och varma maträtter samt ställer fram dem. 

Materialer till förhandsuppgifter:

Lista över råvaror

Färdiga underlag

Tisdag 18.5.  

  • Förverkligande av uppgiften med Buffé-mat som planerats på förhand 
  • Skriftlig uppgift 

Onsdag 19.5.  

  • Uppgift med representationsmat, 3 maträtter, uppgiften är en utökad version av semifinaluppgiften 
  • Teknikuppgift/Överraskning 
  • Planeringsdel inför torsdagens Streetfood-uppgift 

Torsdag 20.5.

  • Streetfood-uppgift 

Tävlingsuppgiftens totala tid på grenområdet är ca 16,5 h. En del av uppgifterna görs som skriftliga uppgifter på tävlingsplatsen, skilda instruktioner inför varje tävlingsdags tävlingsuppgifter ges senast innan tävlingen påbörjas antingen skriftligt eller muntligt. En eventuell 30% förändring på de förhandsplanerade uppgifterna presenteras åt de tävlande före tävlingsdagen startar.  

Grenens tidtabell

Tisdag 18.5.
Anmälan kl. 8-10
Man får bekanta sig med tävlingsområdet, lunch kl. 10.30-13.00 
Öppningsceremoni kl. 13.30-14.45 
Den första tävlingsdagen kl. 15-19.30 (4,5h) 

Onsdag 19.5. 
Den andra tävlingsdagen kl. 8-16 (8h) 

Torsdag 20.5.  
Den tredje tävlingsdagen kl. 8-12 (4h) 
Pris- och medaljutdelning klo 15 

Arbetstid totalt 16,5h 

Material och maskiner

Det material som behövs för tävlingsuppgifterna delas ut i samband med anvisningarna inför tävlingsuppgiften. 

Tävlingspunkterna fördelas mellan de tävlande genom lottdragning innan tävlingen startar, tävlingspunkten är den samma under alla tävlingsdagarna.  

Tävlingsarrangören skaffar råvarorna till tävlingen.  

Tävlingskökens utrustning ifråga om maskiner, apparater och redskap finns i en särskild bilaga. Två ugnar används och av dem är den ena en stekugn 180 grader och den andra en med ånga 80 grader. 

Apparater, redskap och maskiner

De tävlande får ta med sig egna småverktyg och en blender, inga andra eldrivna redskap. Rengöring och diskning av egna redskap under tävlingstiden hör till tävlingsparet, medan 2 assistenter sköter om att rengöra och ställa tillbaka skålar, back med GN-formar, handverktyg och annat dylikt som används gemensamt. Tävlingsparen har ingen egen assistent i köket. I tävlingsköket får man röka endera med en medhämtad röklåda eller batteridriven rökpistol. Tävlingsarrangören har inte reserverat utrustning som behövs för rökning.

Tidtabell för när rätterna ställs fram

Praktiska råd

Arbetskläder

  • ImageWear sponsorerar egna arbetskläder åt alla tävlande: En kockjacka med svarta knappar, svarta kockbyxor och ett förkläde.
  • Alla tävlande tar med egna arbetsskor.
  • Arbetskläderna från ImageWear ska användas åtminstone i samband med onsdagens Uppgift med representationsmat. Under övriga dagar får de tävlande använda egna kockkläder.
  • Tävlingsarrangören skaffar kock-hattar åt alla tävlande.  

Under tävlingen ska följeslagaren ansvara för den tävlandes mobiltelefon. Synliga smycken och piercingar ska avlägsnas under tävlingstiden. 

Arrangören skaffar fram eventuella datorer som används i samband med tävlingen, inga externa enheter/apparater får kopplas till denna.

Tävlingsparet ska ha med sig en bärbar dator utanför tävlingsområdet, dvs. i logiutrymmena, och i datorn ska Word-programmet finnas.

Domare

Huvuddomare Esa Koppelo, OSAO

SMAKDOMARE:

  • Pasi Tuomiranta, ISS
  • Jussi Kurkela, Ostroferia
  • Henna Antila, Metos Oy
  • Johannes Djupsjöbacka, Staffpoint
  • Juha Aalto, Pohjois-Pohjanmaan keittiömestarit ry
  • Sofia Åhman, Ravintola Hugo Oy
  • Olli Rinne, Dieta Oy
  • Johanna Kiviö, Stadin AO
  • Mika Jokinen, Osuuskauppa Arina

TEKNIKDOMARE:

  • Mikko Huhtala, Ravintola Virta
  • Teemu Sirainen, Laurea ammattikorkeakoulu
  • Matti Holma, Kespro
  • Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti
  • Jarmo Kemppainen, OSAO
  • Jarmo Pitkänen, Ravintola Tundra

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul A/Förverkligande av uppgiften med Buffé-mat som planerats på förhand

Uppgift och tidtabell

Tisdag 18.5.2021 kl. 15.00-20.00

Ni arbetar som kockar i ett representationskök för Suomen kananmunatuottajat Oy och företaget har i produktutvecklingen tagit fram nya produkter och arrangerar en presskonferens i samband med att man lanserar de nya produkterna.

Er uppgift är att för 15 personer vid presskonferensen tillverka två salta produkter som äts med fingrarna och en söt produkt som äts med fingrarna.

Vikt av den produkten som äts med fingrarna 50 g / 1 produkt, +/- 10 %.

Framdukningen görs på två 1/1 GN stålfat, så att de salta produkterna är på samma fat och den söta produkten är på ett eget fat. Av de salta produkterna ska den ena passa en lakto-ovo diet.

Det finns också en skriftlig uppgift under tävlingsdagen.

Obligatoriska råvaror:

  • Ägg
  • Behandlad stenmurkla (konserv eller färsk)
  • Nässelskott
  • Nöttunga, färdigkokt
  • Rabarber

Övriga råvaror som används i uppgiften är valfria från listan som gemensamt används.

Material som skickas på förhand:

  • Blankett för beställning av råvaror
  • Recept inklusive tillredningsmetoder
  • Ett gastronomiskt korrekt skrivet menykort på finska eller svenska, där maträtternas namn med sidorätter tydligt framkommer. Även specialdieter (mjölkfri, glutenfri, laktosfri) ska nämnas med förkortningar. 
  • Skickas en ( 1 ) vecka före till grenansvariga Riikka Vanhala med e-post som word -bilaga, riikka.vanhala@osao.fi

Modul B/Uppgiften med representationsmat, 3 maträtter, den här uppgiften är en utvidgad version av semifinaluppgiften

Uppgift och tidtabell

Onsdag 19.5.2021 kl. 8.30-17.30

Efter presskonferensen håller Suomen kananmunatuottajat Oy bolagsstämma, där företagets styrelse och aktieägare är närvarande ( 20 personer ). Vid stämman serveras mötesservering, som har förverkligats första gången redan i semifinalskedet och den tillreds i finalen allra först den andra tävlingsdagen. Mötesserveringens vikt 100 g, +/- 10%.

Efter mötet stannar företagets styrelse kvar på supé i företagets representationsutrymmen. Er uppgift är att tillreda en huvudrätt för sex ( 6 ) personer som tallriksservering.

Obligatoriska råvaror:

  • Renlever, som ska användas, och dessutom renytterfilé eller -rostbiff, av vilka man väljer att använda det ena alternativet, det vill säga ytterfilé och lever eller rostbiff och lever.
  • Mandelpotatis
  • Rödbeta som man ska tillreda mos/puré av

Obligatoriska komponenter:

  • 1 stärkelsesidorätt
  • 1 mos/puré, som tillreds av rödbeta
  • 2 valfria sidorätter
  • åtminstone 1 sås, som ska vara en mörk sås

Huvudrättens portionsvikt 250 g, +/- 10 %.

Som efterrätt tillreds en efterrätt för sex ( 6 ) personer som tallriksservering som första gången förverkligades redan i semifinalen, och den tillreds i finalen till sist den andra tävlingsdagen. Efterrättens portionsvikt 120 g, +/- 10 %.

Övriga råvaror som används i uppgiften är valfria från listan som gemensamt används.

Material som skickas på förhand:

  • Blankett för beställning av råvaror
  • Hela menyn gastronomiskt korrekt skriven, (mötesservering, huvudrätt och efterrätt) på finska eller svenska, och på engelska. Recept för huvudrättens komponenter inklusive tillredningsmetoder, där maträtternas namn med sidorätter tydligt framkommer. Allergiframkallande råvaror ska anges med fet stil. Även specialdieter (mjölkfri, glutenfri, laktosfri) ska nämnas med förkortningar.
  • En arbetsplan för hela tillställningen som tydligt visar tävlingsparets arbetsfördelning.
  • Semifinalkoordinatorn skickar ursprungliga material om mötesservering och efterrätt som skickats till semifinalen till den grenansvariga.
  • Skickas en ( 1 ) vecka före finalen till grenansvariga Riikka Vanhala med e-post som word -bilaga, riikka.vanhala@osao.fi

Teknikuppgift/Överraskning

  • Planeringsdel inför torsdagens Streetfood-uppgift, för uppgiften ska man utanför tävlingsområdet vara försedd med en egen bärbar dator. Planen ska skickas som word-bilaga till den grenansvariga senast kl. 19 onsdagen 19.5.

Modul C/Streetfood-uppgift

Uppgift och tidtabell

Torsdag 20.5.2021 kl. 8.30-12.30

Uppgiften meddelas åt de tävlande på onsdag vid tävlingsdagens slut.

Uppgiftsbanken Uppgiftsbanken

Du kan träna på gamla finaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.