Kemppi kannustaa tulevaisuuden työelämän taitajia

Taitaja-kisat on Levy ja hitsaus -lajin finalisteille kova kolmepäiväinen koitos. He saavat käsiinsä piirustukset, joita on osattava lukea tarkoin. Materiaalit leikataan ja taivutetaan tiukoilla toleransseilla. Kisaan kuuluu vaihtelevasti myös osien särmäystä, mankelointia ja polttoleikkausta, ja tietysti pitää osata hitsata tulkiten piirustuksista oikeat prosessit – TIG, MIG/MAG tai puikko sekä hitsattavat railomuodot ja hitsien koot; on siis hallittava laitteita monipuolisesti. Semifinaaleissa karsitaan 8 finalistia ja Euroskills-kilpailussa vaatimustaso kasvaa edelleen.

Nuorten asialla

Kemppi on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan kannustamassa ja tukemassa kilpailijoiden työskentelyä ollen Levy- ja hitsaus sekä Autokorinkorjaus -lajiohjausryhmissä ja tuomaroinnissa sekä toimittanut hitsauslaitteet kilpailijoiden käyttöön.

Kotimaisena valmistajana oppilaitosyhteistyö monissa eri muodoissaan aina yläasteelta yliopistoasteelle on Kempille tärkeää. Yrityksessä toivotaan, että tulevat ammattilaiset käyttävät jo opiskelun aikana viimeisintä hitsausteknologiaa. Kempin intresseissä on myös innostaa nuoria metallialan erilaisiin työtehtäviin.

Taitaja2016, Kilpailun voittaja Juho Nissinen. Kuva: Kempin kuva-arkisto 
Taitaja2018 Tampere. Kuva: Kempin kuva-arkisto

Maltti on valttia

Kilpailussa hitsattavat esineet ovat olleet savustuspönttöjä, grillejä tai muita vastaavia. Työt ovat vaativia ja keskittymistä vaativaa työtä on paljon. Piirustusten kuvat on luettava huolella sillä pisteitä menettää armottomasti pienistäkin virheistä. Virheiden sattuessa materiaali saattaa esimerkiksi loppua kesken. Eräänä helteisenä vuonna kilpailijat eivät muistaneet juoda eivätkä pitää taukoja riittävästi kisan tuoksinassa ja niinpä alkoikin tulla helppoja virheitä, kun keskittyminen alkoi herpaantua.

Kemppi toimittaa laitteet valmiiksi kasattuina ja testattuina. Kilpailupaikalla koneisiin asennetaan lisäaineet ja kaasut, mutta joskus kilpailijoiden tehtävänä voi olla koneen toimintakuntoon laittaminen ja oikeiden kulutusosien valinta.

Laaduntarkkailu on oleellista myös työelämässä ja usein kisoissa on käytetty Kempin WeldEye-hitsauksenhallintaohjelmistoa pätevyyskoeosiossa. Siinä on hitsattava hitsausohjeen eli WPS:n mukaan ja arvioinnissa katsotaan, miten tarkasti kilpailijat noudattavat sitä työssään. Turvallisuus ja työntekijöiden hyvinvointi on kasvava trendi ja myös hitsaustyöstä halutaan tehdä miellyttävämpää ja minimoida terveyshaitat. Niinpä Kemppi toimittaa kilpailijoille vaatetuksen ja hitsausmaskit.

Artikkelin kirjoittaja: Minna-Maija Jokisalo, Marketing Specialist, Kemppi Oy

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

WinNova – tutustu ensi vuoden Taitajiin

Teemalla #työniloa vuoden päästä Satakunnassa – Tervetulloo Porrii 16.-19.5.2022! Satakunnassa […]

GROHE mukana Taitaja-tapahtumassa

GROHE on perustettu vuonna 1936 ja on tänä päivänä Euroopan […]

Vastuullisuus ohjaa Vähälän toimintaa

Vähälä Yhtiöt on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.