En kock
utför arbetsuppgifter inom matlagning på restauranger med olika affärskoncept
eller verksamhetsidéer eller verksamhetsställen inom den offentliga sektorn.
Han/hon tillreder
välsmakande, näringsrik och hälsosam mat med beaktande av specialkost och
lägger fram maten som enskilda portioner eller till stora grupper.
I matlagningsuppgifter kan
kocken använda och ändra recept. Kocken agerar kundbetjäningsinriktat,
ansvarsfullt, kvalitetsmedvetet, lönsamt och resultatinriktat.
I samband med tillredning
av maträtter beaktar kocken hygien, miljöaspekter, arbetssäkerhet, egenkontroll
samt samarbete.
Grenens tävlingsuppgifter
baserar sig på kriterierna för kravnivån Nöjaktiga i kompetensområdet för
Matservice i Grundexamen inom Hotell-, Restaurang- och Cateringbranschen.
Examensbenämningen är kock.
Tävlingen är en partävling
som arrangeras under två dagar. De tävlande använder den egna läroanstaltens
arbetskläder. De tävlande får använda personliga hjälpmedel, så länge man
meddelat om detta på förhand eller reglerna tillåter det.
Grenens tävlingsuppgifter har planerats med beaktande av arbetslivets kunskapskrav.
MästarePLUS-tävlingen är för yrkesstuderande i behov av särskilt stöd.
Till grenens semifinal kan ett tävlingspar / läroanstaltens verksamhetsort anmäla sig.