502 Kokki / Finaali
Finalistit
Amanda Bäckmark
Yrkesinstitutet Prakticum
Matilda Sande
Yrkesinstitutet Prakticum
Lari Haili
Perho Liiketalousopisto
Rohat Hirvonen
Perho Liiketalousopisto
Natalia Hatula
Koulutuskeskus JEDU
Niina Kukkurainen
Koulutuskeskus JEDU
Anastasia Kortemäki
Gradia
Paavo Hämäläinen
Gradia
Jenni Posio
Lapin koulutuskeskus REDU
Nenna Keränen
Lapin koulutuskeskus REDU
Kia Kuusenperä
Forssan ammatti-instituutti
Nea Salo
Forssan ammatti-instituutti
Helmi Lehto
WinNova
Liina Saarva
WinNova
Onni Ylinen
Keuda
Oskari Lehto
Keuda
Finaalipaikka
OSAO Kempeleen-Limingan yksikkö
Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Kilpailutehtävät
Kilpailu on parikilpailu.
Kilpailutehtävät on jaettu kolmeen moduuliin, sisältäen kaksi ennakkotehtävää, kirjallisen ammatillisen tehtävän, sekä erilaisia ruoanvalmistustehtäviä. Kilpailijapari suunnittelee ja valmistaa kylmiä sekä lämpimiä ruokalajeja laittaen ne esille.
Materiaalit ennakkotehtäviin:
Tiistai 18.5.
- Ennakkoon suunnitellun Buffet-ruokatehtävän toteutus
- kirjallinen tehtävä
Keskiviikko 19.5.
- Edustusruokatehtävä, 3 ruokalajia, tämä tehtävä on semifinaalitehtävän laajennettu versio.
- Tekniikkatehtävä/Yllätys
- Torstain katuruokatehtävän suunnitteluosio
Torstai 20.5.
- Katuruokatehtävä
Kilpailutehtävien kesto lajialueella on noin 16,5h. Tehtävistä osa tehdään kirjallisina kilpailupaikalla, kunkin päivän kilpailutehtävät annetaan viimeistään ennen kilpailun alkua erillisen ohjeistuksen mukaan kirjallisesti ja/tai suullisesti. Ennakkoon suunniteltujen kilpailutehtävien mahdollinen 30% muutos esitellään jokaiselle kilpailijalle ennen kilpailupäivän alkua.
Lajin aikataulu
Tiistai 18.5.
Ilmoittautuminen klo 8-10
Tutustuminen kilpailualueeseen ja lounas klo 10.30-13
Avajaiset klo 14.00-14.45
Ensimmäinen kilpailupäivä klo 15-19.30 (4,5h)
Keskiviikko 19.5.
Toinen kilpailupäivä klo 8-16 ( 8h)
Torstai 20.5.
Kolmas kilpailupäivä klo 8-12 (4h)
Palkintojen jako klo 15
Työaika yhteensä 16,5h
Materiaalit ja laitteet
Kilpailutehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävien ohjeistuksen yhteydessä.
Kilpailupaikkojen arvonta suoritetaan ennen kilpailun alkua ja paikka on sama koko kilpailun ajan.
Kilpailunjärjestäjä varaa raaka-aineet kilpailuun.
Kilpailukeittiöiden varustus koneiden, laitteiden ja välineiden osalta on erillisessä liitteessä. Uuneista on käytössä kaksi ja toinen paisto 180 astetta ja toinen höyryllä 80 astetta.
Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet ja blenderin, ei muita sähkökäyttöisiä välineitä. Omien välineiden puhdistus ja tiskaaminen kilpailun aikana kuuluu kilpailijaparille, yhteisessä käytössä olevien kulhojen, GN-pakkien, käsityövälineiden ja yms. pesemisestä ja paikoilleen laitosta huolehtii 2 assistenttia. Kilpailijoilla ei ole keittiöllä kilpailijaparikohtaista omaa assistenttia. Kilpailukeittiöissä saa savustaa joko omalla mukana tuodulla savustuslaatikolla tai paristokäyttöisellä savupyssyllä. Kilpailunjärjestäjä ei varaa savustukseen tarvittavia tarvikkeita.
Käytännön ohjeita
Työasu
- Jokaiselle kilpailijalle Image Wear sponsoroi henkilökohtaisen työasun: Kokkitakki mustilla napeilla, mustat kokin housut ja esiliinan.
- Jokainen kilpailija tuo omat työkengät.
- Image Wearin työasua käytetään ainakin keskiviikon edustusruokatehtävässä. Muina päivinä on mahdollista käyttää omaa kokkiasua.
- Kilpailunjärjestäjä varaa kokkihatut kilpailijoille.
Kilpailun aikana matkapuhelinten on oltava kilpailuhuoltajan hallussa. Kilpailun ajaksi näkyvät korut ja lävistykset tulee poistaa.
Kilpailussa mahdollisesti tarvittavan tietokoneen järjestää kilpailun järjestäjä, eikä siihen saa kytkeä minkäänlaista ulkoista laitetta.
Kilpailijaparilla tulee olla mukanaan kilpailualueen ulkopuolella ts. majoitustiloissa kannettava tietokone, jossa word-ohjelma.
Tuomarit
Päätuomari Esa Koppelo, OSAO
MAKUTUOMARIT:
- Pasi Tuomiranta, ISS
- Jussi Kurkela, Ostroferia
- Henna Antila, Metos Oy
- Johannes Djupsjöbacka, Staffpoint
- Juha Aalto, Pohjois-Pohjanmaan keittiömestarit ry
- Sofia Åhman, Ravintola Hugo Oy
- Olli Rinne, Dieta Oy
- Johanna Kiviö, Stadin AO
- Mika Jokinen, Osuuskauppa Arina
TEKNIIKKATUOMARIT:
- Mikko Huhtala, Ravintola Virta
- Teemu Sirainen, Laurea ammattikorkeakoulu
- Matti Holma, Kespro
- Riikka Mantila, Turun ammatti-instituutti
- Jarmo Kemppainen, OSAO
- Jarmo Pitkänen, Ravintola Tundra
- Sirpa Matero, OSAO
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli A/Ennakkoon suunnitellun Buffet-ruokatehtävän toteutus
Tehtävä ja aikataulu
Tiistai 18.5.2021 klo 15.00-20.00
Toimitte Suomen kananmunatuottajat Oy:n edustuskeittiön kokkeina ja yritys on tuotekehitellyt uusia tuotteita ja järjestää lehdistötilaisuuden uusien tuotteiden lanseerauksen yhteydessä.
Tehtävänänne on valmistaa tähän tilaisuuteen 15 hengelle, kaksi suolaista sormin syötävää tuotetta ja yksi makea sormin syötävä.
Sorminsyötävän tuotteen paino 50g/1 tuote, +/-10%
Esillelaitto tapahtuu kahdelle 1/1 GN mitoitetulle teräsvadille niin, että suolaiset tuotteet ovat samalla vadilla ja makea tuote on omalla vadilla. Suolaisista toisen tuotteen tulee sopia lakto-ovo ruokavalioon.
Kilpailupäivän aikana on myös kirjallinen tehtävä.
Pakolliset raaka-aineet:
- Kananmuna
- Käsitelty korvasieni (säilyke tai tuore)
- Nokkosen verso
- Naudan kieli, kypsä
- Raparperi
Tehtävässä käytettävät muut raaka-aineet ovat vapaavalintaisia yhteisesti käytössä olevasta listasta.
Ennakkoon lähetettävä materiaali:
- Raaka-ainetilauslomake
- Valmistusohjeet kypsennysmenetelmineen
- Menukortti gastronomisesti oikein laadittuna suomeksi tai ruotsiksi, ja jossa ruokalajien nimet lisäkkeineen käyvät selkeästi ilmi. Myös erityisruokavaliot (maidoton, gluteeniton, laktoositon) on mainittava lyhentein.
- Lähetetään yhtä ( 1 ) viikkoa ennen lajivastaava Riikka Vanhalalle sähköpostilla word -liitetiedostona, riikka.vanhala@osao.fi
Moduuli B/Edustusruokatehtävä, 3 ruokalajia, tämä tehtävä on semifinaalitehtävän laajennettu versio
Tehtävä ja aikataulu
Keskiviikko 19.5.2021 klo 8.30-17.30
Lehdistötilaisuuden jälkeen Suomen kananmunatuottajat Oy pitää yhtiökokouksen, jossa on paikalla yrityksen hallitus ja osakkaat (20 henkilöä). Kokouksessa tarjotaan kokoustarjottava, joka on toteutettu ensimmäisen kerran jo semifinaalivaiheessa ja valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä ensimmäisenä. Kokoustarjottavan paino 100g, +/-10%
Kokouksen jälkeen yrityksen hallitus jää illalliselle yrityksen edustustiloihin. Tehtävänänne on valmistaa pääruoka kuudelle ( 6 ) hengelle lautastarjoiltuna.
Pakolliset raaka-aineet:
- Poron maksa, jota tulee käyttää, ja lisäksi poron ulkofilee tai paahtopaisti, joista valitaan käytettäväksi toinen, eli ulkofilee ja maksa tai paahtopaisti ja maksa
- Puikulaperuna
- Punajuuri, josta tulee valmistaa sose/pyree
Pakolliset komponentit:
- 1 tärkkelyslisäke
- 1 sose/pyree, joka valmistetaan punajuuresta
- 2 vapaavalintaista lisäkettä
- vähintään 1 kastike, jonka tulee olla tumma kastike
Pääruoan annospaino on 250g, +/-10%
Jälkiruokana valmistetaan semifinaaleissa ensimmäisen kerran toteutettu jälkiruoka kuudelle ( 6 ) hengelle lautastarjoiltuna, jälkiruoan annospaino 120g, +/-10% ja se valmistetaan finaalissa toisena kilpailupäivänä viimeisenä.
Tehtävässä käytettävät muut raaka-aineet ovat vapaavalintaisia yhteisesti käytössä olevasta listasta.
Ennakkoon lähetettävä materiaali:
- Raaka-ainetilauslomake
- Koko menu gastronomisesti oikein laadittuna, (kokoustarjottava, pääruoka ja jälkiruoka) suomeksi tai ruotsiksi, ja englanniksi. Valmistusohjeet pääruoan komponenteista kypsennysmenetelmineen, joissa ruokalajien nimet lisäkkeineen käyvät selkeästi ilmi. Allergiaa aiheuttavat raaka-aineet lihavoituna. Myös erityisruokavaliot (maidoton, gluteeniton, laktoositon) on mainittava lyhentein.
- Työsuunnitelma koko tilaisuuden osalta, josta käy selvästi ilmi kilpailijaparin työnjako.
- Semifinaalikoordinaattori toimittaa semifinaaliin lähetetyt alkuperäiset materiaalit kokoustarjottavasta ja jälkiruoasta lajivastaavalle.
- Lähetetään yhtä ( 1 ) viikkoa ennen finaalia lajivastaava Riikka Vanhalalle sähköpostilla word -liitetiedostona, riikka.vanhala@osao.fi
Tekniikkatehtävä/Yllätys
- Torstain katuruokatehtävän suunnitteluosio, tehtävää varten tulee varautua kilpailualueen ulkopuolella omalla kannettavalla tietokoneella. Suunnitelma tulee lähettää word-tiedostona liitteenä lajivastaavalle klo 19 mennessä keskiviikkona 19.5.
Moduuli C/Katuruokatehtävä
Tehtävä ja aikataulu
Torstai 20.5.2021 klo 8.30-12.30
Tehtävä ilmoitetaan kilpailijoille keskiviikkona kilpailupäivän lopuksi.
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla finaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.