Me ollaan kaikki Taitajien Taitajia

”Sillä ehdolla saat paperit, jos lupaat osallistua niihin kisoihin vielä.” Tämän lauseen kuulin entisen opettajani suusta reilu vuosi sitten. Olin sanonut, etten enää ikinä osallistu uudestaan Taitaja-kisoihin Tampereen kisojen jälkeen, mutta eihän se niin mennyt: vuonna 2019 tuli käytyä Taitajat Joensuussa sekä WorldSkills-kilpailut Kazanissa.  

Treenatessa sitä aina kysyy iteltään, kun stressi iskee ja tuntuu ettei mitään enää osaa ja aika loppuu kesken, että minkä takia miun pittää tehä tää itelleni? Ehkä se on se pieni polte sisällä, joka syttyy, kun astuu sinne kilpailualueelle. Tunne, kun teet kisatehtäviä antaen kaikkesi ja halua näyttää muille, että kyllä mie tän osaan. Sekä ylittämään itsesi, kun onnistut kisaamaan aikaa vastaan.

Mahtavia kokemuksia

Entä ne epäonnistumiset? Virheitä sattuu kaikille. Ensimmäisten kisojen jälkeen opin, ettei ne muutamat virheet ja pienet kommellukset haittaa. Harmittaahan se, jos jokin menee pieleen tai rikot jotain ja sen takia menetät kisa-aikaa, mutta sen ei pidä antaa lannistaa liikaa. Tämän opittuani osasin nauttia niistä kisoista ja pitää sen hyvän fiiliksen yllä koko kisapäivän ajan.  

Kisojen myötä olen saanu tutustuu moniin uusiin ihmisiin ja tälleen jälkeenpäin mietittynä, oisin jäänyt paljosta paitsi, jos en olisi näihin kaikkiin kisoihin lähtenyt. Ja olen tosi kiitollinen siitä, ketkä ovat jaksaneet tukea näitten kisojen aikana. Heidän ansiostaan jaksaa jatkaa eteenpäin, jos tuntuu ettei enää jaksa.

Me ollaan kaikki Taitajien Taitajia

”On oman lajinsa paras kilpailija. Hän on ylpeä omasta osaamisestaan ja omasta ammattialastaan.” Kun kuuntelin Taitajien Taitajan-tittelin saajan kuvausta, mietin vain, että sehän kuvaa meitä kaikkia. Älysin itse vasta siinä vaiheessa henkilön olevan ehkä minä, kun sanottiin, että kyseinen henkilö valmistautuu WorldSkills-kisoihin. Se tuli kieltämättä aika yllätyksenä miulle, kun olin vaan miettinyt haastattelujen jälkeen, että eihän tämmönen normaali maantallaaja tällästä voi voittaa.

Voiton myötä olen sisäistänyt ja oppinut sen, että sitä omaa tekemistä pitää oikeesti arvostaa alasta välittämättä, koska meillä on kuitenkin mahdollisuus valita itselle mieluisin ala mitä haluaa opiskella ja kaikilla on samat lähtökohdat esimerkiksi sukupuolesta tai perheen varakkuudesta riippumatta.

Vielä on kisakutinaa

Nykyään miun normaali arki perustuu vakinaisesta työstä K-Caaralla ja vanhojen että uusien harrastusten parissa. Musiikin ja normaalin liikunnan ohella olen aloittanut seinäkiipeilyn.  Mielessä on käynyt paluu takaisin koulun penkille tai lukea omaa alaa pidemmälle. Saa nähdä miten käy.

Hampaankoloon on kuitenkin jäänyt vielä pieni kisakutina, että hitsi oispa vielä oma ala löytynyt EM-kisoista.

Taitajien Taitaja 2019, automaalari Emilia Pääkkönen

Automaalarin perustutkinto 2018, Riveria

Työpaikka K-Caara

Taitaja 2018 SM-hopea

Taitaja 2019 SM-kulta

WorldSkills 2019, sijoitus 19.

Osallistui Taitaja9-kisoihin yläasteella

Kuvalähde: Skills Finlandin kuvapankki

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

WinNova – tutustu ensi vuoden Taitajiin

Teemalla #työniloa vuoden päästä Satakunnassa – Tervetulloo Porrii 16.-19.5.2022! Satakunnassa […]

GROHE mukana Taitaja-tapahtumassa

GROHE on perustettu vuonna 1936 ja on tänä päivänä Euroopan […]

Vastuullisuus ohjaa Vähälän toimintaa

Vähälä Yhtiöt on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.