Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö luo mahdollisuuksia opiskelijoille

Ammatillinen koulutus avaa monia ovia. Reitti työelämään on selkeä, ja yhteistyö työelämän kanssa on tärkeää molemmille osapuolille. Oppilaitoksen kautta voi päästä mukaan myös kansainvälisiin projekteihin ja ulkomaanjaksoille.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat tyytyväisiä opintoihinsa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Skills Finlandin kahden vuoden välein teettämästä ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksesta käy ilmi, että opiskelua pidetään käytännönläheisenä, monipuolisena, hyödyllisenä, joustavana ja rentona.

Myönteisimmät mielikuvat ammatillisesta koulutuksesta ovat ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla nuorilla. Paljon työpaikalla oppimista sisältävän opiskelun katsotaan valmistavan hyvin ammattiin ja odotukset opiskelulle ovat pääsääntöisesti täyttyneet.

Myös Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa edustava Heini Määttä on tyytyväinen käytännönläheisiin opintoihinsa ja tiiviiseen työelämäyhteistyöhön. Hän suoritti kaksi tutkintoa eli ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon.

−Koulun ansiosta olen ollut nyt melkein kaksi vuotta töissä Prismassa. Olin ensin työpaikalla oppimassa, ja sitä kautta sain oppisopimuspaikan, ja sen jälkeen vielä vakituisen työpaikan. Nykyisin teen töitä myyjänä ruokatorilla ja päivittäistavarapuolella. Koen, että saan tehdä vaativia ja mielenkiintoisia tehtäviä, vaikka olenkin edelleen työpaikkani nuorin työntekijä, Määttä kertoo.

Myös lähihoitaja-lajin järjestävässä Suomen Diakonissaopistossa työelämäyhteistyö nähdään merkittävänä.

−Ammatillisen koulutuksen laatu on yhtä hyvää kuin oppilaitosten ja työelämän välinen yhteistyö; ammatillinen koulutus ei pärjää ilman työelämää, mutta työelämäkään ei pärjää ilman koulutettuja ammattilaisia, sanoo Suomen Diakoniaopiston rehtori Juha-Petri Niiranen.

Ammatillinen koulutus valmistaa myös hyvin jatko-opintoihin ja myös kansainvälisyys on osa arkea.

−Koulutuksessa saa taitoja, joita voi hyödyntää myös muussa elämässä tai toisella alalla. Opinnot sujuivat niin hyvin, että voin päästä suoraan haluamaani korkeakouluun pelkästään todistuksella. Ammattiopistoon hakiessa vaikutuin Business Collegen kansainvälisistä projekteista. Pääsinkin koulun kautta käymään viidessä eri maassa, Määttä sanoo.

Suomen Diakoniaopisto järjesti lähihoitajalajin Taitaja2021-kilpailussa. Kuvassa kilpailija HIlla Kotilainen Gradiasta. Jaani Föhr / Skills Finland.

Artikkelin pääkuva: Heini Määttää edustaa Business College Helsinkiä asiakaspalvelu ja myynti -lajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Juho Posio (REDU) / Skills Finland.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Opiskelijat tekevät Taitajan

Taitaja2021-finaalit ovat nyt ohi. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin poikkeusolojen takia […]

Taitajien Taitaja Noora Salo haluaa olla hyvä roolimalli

Perho Liiketalousopistossa opiskeleva Noora Salo valittiin Taitaja2021 Oulu -kilpailussa ammattitaitokilpailujen […]

Kilpailujohtaja Sauli Jaara: Kiitos!

Taitaja2021-kilpailut ovat takana. Tapahtuma huipentui päättäjäisiin 20.5.2021 klo 19:00. Kilpailijat, […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.