304 Floristik / Semifinal
Tid
Onsdag 3.2.2021
Tävlingsplatser
Semifinalerna genomförs vid den tävlandes egen läroanstalt.
Semifinalkoordinator
Antal tävlande
Ingen begränsning.
Tävlingsuppgifter
I semifinalen arbetar den tävlande vid sin egen arbetspunkt. De tävlande får en noggrannare tävlingsuppgift i början av tävlingsdagen. I bedömningskriterierna beaktas Mästare-tävlingens obligatoriska teman (företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet).
Bedömningshelheterna och bedömningskriterierna baserar sig på grundexamen inom trädgårdsbranschen, kraven i kompetensområdet för blomster- och trädgårdshandel. Tävlingsuppgifterna baserar sig på målen för examensdelarna Kundbetjäning och arbete i en blomster- och trädgårdshandel samt Utförande av blomsterbinderihelheter. Kravnivån är i enlighet med bedömningskriterierna för berömlig nivå (B5) i examensgrunderna.
Helhetsarbetstiden är 4 timmar 45 minuter och det totala poängantalet är 100.
Grenens tidtabell
Tävlingen genomförs samtidigt på alla semifinalorter enligt följande tidtabell.
8.30 – 9.00 Info
9.00 – 10.15 Modul 1 / Materialet sätts i affärsdugligt skick, 10 p, (1h 15min)
10.30 – 11.45 Modul 2 / Bukett, ska överräckas 35 p, (1h 15min)
11.45 – 12.30 Paus, Lunch
12.30 – 13.45 Modul 3 / Uppsättning, 35 p, (1h 15min)
13.45 – 14.15 Modul 4 / Textning,10 p, (30 min)
14.30 – 15.00 Modul 5 / Förpackning av bukett, 10 p, (30 min)
Resultaten offentliggörs så fort som möjligt efter tävlingsuppgifterna
*obs. det nya bedömningssättet kan påverka tiden för resultatens offentliggörande med flera dagar
Material och maskiner
Tävlingsarrangören ser till så det finns ett arbetsbord samt annat behövligt tävlingsmaterial för varje tävlande.
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig åtminstone blomsterkniv, sekatör (ståltrådssax) och anteckningsredskap. Andra hjälpredskap som t.ex. sax, tång av annat slag och dylikt får användas, men inga eldrivna apparater är tillåtna.
MATERIAL
Varje tävlande har egna växtmaterial och tillbehör till förfogande. Dessutom finns ett tillbehörsbord som är i gemensam användning. Allt material är likadant på de olika semifinalplatserna. Varje tävlande ansvarar själv för sina tillbehör, material, arbetsredskap samt den egna tävlingspunkten. Den tävlande ska ta med sig åtminstone blomsterkniv, sekatör (ståltrådssax) och anteckningsredskap. Andra hjälpredskap som t.ex. sax, tång av annat slag och dylikt får användas, men inga eldrivna apparater är tillåtna.
DOMARKÅR OCH BEDÖMNING
På varje semifinalort finns ett antal domare på plats. För den kvalitativa bedömningen finns en domarkår som deltar på distans. Dessa bedömer tävlingsprestationen på distans via e online plattform. Tävlingsprestationerna sparas på enhetligt sätt för domarna att granska.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Materialet sätts i affärsdugligt skick
Tidtabell
Tillgänglig tid: | 1 h 15 min |
Poäng: | 10 p |
TID: 9.00 – 10.15
- Du ska sätta alla snittblommor och bladgrönt i affärsdugligt skick inom ramen för tävlingstiden.
- Du kan använda kärl enligt eget behov.
- Det finns listor över allt material.
- Om du märker fel eller brister i materialet, berätta genast åt tävlingsarrangören.
Bedömningskriterier
Kvantitativ bedömning totalt 10 p
- Förmåga att hantera materialet 1.50
- Arbetets följdriktighet och snabbhet 1.00
- Förmåga att använda arbetsredskap 1.00
- Sugytor och säkrande av saftspänning 2.00
- Snygghet och ordning i arbetsmiljön 2.00
- Arbetsergonomi 0.50
- Behärskande av avfallssortering 0.50
- Vattenmängd i vaser 0.50
- behärskande av tidsanvändningen 1.00
Modul 2/Bukett, ska överräckas
Tidtabell
Tillgänglig tid: | 1 h 15 min |
Poäng: | 35 p |
TID: 10.30 – 11.45
- Tillverka en bukett som ska överräckas åt en artist
- Den tävlande väljer själv bukettens form och färg
- Man får använda konstruktioner.
- Buketten ska utföras så att stjälkarna binds med spiral- och likriktningsteknik (parallell). Buketten ska ha en dominerande bindning.
- Ställ buketten på angiven plats
- Sätt en namnlapp på buketten.
OBS! Buketten packas senare i uppgift 4.
Bedömningskriterier
Kvalitativ bedömning totalt 20 p
- Val av material 3.00
- Användning av material 4.00
- Behärskande av färglära 4.00
- Behärskande av kompositionslära 4.00
- Idéns lämplighet för uppdraget 5.00
Kvantitativ bedömning totalt 15 p
- Överräckningsfunktionalitet 2.00
- Teknisk balans 3.00
- Hållbarhet 3.00
- Behärskande av arrangemangssättet 2.00
- Sugytor och säkrande av saftspänning 3.00
- Stjälkarnas renhet 2.00
Modul 3/Uppsättning för ett bord
Tidtabell
Tillgänglig tid: | 1 h 30 min |
Poäng: | 35 p |
TID: 12.30 – 13.45
- Tillverka en uppsättning i givet kärl till ett festbord för en vändagsmiddag för 8 personer
- Bordets storlek 220 cm x 70 cm
- Bordet har en vit duk
- En bild av dukningsmaterialet finns att se under tävlingsdagen
- Beställaren har gett er fria händer, men arbetet ska vara minst 100 cm långt
- Festens tema är vänskap
Bedömningskriterier
Kvalitativ bedömning totalt 18 p
- Idéns tidsenlighet och lämplighet för temat 5.00
- Val och användning av material 5.00
- Behärskande av färglära 4.00
- Behärskande av kompositionslära 4.00
Kvantitativ bedömning totalt 17 p
- Teknikens ändamålsenlighet 4.00
- Arbetets följdriktighet 3.00
- Teknikens hållbarhet 3.00
- Behärskande av arrangemangssättet 3.00
- Behärskande av tidsanvändning 3.00
- Att följa anvisningar 1.00
Modul 4/Textning av meny kort
Tidtabell
Tillgänglig tid: | 30 min |
Poäng: | 10 p |
TID: 13.45 – 14.15
- Texta ett minikort för hand enligt givna instruktioner
- Komponera kortet så det passar temat
- Du har olika slags pappersmaterial till förfogande.
Bedömningskriterier
Kvalitativ bedömning totalt 5 p
- Komponering av text till meny kortet 3.00
- Meny kortets utseende så det passar temat 2.00
Kvantitativ bedömning totalt 5 p
- Textens korrekthet på meny kortet 3.00
- Att följa anvisningar 2.00
Modul 5/Förpackning av bukett
Tidtabell
Tillgänglig tid: | 30 min |
Poäng: | 10 p |
TID: 14.30 – 15.00
- Förpacka din bukett med det förpackningsmaterial som du fått
- Buketten ska transporteras inomhus och den ska överräckas åt artisten samma dag
Bedömningskriterier
Kvalitativ bedömning totalt 6 p
- Beaktandet av paketets användningsändamål och lämplighet för ändamålet 3.00
- Paketets kvalitet och utseende 3.00
Kvantitativ bedömning totalt 4 p
- Paketets hållbarhet 2.00
- Beaktande av paketes produktsäkerhet 2.00
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla semifinaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank