304 Floristiikka / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 3.2.2021

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaali-koordinaattori

Kilpailijamäärä

Tässä lajissa semifinaaleihin osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.

Kilpailutehtävät

Semifinaalissa kilpailija työskentelee omassa työpisteessään. Kilpailijat saavat tarkemman kilpailutehtävän kilpailupäivän alussa. Arviointikriteereissä huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus). 

Arviointikokonaisuudet ja arviointikriteerit perustuvat puutarha-alan perustutkinnon kukka ja puutarhakaupan osaamisalan tutkinnon osien asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukka- tai puutarhakaupassa sekä kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen kiitettäviin (K5) arviointikohteisiin ja arviointikriteereihin. 

Kokonaistyöaika on 4 tuntia 45 minuuttia ja kokonaispistemäärä on 100 pistettä. 

Lajin aikataulu

Kilpailu toteutetaan yhtäaikaisesti kaikilla semifinaalipaikkakunnilla oheisen aikataulun mukaan.  

8.30 – 9.00 Info  
9.00 – 10.15  Moduuli 1 /  Materiaalien kauppakunnostus, 10 pistettä, (1h 15min) 
10.30 – 11.45 Moduuli 2 / Kimppu ojennettava, 35 pistettä, (1h 15min) 
11.45 – 12.30 Tauko, Ruokailu  
12.30 – 13.45 Moduuli 3 / Asetelma, 35 pistettä, (1h 15min) 
13.45 – 14.15 Moduuli 4 / Tekstaus,10 pistettä, (30 min) 
14.30 – 15.00 Moduuli 5 / Kimpun pakkaus, 10 pistettä, (30 min) 

Tulosten julkistaminen kilpailutehtävien jälkeen mahdollisimman pian.
Huom. uusi arviointitapa voi viivästyttää tulosten julkistamista seuraavalle päivälle 

Materiaalit ja laitteet

Kilpailujärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle työpöydän sekä muut tarvittavat materiaalit kilpailutehtäviä varten. 

Käytönnän ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan vähintään kukkaveitsen, rautalankasakset eli sekatöörit ja muistiinpanovälineet. Muita apuvälineitä, kuten muunlaisia saksia, pihtejä tms. voi käyttää, mutta sähköisten laitteiden käyttö ei ole sallittua. 

Materiaalit

Jokaisella kilpailijalla on käytössä henkilökohtaiset kasvimateriaalit ja tarvikkeet. Lisäksi yhteiskäytössä oleva tarvikepöytä. Kaikki materiaalit ovat yhdenmukaiset eri semifinaalipaikkakunnilla. Jokainen kilpailija huolehtii käytössään olevista tarvikkeista, materiaaleista, työvälineistä sekä kilpailupaikasta. Kilpailija tuo tullessaan vähintään kukkaveitsen, rautalankasakset eli sekatöörit ja muistiinpanovälineet. Muita apuvälineitä, kuten muunlaisia saksia, pihtejä tms. voi käyttää, mutta sähköisten laitteiden käyttö ei ole sallittua. 

Tuomaristo ja arviointi 

Jokaisella semifinaalipaikkakunnalla on läsnä määrällisen arvioinnin tuomarit. Laadulliseen arviointiin osallistuu etätuomaristo, jotka arvioivat kilpailusuorituksia etänä sähköisellä alustalla. Kilpailusuoritteet taltioidaan yhdenmukaisella tavalla tuomariston nähtäväksi.   

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Materiaalin kauppakunnostus

Aikataulu

Käytettävä aika:1 h 15 min
Pisteet:10 p

Aika: 9.00 – 10.15

  • Kauppakunnosta kaikki sinulle osoitetut leikkokukat ja leikkovihreät annettuihin astioihin kilpailuajan puitteissa.  
  • Voit käyttää astioita oman harkintasi mukaan.  
  • Kaikista materiaaleista on listat. 
  • Jos havaitset materiaalissa puutteita tai vaurioita, niin kerro ne välittömästi kilpailujärjestäjälle.  

Arviointiperusteet

Määrällinen arviointi yhteensä 10 pistettä 

  • Materiaalien käsittelytaito 1.50 
  • Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1.00 
  • Työvälineiden käyttötaito 1.00 
  • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 2.00 
  • Työympäristön siisteys ja järjestys 2.00 
  • Työergonomia 0.50 
  • Jätteiden lajittelun hallinta 0.50 
  • Veden määrä maljakoissa 0.50 
  • Ajankäytön hallinta 1.00 

Moduuli 2/Ojennettava kimppu

Aikataulu

Käytettävä aika:1 h 15 min
Pisteet:35 p

Aika: 10.30 – 11.45  

  • Tee ojennettava kimppu artistille 
  • Kimpun muoto ja väri ovat vapaasti valittavissa.  
  • Kimpussa voi käyttää rakenteita. 
  • Kimppu tulee toteuttaa spiraali- tai yhdensuuntaisvarret tekniikalla (paralleelinen). Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos.  
  • Aseta kimppu sille osoitettuun paikkaan.  
  • Laita kimppuun nimilappu.   

HUOM! Kimppu pakataan myöhemmin, tehtävä 5.

Arviointiperusteet

Laadullinen arviointi yhteensä 20 pistettä 

  • Materiaalien valinta 3.00 
  • Materiaalien käyttö 4.00 
  • Väriopin hallinta 4.00 
  • Sommitteluopin hallinta 4.00 
  • Idean sopivuus tehtävänantoon 5.00 

Määrällinen arviointi yhteensä 15 pistettä 

  • Ojennettavuus 2.00 
  • Tekninen tasapaino 3.00 
  • Pitävyys 3.00 
  • Asettelutavan hallinta 2.00 
  • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 3.00 
  • Varsien puhtaus 2.00 

Moduuli 3/Asetelma pöytään

Aikataulu

Käytettävä aika:1 h 15 min
Pisteet:35 p

AIKA: 12.30 – 13.45 

  • Tee annettuun astiaan asetelma 8 hengen juhlapöytään ystävänpäiväillalliselle  
  • Pöydän koko 240 cm x 80 cm HUOM! Pöydän kokoa muutettu!
  • Pöydässä on valkoinen liina 
  • Kuva kattausmateriaaleista on nähtävillä kilpailupäivänä 
  • Tilaaja on antanut työlle vapaat kädet, mutta työn pitää olla pituudeltaan vähintään 100 cm 
  • Juhlan teema on ystävyys 

Arviointiperusteet

Laadullinen arviointi yhteensä 18 pistettä 

  • Idean ajanmukaisuus ja sopivuus aiheeseen 5.00 
  • Materiaalien valinta ja käyttö 5.00 
  • Väriopin hallinta 4.00 
  • Sommitteluopin hallinta 4.00 

Määrällinen arviointi yhteensä 17 pistettä 

  • Tekniikan hallinta ja tarkoituksenmukaisuus 4.00 
  • Työskentelyn johdonmukaisuus 3.00 
  • Tekniikan pitävyys 3.00 
  • Asettelutavan hallinta 3.00 
  • Ajankäytön hallinta 3.00 
  • Ohjeiden noudattaminen 1.00

Moduuli 4/Tekstaa menukortti

Aikataulu

Käytettävä aika:30 min
Pisteet:10 p

Aika: 13.45 – 14.15

  • Tekstaa käsin menukortti annettujen ohjeiden mukaan
  • Sommittele teksti korttiin teemaan sopivalla tavalla
  • Käytössäsi on erilaisia paperimateriaaleja.

Arviointiperusteet

Laadullinen arviointi yhteensä 5 pistettä 

  • Tekstin sommittelu menukortille 3.00 
  • Menukortin ulkoasun sopivuus aiheeseen 2.00 

Määrällinen arviointi yhteensä 5 pistettä 

  • Menukortin tekstin oikeellisuus 3.00 
  • Ohjeiden noudattaminen 2.00 

Moduuli 5/Kimpun pakkaus

Aikataulu

Käytettävä aika:30 min
Pisteet:10 p

Aika: 14.30 – 15.00  

  • Pakkaa tekemäsi kimppu annetuista pakkausmateriaaleista 
  • Kimppua kuljetetaan sisätiloissa ja se ojennetaan pakkauksessa artistille saman päivän aikana 

Arviointiperusteet

Laadullinen arviointi yhteensä pistettä 

  • Paketin käyttötarkoituksen huomioiminen ja sopivuus aiheeseen 3.00 
  • Paketin laatu ja ulkoasu 3.00 

Määrällinen arviointi yhteensä 4 pistettä 

  • Paketin pitävyys 2.00 
  • Paketin tuoteturvallisuuden huomioiminen 2.00

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.