P3 Restaurang- och cateringservice / Final
Finalister
Emilia Koskinen
Sataedu
Helena Karppinen
Sataedu
Joni Peltomaa
Sataedu
Teemu Männistö
Sataedu
Iisa Vähäkuopus
Ammattiopisto Live
Sarita Nyman
Ammattiopisto Live
Asla Porsanger
Ammattiopisto Luovi
Sameli Pukema
Ammattiopisto Luovi
Essi Räisänen
Ammattiopisto Luovi
Petra Pursiniemi
Ammattiopisto Luovi
Miika Säppi
Ammattiopisto Live
Yin Win
Ammattiopisto Live
Finalplats
Ammattiopisto Luovi
Veteraanikatu 2, 90130 Oulu
Tävlingsuppgifter
Tävlingen är en partävling.
Arbetstiden är 5 timmar.
De tävlande får recepten på förhand.
Recepten är för 6 maträtter. Portionerna som tillreds är för tre personer. Domarna får tre portioner och en portion är för egenkontroll. Två portioner sparas för självvärdering.
Under tävlingsdagen tillreds olika maträtter vid två stationer och den tredje dagen består uppgiften av ett skriftligt prov.
Portionerna sätts samman och dekoreras fritt med hjälp av de råvaror som finns i tävlingsköket.
Prov för egenkontroll tas av alla maträtter.
Grenens tidtabell
Tisdag 18.5.2021
kl. 12.30 Man får bekanta sig med tävlingsutrymmena
kl. 14.00–14.45 Mästare-öppningsceremoni
Onsdag 19.5.2021
kl. 8.20–8.30 Tävlingsinfo
kl. 8.30–16.00 Tävlingsuppgift
kl. 16.30–17.00 Domarfeedback åt de tävlande
Material och maskiner
Finalarrangören reserverar följande åt alla tävlingspar; arbetspunkt, kärl, engångshandskar, arbetsredskap och -maskiner och avfallskärl för sopsortering.
De arbetsredskap, maskiner och apparater som används är modeller som vanligen används i storkök.
Modul 1 / Skriftlig och funktionell uppgift
Tävlingsparet får en skriftlig uppgift och anvisningar för att utföra den funktionella uppgiften.
Modul 2 / Tillredning av mat
Tillagningsuppgiften genomförs vid två olika arbetsstationer, med byte enligt tidtabell.
Praktiska råd
Tävlingsarrangören skaffar på förhand de råvaror som behöver för tävlingen.
Den tävlande använder arbetskläder i enlighet med livsmedelslagen och som är godkänd av utbildningsanordnaren.
Den tävlande får ta med sig egna knivar och andra små handredskap.
Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen.
Domare
- Huvuddomare Miia Kamunen, Staffpoint Oy
- Sanna Valtonen, Sataedu
- Anne Kerstinen, Sataedu
- Hannu Peräläinen, Compass Group
- Tytti Vesala, Restel Oy
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul A/Skriftlig och funktionell uppgift
Tidtabell och poäng
Onsdag 19.5.2021
Tävlingstid: | 1 h |
Poäng: | 20 p |
Skriftlig uppgift och funktionell uppgift som baserar sig på värden för hållbar utveckling.
Bedömningskriterier
Som grund används de obligatoriska delarna i de nationella examensgrunderna för kock:
- att arbeta inom restaurangverksamhet
- tillredning av lunchrätter
- tillredning av mat i portioner
Modul B/Tillredning av mat
Tidtabell och poäng
Onsdag 19.5.2021
Tävlingstid: | 4 h |
Poäng: | 80 p |
Tillagningsuppgiften genomförs vid två olika arbetsstationer, med byte enligt tidtabell.
Bedömningskriterier
Som grund används de obligatoriska delarna i de nationella examensgrunderna för kock:
- att arbeta inom restaurangverksamhet
- tillredning av lunchrätter
- tillredning av mat i portioner