501 Bagare-konditor / Final
Finalister
Henna-Riikka Heikkilä
WinNova
Linda Häggman
Optima
Lotta Korpela
SASKY
Salla Mörsky
Vantaan ammattiopisto Varia
Hanna Peltomaa
Koulutuskeskus Salpaus
Jonna Vehmanen
Turun ammatti-instituutti
Maija Vuonokari
Lapin koulutuskeskus REDU
Tiia Väänänen
Etelä-Savon ammattiopisto
Finalplats
OSAO Kaukovainio-enheten, palvelut (service)
Kotkantie 2 A, 90250 Uleåborg
Tävlingsuppgifter
- Produkter som kavlas och jäser med jäst.
- Bärig bittårta 2 st. Temat är finländska bär.
- Skyltfönsterarbete. Temat är Lapplands natur.
- Överraskningsuppgift.
- Hygien och egenkontroll.
- Nyckelkompetenser för livslångt lärande och yrkesetik.
Grenens tidtabell
Tisdag 18.5, öppningsceremoni och 1:a evenemangsdagen
Kl 8.00–10.00 Anmälan
Kl 10.30–13.00 Gemensam tid för de tävlande, domarna och grenfunktionärerna på grenområdet, man får bekanta sig med grenområdet, Huvuddomarens info
Kl 13.00–14.00 Lunch
Kl 14.00–14.45 Öppningsceremoni
Kl 15.00 –19.45 Tävlingsdag 1, FM-i yrkesskicklighet
Onsdag 19.5, 2:a evenemangsdagen
Kl 8.00–8.30 Huvuddomarens info
Kl 8.30–18.15 Tävlingsdag 2, FM-i yrkesskicklighet, en lunchpaus på 45 min ingår
Torsdag 20.5, 3:e evenemangsdagen
Kl 8.00–8.30 Huvuddomarens info
Kl 8.30–12.30 Tävlingsdag 3, FM-i yrkesskicklighet,
Kl 12.30– Lunch
Kl 15– Prisutdelning, medaljutdelning
Kl 19.00–20.00 Avslutningsceremoni
Tävlingstid för tävlingsmodulerna är sammanlagt 16,5 timmar: 4,5 timmar tävlingsdag 1, 8 timmar tävlingsdag 2 och 4 timmar tävlingsdag 3.
Material och maskiner
Utrustning och arbetsredskap som finns på tävlingsplatsen:
- Universalmaskin Metos Teddy Varimixer 5 l, 8 st.
- Stickugn Sveba Dahlen (8 plåtar), 1 st
- Kallskafferi Metos, 3 st
- Frysboxar, 3 st (2 st Metos, 1 st Electrolux)
- Chockfrys
- Kavelmaskiner, 2 st. Bredd 60 cm och 45 cm. I gemensam användning för de tävlande
- Marmorskivor, små, 8 st
- Stora kavlar, 8 st
- Fanerskivor, 8 st
- Tårtkaruseller, 8 st
- Galler, 8 st
- Mikrovågsugnar, 4 st
- Lampor för sockerarbete, 3 st
- Kutter Metos Robot coupe, 2 st
- Bageriplåtar och bageriytor, pinnhuvor
- Mikrougnskärl, metallkärl (för vägning av råvaror)
- Bakplåtspapper
- Skyddsplast
- Tårtkartong, dekorationspapper
- Förpackningsmaterial
- Varje tävlande har ett eget bioavfallskärl och ett blandavfallskärl samt engångshanddukar och rengöringsmedel.
Råvaror på tävlingsplatsen som de tävlande får använda:
- Inhemska djupfrysta bär: jordgubbar, hallon, blåbär, lingon och svarta vinbär
- Jäst
- Salt
- Socker
- Mjölkpulver
- Ägg
- Smör
- Vetemjöl
- Rågmjöl
- Jästbrödsmjöl
- Bikarbonat (soda)
- Bakpulver
- Lättmjölk
- Vispgrädde
- Florsocker
- Pudersnö
- Vaniljsocker
- Vaniljkrämspulver, tål ugnsvärme
- Aprikosmarmelad, tål ugnsvärme
- Äkta choklad: Vitchoklad Callebaut 28 %, Mjölkchoklad Callebaut 33,6 %, Mörk choklad Callebaut 54,5 %
- Non temp chokladliknande glasyr: vit non-temp, mörk non-temp
- Marsipan: röd, grön, vit
- Formspray
- Lättmjölksdryck.
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig följande till tävlingsplatsen:
- Alla råvaror som behövs till bittårtorna och som inte nämns i råvarulistan (utom råvarorna på tävlingsplatsen för chokladtårtorna)
- Alla råvaror som behövs till skyltfönsterarbetet och som inte nämns i råvarulistan
- Färdigt botten för skyltfönsterarbetet
- Alla tillbehör och arbetsredskap som behövs för tillverkning av bittårtorna.
- Alla tillbehör och arbetsredskap som behövs för tillverkning av skyltfönsterarbetet.
- Miniräknare
- Bagerilinjal
- Masker
- Engångshandskar
- Liten våg med måttnoggrannhet 1 g
- Silikonmatta
- Elvisp
- Universalmaskin med redskap (vid behov)
- Stavmixer
- Kokplatta (observera att om du använder induktionsplatta ska du också ta med kastruller)
- Varmluftsfläkt (vid behov)
- Kakform 2 st, med bottendiameter 18 cm
- Tårtring 2 st, med bottendiameter 20 cm
- Durkslag, vispar
- Paletter, konditorikniv, sax osv.
- Spritspåsar
- Folie som används i tårtring (vid behov)
- Formserie, rund
- Knivrengöringskärl
- Marsipanredskap
- Termometer (batterier)
- Ugnsklocka
- Recept och planer skickas på förhand elektroniskt senast 12.5.2021 till grenansvariga Ari Huhta ari.huhta@osao.fi samt kopierade till tävlingsplatsen (4 st. åt domarna)
- Obs! Den tävlande tar ansvar för att den tävlandes verkstygsback (tillbehör och arbetsredskap) innehåller alla små arbetsredskap som inte nämns i listan och som den tävlande behöver under tävlingen
- Arbetsskor
- Image wear sponsorerar den tävlandes arbetskläder (1 par byxor, 1 st. arbetsjacka, 1 st, mössa och 1 st. förkläde), som används i tävlingen under tävlingsdagarna. Egna arbetskläder används inte och logo / beteckningar för den tävlandes läroanstalt får inte heller synas i tävlingen.
Domare
- Huvuddomare Esa Rantakeisu, Koulutuskuntayhtymä OSAO
- Sari Alamikkelä, Pulla-Pirtti Oy
- Timo Kyllinen, Timo Kyllinen Oy, Huovisen leipomo
- Esa Savolainen, Omnia
- Kimmo Virtanen, Leipurin Oyj
Uppgiftsmoduler och bedömningskriterier
Modul A/Produkter som kavlas och jäser med jäst
Tidtabell och poäng
Tisdag 18.5
Poäng: | 25 p |
Produkter som kavlas och jäser med jäst. Degen kavlas med handkavel, kavlas upp med kavelmaskin.
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Modul B/Bittårta
Tidtabell och poäng
Tisdag 18.5 och onsdag 19.5
Poäng: | 25 p |
Bittårta med smak av bär, 2 st. Den färdiga bittårtan har diametern 20 cm, och av den är tårtbottnens diameter 18 cm.
Temat är finska bär, av vilka tårtornas fyllning eller fyllningar har tillverkats av följande bär (ett eller flera): Jordgubbar, blåbär, hallon, lingon, svarta vinbär. Bären ska ha varit förvarade som djupfrysta.
Tårtorna skärs i tio (10) jämnstora bitar per tårta. Tårtorna är 8 cm höga utan dekorationer och 11 cm med dekorationer.
Till tårtorna tillverkas chokladtårtbottnar (2 st.) den första tävlingsdagen enligt det recept som getts på förhand. Chokladtårtbottnarna används till tårtorna enligt den egna planen.
Chokladtårtbottnar, förhandsrecept
Den skriftliga planen för bittårtan skickas senast den 12.5.2021 till grenansvariga ari.huhta@osao.fi
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Modul C/Skyltfönsterarbete
Tidtabell och poäng
Onsdag 19.5 och torsdag 20.5
Poäng: | 25 p |
Skyltfönsterarbete. Temat är Lapplands natur.
Skyltfönsterarbetet ska vara tillverkat av ätbara råvaror.
De råvaror som ska användas i skyltfönsterarbetet tas med till tävlingsplatsen.
Bottnen för skyltfönsterarbetet är 40 cm på det bredaste stället. Bottnen görs på förhand och tas med till tävlingsplatsen. De övriga stödkonstruktioner, delar och dekorationer som ska användas i skyltfönsterarbetet tillverkas och sätts ihop på tävlingsplatsen. Stödkonstruktioner ska vara tillverkade av dekorationsbröddegar.
Skyltfönsterarbetets dekorationer får överskrida bottnens kant maximalt (max.) 10 cm, och då är skyltfönsterarbetets totala bredd maximalt (max.) 50 cm.
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Modul D/Överraskninsuppgift
Tidtabell och poäng
Onsdag 19.5
Poäng: | 10 p |
Överraskningsuppgiften ges åt de tävlande på tävlingsplatsen.
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Modul E/Hygien och egen kontroll
Tidtabell och poäng
Tisdag 18.5 och onsdag 19.5.
Poäng: | 10 p |
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Modul F/Nyckelkompetenser för livslångt lärande och yrkesetik
Tidtabell och poäng
Onsdag 19.5.
Poäng: | 5 p |
Bedömningsgrunder
- Klarnar senare
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla finaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank