19.4.2021
SKKL mukana Taitaja-tapahtumassa
SKKL on mukana pääyhteistyökumppanina Taitaja2021-tapahtumassa lajissa automaalaus.
Otsikon mukaisesti Taitaja-kisoissa kilpaillaan tietysti taidoista, nimittäin ammattitaidoista. Toisaalta kisataan opiskelijoiden kesken, mutta myös vahvasti eri oppilaitosten ja opettajien välisestä ammattitaidosta. Taitaja-finaaliin mennessä on jo suuri joukko oppilaita karsiutunut semifinaaleissa, puhumattakaan heistä, jotka eivät osallistuneet kisailuun alun alkaenkaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kenellä tahansa olisi mahdollisuutta kehittyä oman alansa huippuosaajaksi, ennemmin tai myöhemmin. Oppiminen etenee meillä jokaisella omaan tahtiinsa, riippuen toki monista tekijöistä, kuten esimerkiksi harjoittelun määrästä ja laadusta.
”Oppiminen on kahden kauppa”
Ammattiin opiskelussa on lähtökohtana oppia perusasiat, juuri ne taidot, joilla pääsee mukaan työelämään. Yksikään Taitaja-kilpailuun osallistuva ei ole millään muotoa vielä valmis ammattilainen omassa lajissaan, eikä pidäkään olla. Se että on saavuttanut kilpailupaikan osoittaa oppilaan halua osata oma tulevaisuuden ammattinsa, ja se on merkittävä osoitus työelämälle opiskelijan tärkeimmistä taidoista. Oppiminen ei lopu Taitaja-finaaliin, vaan on vasta pienen pieni osaamisen murunen tulevalla työuralla.
”Mitä on taito?”
Taitaja-kisat ovat varmasti hyvä motivaattori oppia paremmaksi ammattilaiseksi, siitä ei liene epäilystäkään. Matka Taitaja-kisoihin rytmittää oppimista ja opettamista sopivalla tavalla. Taitaja-kisat eivät ole vain kilpailu toisia vastaan, vaan mitä suuremmissa määrin kysymys on itsensä voittamisesta. Itsensä voittaminen ja haastaminen on erittäin hyvä ja haluttu ominaisuus myös työmarkkinoilla. Kun oppii kehittämään omaa osaamistaan nyt ja jatkossa, auttaa se jaksamaan ”työarjessa” pitkälle tulevaisuuteen.
Oman ammattitaidon parantaminen on elämänmittainen projekti. Vaikka leipätyö saattaa vaihtua elämänvarrella useitakin kertoja, on aina ensiarvoisen tärkeää osata parantaa omaa tekemistään, eli oppia uusia taitoja.
”Taito on ymmärrystä ja kykyä toteuttaa perusasioita”
He, jotka ovat työssään erityisen taitavia, osaavat perustekemisen hyvin. Eikö olekin helpottava tieto? Jos oppii harjoittamaan ja harjoittelemaan perusasioita, menestyy työelämässään varmasti. Hyvin harjoiteltujen perustaitojen ympärille on helppo alkaa kasaamaan tulevaisuuden erikoisosaamista, ja niidenkin oppiminen helpottuu jo perusasioiden jatkuvan harjoittelun myötä kuin itsestään.
Haluamme toivottaa onnea kaikille Taitaja2021-kisoihin osallistuville…. tai eihän onnella ole mitään tekemistä taitojen kanssa…. eihän?
Juha Kallio
Suomen Kolarikorjaamoiden Liitto ry
Kirjoittaja on valmistunut automaalariksi Haukiputaan ammattikoulusta keväällä 1996, ja osallistuu Taitaja2021-kilpailuihin OSAOn Haukiputaan yksikössä, yhtenä automaalauksen tuomareista.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
WinNova – tutustu ensi vuoden Taitajiin
Teemalla #työniloa vuoden päästä Satakunnassa – Tervetulloo Porrii 16.-19.5.2022! Satakunnassa […]
GROHE mukana Taitaja-tapahtumassa
GROHE on perustettu vuonna 1936 ja on tänä päivänä Euroopan […]
Vastuullisuus ohjaa Vähälän toimintaa
Vähälä Yhtiöt on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden […]