Taitaja2021 ei synny tyhjästä

Valmistelut Taitaja2021 Oulu -tapahtumaa varten ovat olleet käynnissä jo pitkään. Kahdeksan järjestäjän suurtapahtuma 18.–20. toukokuuta vaatiikin valtavasti organisointia ja ihmisiä tekemään Taitajista totta.

Tapahtuman järjestelyjä koordinoi Taitaja-toimisto Oulussa. Siellä työskennellään muun muassa tapahtumaviestinnän ja -tuotannon sekä kansainvälisyyden parissa.

”Meidän tehtävä toimistolla on tsempata ja auttaa lajivastaavia ja muuta porukkaa, sillä heidän työnsä on todella tärkeää ja arvokasta kilpailun onnistumisen kannalta”, kertoo kilpailupäällikkö Petri Heikkinen.

Toimiston ydinväen ohella yli sata lajeista vastaavaa henkilöä ja tukku ihmisiä eri tukitiimeissä muodostavat toistasataapäisen Taitaja-joukon. Oppilaitosten henkilökunnan lisäksi tapahtuman tekemiseen osallistuu paljon opiskelijoita: opinnollistaminen on Taitajassa tärkeää.

”Kisoissa on paljon erilaisia tehtäviä esimerkiksi opastamisessa, puhtaanapidossa ja ruoanjakelussa. Opiskelijat tekevät niitä ja samalla suorittavat opintojaan”, kilpailujohtaja Sauli Jaara selittää.

Myös Taitaja-toimistossa työskentelee opiskelijoita. Yksi heistä on media-alan kolmannen vuoden opinnot syksyllä aloittava Emma Hintikka, joka työskentelee kesän ajan tapahtumaviestinnän parissa oppisopimuksella.

”Olen saanut tehdä paljon, verkkosivuja, julisteita ja somea esimerkiksi. Kesän lopussa teen näytöt, ja saan suoritettua kaksi tutkinnonosaa. Aloitin huhtikuussa, joten alku oli pelkkää etätyötä: olihan tämä vähän outo aloitus”, Emma kertoo.

Koronapandemia ja kotoa työskentely onkin vaikuttanut myös Taitajiin. Paitsi että etätyö hidastaa arkea, tämän vuoden Taitaja2020-tapahtuma Jyväskylässä jouduttiin perumaan. Se oli takaisku myös Oulun kisojen tiimille, sillä nyt edellisen vuoden esimerkki puuttuu.

”Jyväskylä on onneksi ollut innolla meidänkin jutussa mukana. Tieto on välittynyt heti meidän lajivastaaville ja varavastaaville. Silti harmittaa kyllä todella paljon Jyväskylän puolesta, kun isot valmistelut ovat valuneet hukkaan”, Heikkinen kertoo.

Yhdessä vaikuttavaksi

Taitaja2021 Oulu -tapahtumaa ovat järjestämässä pohjoissuomalaiset oppilaitokset Koulutuskuntayhtymä OSAO, Ammattiopisto Lappia, Ammattiopisto Luovi, Koulutuskeskus Brahe, Koulutuskeskus JEDU, Lapin koulutuskeskus REDU, Oulun Palvelualan Opisto ja Suomen Diakoniaopisto. JEDUn kuntayhtymän johtaja Keijo Makkonen toteaa, ettei järjestämisestä ollut kahta puhetta, kun pyyntö tuli.

”Eihän meidän tarvinnut edes miettiä. Varmaan kaikki muutkin järjestäjät allekirjoittavat sanoessani, että olemme iloisia ja ylpeitä, kun pääsemme yhdessä tekemään Taitaja-kisoja!” hän riemuitsee.

JEDUssa kilpailutoiminnan kehittäminen on sydämenasia. Oppilaitoksen oma JEDU Skills -kilpailu on erittäin suosittu tapahtuma, jonka voittajat pääsevät halutessaan kisaamaan Taitaja-kisan semifinaaleissa. Tavoitteena sekä omassa kisassa että Taitaja2021-tapahtumassa on yhteisöllisyyden lisääminen ja sen ohella Taitajan päätavoite: ammatillisen koulutuksen kehittäminen.

”Nyt, kun olemme Oulun kisoissa mukana, uskoisin, että tämän alueen kunnat ja yritykset haluavat tulla katsomaan Taitajia ja olla osa kilpailuja. Syksyn aikana aletaan viestiä opiskelijoille ja yrityksille. Haluaisimme myös viedä kahdeksasluokkalaisia opettajineen tapahtumaan, joten kisat näkyvät myös perusopetuksessa. Hekin näkevät, millaista ammatillisen koulutuksen huippu on. Alueellinen vaikuttavuus on suurta näin merkittävässä tapahtumassa”, sanoo Makkonen.

Tapahtuma kiinnostaa myös Oulun kaupunkia: yli 50 000 kävijän Taitaja on erinomaista markkinointia, kun kaupunki täyttyy huippuosaajista ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijoista. Paitsi opiskelukaupunkina Oululla on mahdollisuus näyttää parhaita puoliaan myös työllisyyden näkökulmasta.

”Yritykset ovat aidosti kiinnostuneita ammatillisesta koulutuksesta, ja se näkyy kisoja järjestettäessä. Yritysten kanssa tehtävät yhteistyösopimukset ovat merkittäviä ja sopimuksilla on iso merkitys kokonaisuuden kannalta”, Petri Heikkinen huomauttaa.

Tavoitteena elämys

Oulun Taitaja-vuoden avaustapahtuma striimataan suorana Youtubeen elokuun 21. päivä. Parhaillaan on käynnissä myös musiikkikilpailu, jossa etsitään tunnuskappaletta Taitaja2021-kisoille.

Oulun kisojen slogan on Säteile taitoa! Se kertoo tapahtuman arvoista: huippuosaajista, ilosta, tasa-arvosta ja yhteistyöstä. Vuoden päästä onkin toivottavasti saavutettu paitsi upea kolmipäiväinen tapahtuma, myös uusia työelämäkumppanuuksia ja jatkuvuutta Taitaja-työlle.

”Lisäksi yleisön täytyisi saada vau-elämys. Ammatillisen koulutuksen markkinointi tässä samalla on hyvin tärkeää, jotta nuoret innostuisivat ammatillisesta koulutuksesta. Parasta tapahtumassa ovatkin sädehtivät nuoret osaajat”, miettii tapahtuman viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen.

Emma Hintikan mielestä ammatillisen koulutuksen esille tuominen on Taitajissa parasta. Kaksoistutkintoa suorittava Emma valitsi ammatillisen koulutuksen koska media-ala kiinnosti – ja koska ammatin saaminen oli tärkeää.

”Jos vain kilpailtaisiin siitä, kuka on paras, ei koko tapahtumassa olisi mitään järkeä. Mutta kun taustalla on tavoitteita, että kehitetään koko yhteisön yhteistyötä, niin mikä sen jalompaa!” Sauli Jaara kiteyttää.

Teksti: Emilia Käsmä
Kuva: Jouni Ylisuutari

Taitaja-toimiston yhteystiedot löydät täältä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taitaja-tapahtuman mainoskuva, jossa neonkeltaiseen paitaan pukeutunut poika katsoo hymyillen kameraan tumman taustan edessä. Taustalla myös piirrettyjä neonkeltaisia säteitä.

Taitaja2021 Oulu -loppuraportti on julkaistu

Suomi oli yksi harvoista maista, joka järjesti vuonna 2021 kansalliset […]

Kolmen lajin Taitaja2021-mitaleista kisataan 31.8.–1.9.2021 Kalajoella – KATSO TULOKSET

Taitaja2021-kilpailun finaali järjestettiin toukokuussa hajautetusti kahdellatoista paikkakunnalla. Alueellisten koronasuositusten vuoksi […]

Tapahtumasta on kulunut kuukausi – miten kaikki meni?

Taitaja2021-tapahtumasta on nyt kulunut kuukausi. Kokosimme yhteen tuloksia ja päätelmiä […]

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.