Asentajasta asiantuntijaksi

Haastattelimme yhteistyökumppanimme Linden pohjoisen alueen myyntivastaavaa Jyrki Hannilaa Taitaja-kilpailuun, yritysyhteistyöhön ja ennen kaikkea hänen omaan ammatilliseen polkuunsa liittyen.

Jyrki on omanlaisensa Taitaja itsekin – hän toimii tällä hetkellä Lindellä myyntivastaavan työssä, mutta hän on myös hitsaaja, asentaja, myyjä sekä monen muun alan asiantuntija. Myös yrittäjyydestä on kokemusta.  Myyntityössä on hyvä omata hyvät sosiaaliset taidot ja asiantuntijuus, mutta myös käytännön osaaminen on tärkeässä asemassa.

Taitajan yhteistyökumppani Linde tuottaa teollisuuskaasuja aina yksittäisistä asiakkaista ja kotihitsareista sairaaloihin ja suuriin teollisuusyhtiöihin. Se on alallaan maailman suurin kansainvälinen kaasuyhtiö. Linde toimii Taitajan yhteistyökumppanina lajissa 605, Levy ja hitsaus.

Omalla alallaan Jyrki hyödyntää monenlaisia taitoja, jotka ovat keskeisiä alalla. Koska korkeapaineputkihitsaus kuvataan röntgenillä tai ultraäänellä, vaatii huippuhitsaaminen paitsi huolellisuutta ja tarkkuutta, myös hyvää käsialaa ja ennen kaikkea vakaita käsiä.

“Tietotaito on tullut matkan varrella. Teorian osaaminen kulkee käsi kädessä käytännön osaamisen kanssa.” 

Metallityöt sydämen asiana

Hannila toteaa pitävänsä erilaisista luovista projekteista vapaa-ajallaan. Tästä oiva esimerkki on hänen rakentamansa Crazy Jazz-niminen moottoripyörä, jonka pakoputkena toimii pasuuna. Hän kertoo päätyneensä kiehtovaan ratkaisuun intuitionsa avulla.  Moottoripyörä on hämmästyttävä tulos monen alan ammattitaidon yhdistämisestä – Jyrki on intohimoinen trumpetisti, ja kun kiinalainen pasuuna jäi käyttämättömäksi, taitavana hitsaajana Hannila päätti keksiä sille toisen käyttötarkoituksen. Nyt Lapualaisesta autotallista löytyy moottoripyörä, jota ei taatusti muualla näe.

Sen jälkeen, kun Jyrki sai kiinalaisella pasuunalla varustetun moottoripyörän valmiiksi, se on ollut esillä useissa näyttelyissä vuoden 2019 aikana. Kävijät ovat kehuneet moottoripyörää ja sitä, miten joku on innostunut ainutlaatuisesta ideasta ja muuttanut sen todeksi kovalla työllä. Jyrki kertoo, että kyseinen neronleimaus ei tule varmasti olemaan ainoa laatuaan – tälläkin hetkellä suunnitteilla on uusia luovia projekteja.

Hannila näkee Taitaja-kilpailun nuorille esimerkillisenä tilaisuutena kehittää itseään ja ammattitaitoaan. Kilpailu mahdollistaa myös verkostoitumisen alan yritysten sekä työntekijöiden kanssa. Yhteistyö Taitajan kanssa merkitsee Jyrkille paitsi mahdollisia tulevia työntekijöitä tai asiakkaita, mutta myös näkyvyyttä yritykselle.

”Taitaja-kilpailu on hyvä paikka oman osaamisen näyttämiselle sekä verkostoitumiselle. Kisassa punnitaan kovaa paineensietokykyä sekä luovuutta – myös kekseliäisyys on tärkeässä roolissa.”

Mitä haluaisit kertoa hitsausalaa miettiville?

Hyvistä hitsareista on kova pula, töitä riittää hyvälle tekijälle. Alalla on myös hyvät tienausmahdollisuudet ja tilanne on koronastakin huolimatta hyvä. Sinnikkyydellä pääsee pitkälle. Jyrki haluaa lähettää terveiset myös Taitaja-kisaajille: Malttia työhön, pyri pysymään rauhallisena äläkä vilkuile ympärille. Tee oma työ niin hyvin kuin pystyt, se riittää.


Teksti: Eija Haaksiluoto, Laura Mäki

Kuva: Jyrki Hannila

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

WinNova – tutustu ensi vuoden Taitajiin

Teemalla #työniloa vuoden päästä Satakunnassa – Tervetulloo Porrii 16.-19.5.2022! Satakunnassa […]

GROHE mukana Taitaja-tapahtumassa

GROHE on perustettu vuonna 1936 ja on tänä päivänä Euroopan […]

Vastuullisuus ohjaa Vähälän toimintaa

Vähälä Yhtiöt on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.