En kock arbetar med matlagningsuppgifter i kök som baserar sig på olika
affärskoncept. En kock planerar, förbereder, tillreder och ställer fram
smakliga, tilltalande och hälsosamma måltidshelheter åt kunderna. I
matlagningsuppgifterna kan kocken använda och bearbeta matrecept. En kock
arbetar med god kundbetjäning, ansvarsfullt, lönsamt och effektivt samt i
enlighet med ett hållbart verksamhetssätt.
Förutom portionernas och menyhelheternas smak ska kocken även beakta
estetik och näringsinnehåll samt specialdieter och gastronomi. Vid
tillredningen av maträtterna ska kocken beakta hygien, hållbar utveckling,
miljö och egenkontroll.
Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga i
grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen, kompetensområdet för
matservice, kock. Uppgifterna utarbetas i samarbete med arbetslivet.
Tävlingen är en partävling.