27.10.2020
Omaksu päämäärätietoisuus
Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiö on yksi Taitajan yhteistyökumppaneista. Säätiön toiminta on vapaaehtoista ja keskittyy pääasiassa käsityöalojen perinteiden kunnioittamiseen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Erilaisten lahjoitusten ja stipendien avulla pyritään saavuttamaan nämä halutut tulokset. Yhteistyö yritysten ja oppilaitosten kanssa on myös keskeisessä roolissa säätiön toiminnassa.
Mukana Taitajissa
Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiö on kattavasti mukana Taitaja2021 Oulu -tapahtumassa tuomaroimassa seuraavia lajeja: Pienkonekorjaus ja huolto, floristiikka, yrittäjyys, taloushallinto, sähköasennus, asiakaspalvelu ja myynti sekä vaatteenvalmistus. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Risto Luttisen mielestä on mahtavaa, että Taitaja-kisoja järjestetään, etenkin nyt Oulussa. Taitaja-kisojen kautta myös säätiö saa lisää tunnettavuutta ja näkyvyyttä.
”Haluamme olla tukemassa toimintaa, jossa nuoret pyrkivät kilpailun kautta saamaan itselleen kunnon taustan työllistymiseen”, korostaa Luttinen.
Esimerkillinen kisaaja on Luttisen mukaan harkitsevainen, tasapainoinen, halukas kehittymään ihmisenä ja ammattilaisena, hyvät sosiaaliset taidot omaava, yhteistyökykyinen sekä empatiakykyinen. Hän rohkaisee kisaan osallistuvia nuoria olemaan oma itsensä ja miettimään, mitä haluaa oikeasti tehdä: omaksua päämäärätietoisuus.
”Osallistumisen kautta voi myös saavuttaa sellaista tunnettavuutta ja pääomaa, mitä ei muualta saa: ammattitaidon kehittymisen,” Luttinen tietää.
Säätiö avustaa käsityöläisiä
Pääasiassa säätiön toiminta, kuten stipendien ja avustusten jakaminen, kohdistuvat käsityöalan opiskelijoille, liitoille sekä yrittäjille. Säätiö jakaa stipendejä keskenään hyvinkin erilaisille ammattialoille, joten asiakaskunta on laaja. Perusteet stipendin myöntämiselle ovat oman ammattiosaamisen ja alansa kunnioittaminen, oman osaamisalueensa kehittäminen, positiivisen ilmapiirin luominen, muiden huomioonottaminen, yrittäjämäinen tapa toimia sekä myönteinen suhtautuminen yrittämiseen. Oppilaitosten opettajat antavat suositukset stipendien saajista, joten stipendien määrä vaihtelee vuosittain.
Yrityselämässä on myös pysyttävä ajan tasalla, joten stipendien jakamisen ohella säätiön toimintaan kuuluvat vahvasti eri aloihin ja yrityksiin tutustuminen sekä käsityöalojen tapahtumiin osallistuminen. Esimerkkinä on vuosittain järjestettävä Maakunnallinen yrittäjäjuhla, jossa jaetaan ansioituneelle yksinyrittäjälle Vuoden Yksinyrittäjäpalkinto.
Ammattitaidon ja yrittäjyyden asialla
Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiöllä on pitkät juuret, jotka juontavat aina 1860-luvun jälkipuoliskolle asti. Säätiö on perustettu yhdessä Pienteollisuusliiton ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kanssa silloin, kun Oulun Pienteollisuusliitto lopetti toimintansa vuonna 1997. Perustajina olivat Oulun Pienteollisuusliiton silloisen hallituksen jäsenet Aarno Perätalo, Raimo Tapio, Jorma Ketola, Jussi Närhi, Kaisu Nevantalo ja Olavi Kova. Jäsenet ovat pääasiassa eri alojen yrittäjiä ja toiminta perustuu vapaaehtosuuteen. Säätiö toimii pääsääntöisesti Oulussa.
Miksi käsi- ja pienteollisuussäätiö sitten perustettiin? Säätiön tavoitteisiin kuuluvat Oulun seudun käsi- ja pienteollisuusyritysten perinteiden vaaliminen sekä ammattitaidon ja yrittäjyyden säilyttäminen ja niiden aktiivinen kehittäminen Suomessa ja Oulussa. Säätiö pyrkii saavuttamaan näitä tavoitteita myöntämällä erilaisia avustuksia ja tiedotustoiminnan avulla.
Koska säätiöllä on tapahtumarikas historia, käännekohtiakin mukaan mahtuu. Risto Luttinen kokee, että suurin käännekohta on kuitenkin tapahtunut vasta viime vuosina: ”Suurin käännekohta tapahtui viisi vuotta sitten, kun aloimme hallituksen kanssa yhdessä miettiä säätiön toiminnan parantamista. Silloin aktivoiduimme kehittämään säätiön näkyvyyttä. Päätimme parantaa säätiön visuaalista ilmettä ja kehittää brändiä: säätiölle suunniteltiin graafinen ilme, mainoslehtiset, esitteet, kotisivut sekä esittelyvideo.”
Luttisen mukaan säätiön tilanne on tänä päivänä vakaa, mutta taloudellinen kehitys ei koskaan ole pahitteeksi. ”Ottaisimme mielellämme lahjoituksia vastaan, jotta voisimme olla mukana entistä voimakkaammin”, Luttinen päättää.
Kirjoittaja: Laura Mäki
Kuva: Jouni Ylisuutari
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
WinNova – tutustu ensi vuoden Taitajiin
Teemalla #työniloa vuoden päästä Satakunnassa – Tervetulloo Porrii 16.-19.5.2022! Satakunnassa […]
GROHE mukana Taitaja-tapahtumassa
GROHE on perustettu vuonna 1936 ja on tänä päivänä Euroopan […]
Vastuullisuus ohjaa Vähälän toimintaa
Vähälä Yhtiöt on logistiikka-alan edelläkävijä Suomessa. Vuonna 1937 perustetusta yhden […]