502 Kokki / Finaali

Finalistit

Amanda Bäckmark

Yrkesinstitutet Prakticum

Matilda Sande

Yrkesinstitutet Prakticum

Lari Haili

Perho Liiketalousopisto

Rohat Hirvonen

Perho Liiketalousopisto

Natalia Hatula

Koulutuskeskus JEDU

Niina Kukkurainen

Koulutuskeskus JEDU

Anastasia Kortemäki

Gradia

Paavo Hämäläinen

Gradia

Jenni Posio

Lapin koulutuskeskus REDU

Nenna Keränen

Lapin koulutuskeskus REDU

Kia Kuusenperä

Forssan ammatti-instituutti

Nea Salo

Forssan ammatti-instituutti

Helmi Lehto

WinNova

Liina Saarva

WinNova

Onni Ylinen

Keuda

Oskari Lehto

Keuda

Finaalipaikka

OSAO Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Kilpailutehtävät

Kilpailu on parikilpailu. 

Kilpailutehtävät on jaettu kolmeen moduuliin, sisältäen kaksi ennakkotehtävää, kirjallisen ammatillisen tehtävän, sekä erilaisia ruoanvalmistustehtäviä. Kilpailijapari suunnittelee ja valmistaa kylmiä sekä lämpimiä ruokalajeja laittaen ne esille.  

Materiaalit ennakkotehtäviin:

Raaka-ainelista

Word-pohja

Tiistai 18.5.  

  • Ennakkoon suunnitellun Buffet-ruokatehtävän toteutus  
  • kirjallinen tehtävä 

Keskiviikko 19.5.  

  • Edustusruokatehtävä, 3 ruokalajia, tämä tehtävä on semifinaalitehtävän laajennettu versio.  
  • Tekniikkatehtävä/Yllätys 
  • Torstain katuruokatehtävän suunnitteluosio 

Torstai 20.5.

  • Katuruokatehtävä 

Kilpailutehtävien kesto lajialueella on noin 16,5h. Tehtävistä osa tehdään kirjallisina kilpailupaikalla, kunkin päivän kilpailutehtävät annetaan viimeistään ennen kilpailun alkua erillisen ohjeistuksen mukaan kirjallisesti ja/tai suullisesti. Ennakkoon suunniteltujen kilpailutehtävien mahdollinen 30% muutos esitellään jokaiselle kilpailijalle ennen kilpailupäivän alkua. 

Lajin aikataulu

Tiistai 18.5.  
Ilmoittautuminen klo 8-10  
Tutustuminen kilpailualueeseen ja lounas klo 10.30-13
Avajaiset klo 14.00-14.45 
Ensimmäinen kilpailupäivä klo 15-19.30 (4,5h) 

Keskiviikko 19.5. 
Toinen kilpailupäivä klo 8-16 ( 8h) 

Torstai 20.5.  
Kolmas kilpailupäivä klo 8-12 (4h) 
Palkintojen jako klo 15 

Työaika yhteensä 16,5h 

Materiaalit ja laitteet

Kilpailutehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävien ohjeistuksen yhteydessä.

Kilpailupaikkojen arvonta suoritetaan ennen kilpailun alkua ja paikka on sama koko kilpailun ajan. 

Kilpailunjärjestäjä varaa raaka-aineet kilpailuun.

Kilpailukeittiöiden varustus koneiden, laitteiden ja välineiden osalta on erillisessä liitteessä. Uuneista on käytössä kaksi ja toinen paisto 180 astetta ja toinen höyryllä 80 astetta.  

Laiteluettelo

Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet ja blenderin, ei muita sähkökäyttöisiä välineitä. Omien välineiden puhdistus ja tiskaaminen kilpailun aikana kuuluu kilpailijaparille, yhteisessä käytössä olevien kulhojen, GN-pakkien, käsityövälineiden ja yms. pesemisestä ja paikoilleen laitosta huolehtii 2 assistenttia. Kilpailijoilla ei ole keittiöllä kilpailijaparikohtaista omaa assistenttia. Kilpailukeittiöissä saa savustaa joko omalla mukana tuodulla savustuslaatikolla tai paristokäyttöisellä savupyssyllä. Kilpailunjärjestäjä ei varaa savustukseen tarvittavia tarvikkeita. 

Nostoaikataulu

Käytännön ohjeita

Työasu

  • Jokaiselle kilpailijalle Image Wear sponsoroi henkilökohtaisen työasun: Kokkitakki mustilla napeilla, mustat kokin housut ja esiliinan.
  • Jokainen kilpailija tuo omat työkengät. 
  • Image Wearin työasua käytetään ainakin keskiviikon edustusruokatehtävässä. Muina päivinä on mahdollista käyttää omaa kokkiasua.
  • Kilpailunjärjestäjä varaa kokkihatut kilpailijoille. 

Kilpailun aikana matkapuhelinten on oltava kilpailuhuoltajan hallussa. Kilpailun ajaksi näkyvät korut ja lävistykset tulee poistaa.   

Kilpailussa mahdollisesti tarvittavan tietokoneen järjestää kilpailun järjestäjä, eikä siihen saa kytkeä minkäänlaista ulkoista laitetta.

Kilpailijaparilla tulee olla mukanaan kilpailualueen ulkopuolella ts. majoitustiloissa kannettava tietokone, jossa word-ohjelma.

Tuomarit

Päätuomari Esa Koppelo, OSAO

MAKUTUOMARIT:

  • Pasi Tuomiranta, ISS
  • Jussi Kurkela, Ostroferia
  • Henna Antila, Metos Oy
  • Johannes Djupsjöbacka, Staffpoint
  • Juha Aalto, Pohjois-Pohjanmaan keittiömestarit ry
  • Sofia Åhman, Ravintola Hugo Oy
  • Olli Rinne, Dieta Oy
  • Johanna Kiviö, Stadin AO
  • Mika Jokinen, Osuuskauppa Arina

TEKNIIKKATUOMARIT:

  • Mikko Huhtala, Ravintola Virta
  • Teemu Sirainen, Laurea ammattikorkeakoulu
  • Matti Holma, Kespro
  • Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti
  • Jarmo Kemppainen, OSAO
  • Jarmo Pitkänen, Ravintola Tundra
  • Sirpa Matero, OSAO

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit 

Moduuli A/Ennakkoon suunnitellun Buffet-ruokatehtävän toteutus

Tehtävä ja aikataulu

Tiistai 18.5.2021 klo 15.00-20.00

Toimitte Suomen kananmunatuottajat Oy:n edustuskeittiön kokkeina ja yritys on tuotekehitellyt uusia tuotteita ja järjestää lehdistötilaisuuden uusien tuotteiden lanseerauksen yhteydessä.  

Tehtävänänne on valmistaa tähän tilaisuuteen 15 hengelle, kaksi suolaista sormin syötävää tuotetta ja yksi makea sormin syötävä. 

Sorminsyötävän tuotteen paino 50g/1 tuote, +/-10%

Esillelaitto tapahtuu kahdelle 1/1 GN mitoitetulle teräsvadille niin, että suolaiset tuotteet ovat samalla vadilla ja makea tuote on omalla vadilla. Suolaisista toisen tuotteen tulee sopia lakto-ovo ruokavalioon. 

Kilpailupäivän aikana on myös kirjallinen tehtävä.

Pakolliset raaka-aineet: 

  • Kananmuna
  • Käsitelty korvasieni (säilyke tai tuore) 
  • Nokkosen verso 
  • Naudan kieli, kypsä
  • Raparperi 

Tehtävässä käytettävät muut raaka-aineet ovat vapaavalintaisia yhteisesti käytössä olevasta listasta.

Ennakkoon lähetettävä materiaali: 

  • Raaka-ainetilauslomake
  • Valmistusohjeet kypsennysmenetelmineen 
  • Menukortti gastronomisesti oikein laadittuna suomeksi tai ruotsiksi, ja jossa ruokalajien nimet lisäkkeineen käyvät selkeästi ilmi. Myös erityisruokavaliot (maidoton, gluteeniton, laktoositon) on mainittava lyhentein.   
  • Lähetetään yhtä ( 1 ) viikkoa ennen lajivastaava Riikka Vanhalalle sähköpostilla word -liitetiedostona, riikka.vanhala@osao.fi 

Moduuli B/Edustusruokatehtävä, 3 ruokalajia, tämä tehtävä on semifinaalitehtävän laajennettu versio

Tehtävä ja aikataulu

Keskiviikko 19.5.2021 klo 8.30-17.30

Lehdistötilaisuuden jälkeen Suomen kananmunatuottajat Oy pitää yhtiökokouksen, jossa on paikalla yrityksen hallitus ja osakkaat (20 henkilöä). Kokouksessa tarjotaan kokoustarjottava, joka on toteutettu ensimmäisen kerran jo semifinaalivaiheessa ja valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä ensimmäisenä. Kokoustarjottavan paino 100g, +/-10%

Kokouksen jälkeen yrityksen hallitus jää illalliselle yrityksen edustustiloihin. Tehtävänänne on valmistaa pääruoka kuudelle ( 6 ) hengelle lautastarjoiltuna. 

Pakolliset raaka-aineet: 

  • Poron maksa, jota tulee käyttää, ja lisäksi poron ulkofilee tai paahtopaisti, joista valitaan käytettäväksi toinen, eli ulkofilee ja maksa tai paahtopaisti ja maksa 
  • Puikulaperuna 
  • Punajuuri, josta tulee valmistaa sose/pyree 

Pakolliset komponentit: 

  • 1 tärkkelyslisäke 
  • 1 sose/pyree, joka valmistetaan punajuuresta 
  • 2 vapaavalintaista lisäkettä 
  • vähintään 1 kastike, jonka tulee olla tumma kastike 

Pääruoan annospaino on 250g, +/-10%

Jälkiruokana valmistetaan semifinaaleissa ensimmäisen kerran toteutettu jälkiruoka kuudelle ( 6 ) hengelle lautastarjoiltuna, jälkiruoan annospaino 120g, +/-10% ja se valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä viimeisenä. 

Tehtävässä käytettävät muut raaka-aineet ovat vapaavalintaisia yhteisesti käytössä olevasta listasta. 

Ennakkoon lähetettävä materiaali: 

  • Raaka-ainetilauslomake
  • Koko menu gastronomisesti oikein laadittuna, (kokoustarjottava, pääruoka ja jälkiruoka) suomeksi tai ruotsiksi, ja englanniksi. Valmistusohjeet pääruoan komponenteista kypsennysmenetelmineen, joissa ruokalajien nimet lisäkkeineen käyvät selkeästi ilmi. Allergiaa aiheuttavat raaka-aineet lihavoituna. Myös erityisruokavaliot (maidoton, gluteeniton, laktoositon) on mainittava lyhentein. 
  • Työsuunnitelma koko tilaisuuden osalta, josta käy selvästi ilmi kilpailijaparin työnjako.
  • Semifinaalikoordinaattori toimittaa semifinaaliin lähetetyt alkuperäiset materiaalit kokoustarjottavasta ja jälkiruoasta lajivastaavalle. 
  • Lähetetään yhtä ( 1 ) viikkoa ennen finaalia lajivastaava Riikka Vanhalalle sähköpostilla word -liitetiedostona, riikka.vanhala@osao.fi

Tekniikkatehtävä/Yllätys 

  • Torstain katuruokatehtävän suunnitteluosio, tehtävää varten tulee varautua kilpailualueen ulkopuolella omalla kannettavalla tietokoneella. Suunnitelma tulee lähettää word-tiedostona liitteenä lajivastaavalle klo 19 mennessä keskiviikkona 19.5. 

Moduuli C/Katuruokatehtävä  

Tehtävä ja aikataulu

Torstai 20.5.2021 klo 8.30-12.30

Tehtävä ilmoitetaan kilpailijoille keskiviikkona kilpailupäivän lopuksi.

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla finaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.