504 Servitör / Semifinal
Tid
Onsdag 3.2.2021
Tävlingsplatser
Semifinalerna genomförs vid den tävlandes egen läroanstalt.
Semifinalkoordinator
Tävlingsuppgifter
Kraven på kunnande baserar sig på nivån för berömliga kunskaper i examensgrunderna och innefattar kraven på kunnande i uppgiftsmodulerna. I uppgifterna beaktas också nyckelkompetenserna för livslångt lärande, bland annat flexibilitet och känsla för situationen. Tävlingsuppgiften är densamma på alla semifinalorter. Uppgifterna preciseras en månad före semifinalen.
Det centrala innehållet i tävlingsuppgiften består av examensdelarna
- Kundservice och försäljning
- Servering av mat i portioner och drycker
Grenens tidtabell
7:00 Preciserade tävlingsuppgifter skickas till följeslagarens e-post
8:00 Gemensam öppning på Teams för alla
8:30 Modul 1 startar. Dukning och andra förberedelser. Tid 30 min.
9:00 – 9:15 Paus
9:15 – 12:00 À la Carte med 15 minuters intervaller/ tävlande (arbetstid/tävlande 1:30).
Lunch
13:00 – 15:00 Modul 2, Bar delen (arbetstid 20 min/tävlande)
15.00 Gemensam avslutning via Teams för alla
För all tidsplanering ska ovannämnda grenvisa tidtabell noggrant följas.
Material och maskiner
- Kundbord och -stolar
- Hjälpbord
- Borddukar och servetter
- Bestick
- Tallrikar
- Glas
- Serveringsbestick och de serveringskärl som behövs
- Bordsdekorationer
- Barutrustning, alkoholmått
- Kaffe- och tekoppar
- Espressokokare
Praktiska råd
De tävlande ska ha med sig
- ID-kort, körkort eller liknande för att bevisa sin identitet (också FPA-kortet är ok)
- Arbetskläder för servitör (den egna läroanstaltens arbetskläder)
- Serveringsdukar
- Serveringshandskar
- Vinöppnare
- Penna
- Ett litet block
- Tändstickor.
Den tävlande får inte ha med sig några mått eller hjälpmedel för duknings- eller serveringsskedet. Telefoner får inte användas under tävlingens gång.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Kundservice och servering vid en italiensk restaurang
Beskrivning av uppgiften
Tillgänglig tid: | ca 90 min |
Presentation av affärsidén:
Affärsidé: Restaurangen är en högkvalitativ, avslappnad trattoria. Råvarorna är färska och portionerna traditionella. Betjäningen beaktar kunderna och sker snabbt. Hållbar utveckling har beaktats i mån av möjlighet gällande råvarorna.
- Till storleken är restaurangens bord antingen två personers eller fyra personers bord, beroende på restaurangen.
- Borden har dukar av tyg.
- Servetterna är engångsservetter.
- I enlighet med affärsidén är borden på förhand dukade med ett vattenglas utan fot, en brödassiett och en smörkniv samt en servett med lämplig vikning.
- Ett ljus som prydnad.
- I övriga fall dukas borden i enlighet med kundens beställning.
- På borden finns salt och peppar.
Den tävlande presenterar, rekommenderar, säljer och serverar maträtter och drycker åt kunder enligt restaurangens affärsidé. Den tävlande har lämpliga arbetskläder som passar affärsidén, samt har ett vårdat yttre. Den tävlande har med sig servitörens arbetsredskap.
Den tävlande arbetar med kundbetjäningsuppgifter på restaurangen. Hen tar emot kunderna och visar dem till bordet.
Hen presenterar produkterna och tar emot kundernas beställningar. Den tävlande dukar bordet enligt kundens beställning och kompletterar enligt behov. Hen serverar mat och dryck och ser till att kundborden och utrymmena är snygga och prydliga.
Den tävlande har kunder vid två bord. Kunderna anländer vid olika tider, ett bord åt gången. De två första kunderna anländer och beställer från listan på plats. Övriga två kunder anländer senare. Även de beställer på plats från listan.
Den två första kunderna anländer och äter förrätt, huvudrätt och efterrätt. Övriga två kunder anländer senare. All mat och alla drycker beställs från listan. Alla maträtter är tallriksportioner. För soppan finns en klassisk sopptallrik inklusive underfat. Till maten serveras ett focaccia-bröd.
Som källmaterial för presentationen av mat och dryck använder de tävlande webbplatsen https://www.tasteatlas.com/. Presentationen av produkterna bedöms på basis av innehållet på denna webbplats.
Från denna lista beställer kunderna den mat som ska serveras.
Restaurangens meny
FÖRRÄTTER
- Carpaccio
- Minestrone
HUVUDRÄTTER
- Risotto al limone
- Tagliatelle al ragù alla Bolognese
EFTERRÄTTER
- Tiramisù
- Panna cotta
DRYCKER
- mineralvatten – acqua minerale
- källvatten – acqua di fonte
- öl – Peroni Nastro Azzurro
- rödvin – Doppio Passo Primitivo 2019
- vittvin – Lamberti Pinot Grigio Ca’ Preella 2019
- espresso
- filterkaffe /bryggt te
Modul 2/Blandning av drinkar
Beskrivning av uppgiften
Tillgänglig tid: | ca 30 min |
Blandning av drinkar
Den tävlande tillverkar en dryckesblandning i baren eller i ett motsvarande utrymme åt en kund. Hen ser till att baren har tillräckligt med utrustning och råvaror för tillverkningen av dryckesblandningen. Hen tillverkar den dryckesblandning som domarna valt och använder rätta arbetsmetoder, redskap och råvaror. Hen presenterar råvarorna och den färdiga dryckesblandningen. Den tävlande städar arbetsstället.
Dryckesblandningarna, av vilka tävlingsarrangören namnger en som ska tillredas, är:
Dryckesblandningar
BELLINI
- 3-4 cl Persikopuré
- ca 10 cl mousserande vin / Champagne (mäts inte med mått /bedöms med ögonmått från glaset)
- Tillverkningssätt: Bygg upp
- Glas: Champagne
- Dekoration: –
- Historia härifrån: https://www.tasteatlas.com/bellini
DRY MARTINI
- 0,5 cl Torr vermouth
- 4 cl Gin
- Tillverkningssätt: Rör om
- Glas: Cocktail
- Dekoration: Oliv / Citronskal
- Historia härifrån: https://www.tasteatlas.com/martini
NEGRONI
- 2 cl Campari / Bitter
- 2 cl Söt vermouth
- 2 cl Gin
- Tillverkningssätt: Rör om
- Glas: Old Fashioned / Cocktail
- Dekoration: Apelsinskal / Apelsinbit
- Historia härifrån: https://www.tasteatlas.com/negroni
DENNA RESEPTIK SKA ANVÄNDAS!
Samtidigt testas de tävlandes produktkännedom om ifrågavarande dryckesblandning. En del av bedömningen baserar sig på informationen på webbplatsen https://www.tasteatlas.com/
Bedömningskriterier
Beskrivning om bedömningens genomförande
Av bedömningen är ca 50 % kvalitativ och 50 % kvantitativ bedömning.
Från bedömningskriterierna framgår vilka bedömningsobjekt som beaktar Mästare-tävlingens obligatoriska teman (företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet).
Huvudsakliga bedömningskriterier:
- Att förbereda sig för arbetsskiftet, 5 p
- Kundbetjäning och försäljning, tekniska kunskaper och färdigheter 70 p
- Presentation och servering av drycker 25 p
Maxpoäng totalt 100 poäng.
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla semifinaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank