504 Tarjoilija / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 3.2.2021 

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaalikoordinaattori

Kilpailutehtävät

Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävissä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia. 

Kilpailutehtävien keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista 

  • Asiakaspalvelu ja myynti  
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu. 

Lajin aikataulu

7:00 Kilpailutehtävien täsmennykset huoltajien sähköpostiin
8:00 Yhteinen Teams-aloitus kaikille toimijoille                                         
8:30 Moduuli 1 alkaa. Kattaus ja muu valmistautuminen. Aika 30 min.
9:00 – 9:15 Tauko 
9:15 – 12:00 À la Carte 15 minuutin porrastuksella/ kilpailija (työaika/kilpailija 1:30).
12:00 13:00 Lounas
13:00 15:00 Moduuli 2, Baari osio (työaika 20 min/kilpailija)
15:00 Yhteinen lopetus Teamsissa kaikille toimijoille

Kaikessa aikataulutuksessa noudatetaan tarkasti edellä olevaa lajikohtaista aikataulua.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue

  • asiakaspöydät ja -tuolit 
  • apupöydät 
  • pöytäliinat ja servietit 
  • ruokailuvälineet 
  • lautaset 
  • lasisto 
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat 
  • pöytäsomisteet 
  • baarivälineistö, alkoholimitat 
  • kahvi- ja teekupit 
  • espressokeitin 

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan

  • Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa) 
  • Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu) 
  • Tarjoiluliinat 
  • Tarjoilukäsineet 
  • Viinipullonavaaja 
  • Kynä 
  • Pieni lehtiö 
  • Tulitikut. 

Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Kilpailijalla ei saa olla puhelinta käytössään kilpailun aikana. 

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Italialaisen ruokaravintolan asiakaspalvelu ja tarjoilu

Tehtävänkuvaus

Käytettävä aika:n. 90 min

Liikeidean kuvaus 

Liikeidea: Ravintola on laadukas, rento trattoria. Raaka-aineet ovat tuoreita ja annokset perinteisiä. Palvelu on asiakkaat huomioivaa sekä ripeää. Kestäväkehitys on huomioitu raaka-aineissa mahdollisuuksien mukaan.  

  • Ravintolan asiakaspöydät ovat kooltaan joko kahden hengen pöytiä ja/tai neljän hengen pöytiä, riippuen ravintolasta.  
  • Pöydissä on kankaiset liinat.  
  • Servietit ovat kertakäyttöisiä.  
  • Liikeidean mukaisesti pöydissä on ennakkoon katettuna jalaton vesilasi, leipälautanen ja voiveitsi sekä sopivasti taiteltu servietti.  
  • Somisteena on kynttilä.  
  • Muutoin pöydät katetaan asiakkaan tilauksen mukaisesti.  
  • Pöydissä on suola ja pippuri. 

Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.  

Kilpailija toimii ravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija tekee katteen asiakkaan tilauksen mukaisesti ja täydentää sitä tarpeen mukaan. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä.  

Kilpailijalla on kahdessa pöydässä asiakkaita. Asiakkaat saapuvat eri aikoihin pöytä kerrallaan. Ensimmäiset kaksi asiakasta saapuvat ja tilaavat listalta paikan päällä. Jälkimmäiset kaksi asiakasta saapuvat myöhemmin. Myös he tilaavat listalta paikan päällä.   

Ensimmäinen kahden hengenseurue saapuu ja he ruokailevat alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Jälkimmäiset asiakkaat tulevat myöhemmin. Kaikki ruoat ja juomat tilataan ravintolan listalta. Kaikki ruoat ovat lautasannoksia. Keitolle on perinteinen keittolautanen aluslautasineen. Ruokien kanssa tarjoillaan focaccia-leipää. 

Kilpailussa ruokien ja juomien esittelyssä kilpailijat käyttävät lähdemateriaalina https://www.tasteatlas.com/ -sivustoa. Tuotteiden esittelyä arvioidaan tämän sivuston sisältöön pohjautuen.  

Tästä listalta asiakkaat tilaavat tarjoiltavat ruoat. 

Ravintolan ruokalista 

ALKURUOKIA  

  • Carpaccio
  • Minestrone  

PÄÄRUOKIA  

  • Risotto al limone  
  • Tagliatelle al ragù alla Bolognese  

JÄLKIRUOKIA  

  • Tiramisù  
  • Panna cotta  

JUOMAT 

  • kivennäisvesi - acqua minerale  
  • lähdevesi - acqua di fonte  
  • olut - Peroni Nastro Azzurro  
  • punaviini - Doppio Passo Primitivo 2019  
  • valkoviini - Lamberti Pinot Grigio Ca’ Preella 2019  
  • espresso 
  • suodatinkahvi/haudutettu tee 

Moduuli 2/Juomasekoitusten valmistaminen 

Tehtävänkuvaus

Käytettävä aika:30 min

Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa asiakkaalle yhden juomasekoituksen. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksen valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämän juomasekoituksen käyttäen oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset.  Kilpailija siistii työpisteen.  

Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää yhden valmistettavaksi, ovat:  

Juomasekoitukset  

BELLINI

  • 3-4 cl Persikka pure
  • n. 10 cl Kuohuviini / Samppanja (ei mitata mitalla /arvioidaan silmämääräisesti lasista.)
  • Tekotapa: Rakenna
  • Lasi: Champagne
  • Koriste: –
  • Tarinaa täältä: https://www.tasteatlas.com/bellini

DRY MARTINI

NEGRONI

  • 2 cl Campari / Katkero
  • 2 cl Makea vermutti
  • 2 cl Gin
  • Tekotapa: Hämmennä
  • Lasi: Old Fashioned / Cocktail
  • Koriste: Appelsiini kuori / Appelsiini pala
  • Tarinaa täältä: https://www.tasteatlas.com/negroni

TÄTÄ RESEPTIIKKAA KÄYTETÄÄN

Samassa yhteydessä kilpailijalta testataan kyseisten juomasekoitusten tuotetuntemus. Osa arvioinnista perustuu https://www.tasteatlas.com/ -sivuston tietoihin. 

Arviointiperusteet

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta 

Arvioinnista noin 50 % on laadullista ja 50 % määrällistä. 

Arviointikriteereistä selviää missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus) 

Pääasialliset arviointikriteerit 

  • Työvuoroon valmistautuminen, 5 pistettä 
  • Asiakaspalvelu ja myynti, tekniset tiedot ja taidot, 70 pistettä 
  • Juomien esittely ja tarjoilu 25 pistettä. 

Maksimipisteet yhteensä 100 pistettä.  

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.