P3 Restaurang- och cateringservice / Final

Finalister

Emilia Koskinen

Sataedu

Helena Karppinen

Sataedu

Joni Peltomaa

Sataedu

Teemu Männistö

Sataedu

Iisa Vähäkuopus

Ammattiopisto Live

Sarita Nyman

Ammattiopisto Live

Asla Porsanger

Ammattiopisto Luovi

Sameli Pukema

Ammattiopisto Luovi

Essi Räisänen

Ammattiopisto Luovi

Petra Pursiniemi

Ammattiopisto Luovi

Miika Säppi

Ammattiopisto Live

Yin Win

Ammattiopisto Live

Finalplats

Ammattiopisto Luovi
Veteraanikatu 2, 90130 Oulu

Tävlingsuppgifter

Tävlingen är en partävling. 

Arbetstiden är 5 timmar.  

De tävlande får recepten på förhand.  

Recepten är för 6 maträtter. Portionerna som tillreds är för tre personer. Domarna får tre portioner och en portion är för egenkontroll. Två portioner sparas för självvärdering.  

Under tävlingsdagen tillreds olika maträtter vid två stationer och den tredje dagen består uppgiften av ett skriftligt prov.  
Portionerna sätts samman och dekoreras fritt med hjälp av de råvaror som finns i tävlingsköket.  

Prov för egenkontroll tas av alla maträtter.  

Grenens tidtabell

Tisdag 18.5.2021 

kl. 12.30 Man får bekanta sig med tävlingsutrymmena
kl. 14.00–14.45 Mästare-öppningsceremoni  

Onsdag  19.5.2021 

kl. 8.20–8.30 Tävlingsinfo
kl. 8.30–16.00 Tävlingsuppgift 
kl. 16.30–17.00 Domarfeedback åt de tävlande 

Material och maskiner

Finalarrangören reserverar följande åt alla tävlingspar; arbetspunkt, kärl, engångshandskar, arbetsredskap och -maskiner och avfallskärl för sopsortering.  

De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är modeller som vanligen används i storkök.  

Modul 1 / Skriftlig och funktionell uppgift   

Tävlingsparet får en skriftlig uppgift och anvisningar för att utföra den funktionella uppgiften. 

Modul 2 / Tillredning av mat  

Tillagningsuppgiften genomförs vid två olika arbetsstationer, med byte enligt tidtabell. 

Praktiska råd

Tävlingsarrangören skaffar på förhand de råvaror som behöver för tävlingen. 

Den tävlande använder arbetskläder i enlighet med livsmedelslagen och som är godkänd av utbildningsanordnaren.  

Den tävlande får ta med sig egna knivar och andra små handredskap.  

Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen. 

Domare

  • Huvuddomare Miia Kamunen, Staffpoint Oy
  • Sanna Valtonen, Sataedu 
  • Anne Kerstinen, Sataedu
  • Hannu Peräläinen, Compass Group 
  • Tytti Vesala, Restel Oy 

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul A/Skriftlig och funktionell uppgift

Tidtabell och poäng

Onsdag  19.5.2021 

Tävlingstid: 1 h
Poäng:20 p

Skriftlig uppgift och funktionell uppgift som baserar sig på värden för hållbar utveckling.  

Bedömningskriterier

Som grund används de obligatoriska delarna i de nationella examensgrunderna för kock:  

  • att arbeta inom restaurangverksamhet 
  • tillredning av lunchrätter 
  • tillredning av mat i portioner 

Modul B/Tillredning av mat

Tidtabell och poäng

Onsdag  19.5.2021 

Tävlingstid: 4 h
Poäng:80 p

Tillagningsuppgiften genomförs vid två olika arbetsstationer, med byte enligt tidtabell.

Bedömningskriterier

Som grund används de obligatoriska delarna i de nationella examensgrunderna för kock:  

  • att arbeta inom restaurangverksamhet 
  • tillredning av lunchrätter
  • tillredning av mat i portioner 

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.