504 Servitör / Final
Finalister
Siiri Ahvenainen
Ekami
Ellen Höynälä
Ammattiopisto Lappia
Venla Ikonen
Gradia
Iiris Kaukonen
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Nelli Kortelainen
Ekami
Sandra Salminen
Lapin koulutuskeskus REDU
Sanni-Matilda Siitonen
Lapin koulutuskeskus REDU
Jertta Österlund
OSAO
Finalplats
OSAO Kaukovainio-enheten, palvelut (service)
Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8h, Uleåborg
Tävlingsuppgifter
Uppgifterna i grenen grundar sig på grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, nivån berömliga gällande kraven på yrkesskicklighet i kompetensområdet för kundservice. Uppgifterna utarbetas i ett nära samarbete med arbetslivet och tävlingsuppgifternas baserar sig på arbetslivets krav.
Tävlingsuppgifterna baserar sig på följande kompetensområden inom grundexamen i restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice.
- Kundservice och försäljning
- Servering av mat i portioner och drycker
- À la carte servering
- Försäljning och servering av drycker
- Beställnings- och festservering
- Kafétjänster
Bedömningen består av kvantitativa och kvalitativa bedömningsföremål. I bedömningen läggs fokus på:
- Färdigheter att organisera sitt arbete och att arbetet sker på ett smidigt sätt
- Samarbetsförmåga
- Problemlösningsförmåga
- Kundbetjäningsförmåga och växelverkan
- Förberedelse för arbete och kundlokaler
- Kännedom om maträtter och drycker
- Behärska servering av maträtter och drycker
- Tillredning av och kännedom om alkoholfria drycker och drycker med alkohol
I tävlingsuppgifternas beaktas Mästare-tävlingens obligatoriska teman: företagsamhet, hållbar utveckling, välmående i arbetet och säkerhet. Övriga teman är det förändrade arbetslivet och kontinuerligt lärande, samarbete och teamarbete, ansvar och jämlikhet och utvecklandet av likabehandling.
En utförligare uppgiftsbeskrivning publiceras ca 1,5 mån innan finalen.
Grenens tidtabell
Tävlingsplats: OSAO, undervisningsrestaurangen Hilikku, Kasarmintie 8H, 90130 Uleåborg
Tävlingen pågår i tre dagar.
18.05.2021 kl. 15.00-19.45
19.05.2021 kl. 08.30-17.30
20.05.2021 kl. 08.30-12.30
Material och maskiner
- Kundbord och -stolar
- hjälpbord
- borddukar och servietter
- bestick
- tallrikar
- glas
- serveringsbestick och de serveringskärl som behövs ja
- bordsdekorationer
- barutrustning, alkoholmått
- kaffe- och tekoppar
- maskin för specialkaffe
Praktiska råd
Den tävlande tar med sig egna arbetsredskap: vinöppnare, ett litet block, penna, serveringsdukar, serveringshandskar, tändstickor och trancheringsredskap, en mobiltelefon (med nätuppkoppling och kamerafunktion).
Domare
- Huvuddomare Sari Tarvainen, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky
- Annika Polvi, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
- Hannu Uutinen, ravintola Istanbul Oriental Oy
- Heikki Vähtäri, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
- Iida Järvelin, Solera Finland Oy
- Janne Gehör, ProDine Oy
- Johanna Harjunpää, Lapland Hotels Oulu, ravintola Oula
- Mikko Pietikäinen, Norex Selected Brands Oy
- Petri Myllykangas, Bacardi-Martin
- Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Sari-Helena Forsman, Buca-Rest Oy
- Simo Sylman, Löfbergs Lila AB
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul A/Servering av portionerad mat och dryck
Tidtabell och poäng
18.05.2021 kl. 15.00-19.45
Poäng: | 30 p |
Bedömningsgrunder
Omfattningen av tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. Bedömningen baserar sig på nivån berömliga gällande kraven på yrkesskicklighet.
Domarna fastställer poäng åt alla tävlande och rangordnar dem i ordningsföljd utgående från poängantalet. I poängsättningen används det World Skills baserade CIS-poängberäkningssystemet, där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
Modul B/À la carte -servering
Tidtabell och poäng
19.05.2021 kl. 08.30-17.30
Poäng: | 40 p |
Bedömningsgrunder
Omfattningen av tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. Bedömningen baserar sig på nivån berömliga gällande kraven på yrkesskicklighet.
Domarna fastställer poäng åt alla tävlande och rangordnar dem i ordningsföljd utgående från poängantalet. I poängsättningen används det World Skills baserade CIS-poängberäkningssystemet, där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
Modul C/Försäljning och servering av drycker
Tidtabell och poäng
20.05.2021 kl. 08.30-12.30
Poäng: | 30 p |
Bedömningsgrunder
Omfattningen av tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för kundservice. Bedömningen baserar sig på nivån berömliga gällande kraven på yrkesskicklighet.
Domarna fastställer poäng åt alla tävlande och rangordnar dem i ordningsföljd utgående från poängantalet. I poängsättningen används det World Skills baserade CIS-poängberäkningssystemet, där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
Uppgiftsbanken
Du kan träna på gamla finaluppgifter som du hittar i Skills Finlands uppgiftsbank