304 Floristiikka / Semifinaali
Aika
Keskiviikko 3.2.2021
Kilpailupaikat
Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.
Semifinaali-koordinaattori
Kilpailijamäärä
Tässä lajissa semifinaaleihin osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.
Kilpailutehtävät
Semifinaalissa kilpailija työskentelee omassa työpisteessään. Kilpailijat saavat tarkemman kilpailutehtävän kilpailupäivän alussa. Arviointikriteereissä huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).
Arviointikokonaisuudet ja arviointikriteerit perustuvat puutarha-alan perustutkinnon kukka ja puutarhakaupan osaamisalan tutkinnon osien asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukka- tai puutarhakaupassa sekä kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen kiitettäviin (K5) arviointikohteisiin ja arviointikriteereihin.
Kokonaistyöaika on 4 tuntia 45 minuuttia ja kokonaispistemäärä on 100 pistettä.
Lajin aikataulu
Kilpailu toteutetaan yhtäaikaisesti kaikilla semifinaalipaikkakunnilla oheisen aikataulun mukaan.
8.30 – 9.00 Info
9.00 – 10.15 Moduuli 1 / Materiaalien kauppakunnostus, 10 pistettä, (1h 15min)
10.30 – 11.45 Moduuli 2 / Kimppu ojennettava, 35 pistettä, (1h 15min)
11.45 – 12.30 Tauko, Ruokailu
12.30 – 13.45 Moduuli 3 / Asetelma, 35 pistettä, (1h 15min)
13.45 – 14.15 Moduuli 4 / Tekstaus,10 pistettä, (30 min)
14.30 – 15.00 Moduuli 5 / Kimpun pakkaus, 10 pistettä, (30 min)
Tulosten julkistaminen kilpailutehtävien jälkeen mahdollisimman pian.
Huom. uusi arviointitapa voi viivästyttää tulosten julkistamista seuraavalle päivälle
Materiaalit ja laitteet
Kilpailujärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle työpöydän sekä muut tarvittavat materiaalit kilpailutehtäviä varten.
Käytönnän ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan vähintään kukkaveitsen, rautalankasakset eli sekatöörit ja muistiinpanovälineet. Muita apuvälineitä, kuten muunlaisia saksia, pihtejä tms. voi käyttää, mutta sähköisten laitteiden käyttö ei ole sallittua.
Materiaalit
Jokaisella kilpailijalla on käytössä henkilökohtaiset kasvimateriaalit ja tarvikkeet. Lisäksi yhteiskäytössä oleva tarvikepöytä. Kaikki materiaalit ovat yhdenmukaiset eri semifinaalipaikkakunnilla. Jokainen kilpailija huolehtii käytössään olevista tarvikkeista, materiaaleista, työvälineistä sekä kilpailupaikasta. Kilpailija tuo tullessaan vähintään kukkaveitsen, rautalankasakset eli sekatöörit ja muistiinpanovälineet. Muita apuvälineitä, kuten muunlaisia saksia, pihtejä tms. voi käyttää, mutta sähköisten laitteiden käyttö ei ole sallittua.
Tuomaristo ja arviointi
Jokaisella semifinaalipaikkakunnalla on läsnä määrällisen arvioinnin tuomarit. Laadulliseen arviointiin osallistuu etätuomaristo, jotka arvioivat kilpailusuorituksia etänä sähköisellä alustalla. Kilpailusuoritteet taltioidaan yhdenmukaisella tavalla tuomariston nähtäväksi.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Materiaalin kauppakunnostus
Aikataulu
Käytettävä aika: | 1 h 15 min |
Pisteet: | 10 p |
Aika: 9.00 – 10.15
- Kauppakunnosta kaikki sinulle osoitetut leikkokukat ja leikkovihreät annettuihin astioihin kilpailuajan puitteissa.
- Voit käyttää astioita oman harkintasi mukaan.
- Kaikista materiaaleista on listat.
- Jos havaitset materiaalissa puutteita tai vaurioita, niin kerro ne välittömästi kilpailujärjestäjälle.
Arviointiperusteet
Määrällinen arviointi yhteensä 10 pistettä
- Materiaalien käsittelytaito 1.50
- Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1.00
- Työvälineiden käyttötaito 1.00
- Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 2.00
- Työympäristön siisteys ja järjestys 2.00
- Työergonomia 0.50
- Jätteiden lajittelun hallinta 0.50
- Veden määrä maljakoissa 0.50
- Ajankäytön hallinta 1.00
Moduuli 2/Ojennettava kimppu
Aikataulu
Käytettävä aika: | 1 h 15 min |
Pisteet: | 35 p |
Aika: 10.30 – 11.45
- Tee ojennettava kimppu artistille
- Kimpun muoto ja väri ovat vapaasti valittavissa.
- Kimpussa voi käyttää rakenteita.
- Kimppu tulee toteuttaa spiraali- tai yhdensuuntaisvarret tekniikalla (paralleelinen). Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos.
- Aseta kimppu sille osoitettuun paikkaan.
- Laita kimppuun nimilappu.
HUOM! Kimppu pakataan myöhemmin, tehtävä 5.
Arviointiperusteet
Laadullinen arviointi yhteensä 20 pistettä
- Materiaalien valinta 3.00
- Materiaalien käyttö 4.00
- Väriopin hallinta 4.00
- Sommitteluopin hallinta 4.00
- Idean sopivuus tehtävänantoon 5.00
Määrällinen arviointi yhteensä 15 pistettä
- Ojennettavuus 2.00
- Tekninen tasapaino 3.00
- Pitävyys 3.00
- Asettelutavan hallinta 2.00
- Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 3.00
- Varsien puhtaus 2.00
Moduuli 3/Asetelma pöytään
Aikataulu
Käytettävä aika: | 1 h 15 min |
Pisteet: | 35 p |
AIKA: 12.30 – 13.45
- Tee annettuun astiaan asetelma 8 hengen juhlapöytään ystävänpäiväillalliselle
- Pöydän koko 240 cm x 80 cm HUOM! Pöydän kokoa muutettu!
- Pöydässä on valkoinen liina
- Kuva kattausmateriaaleista on nähtävillä kilpailupäivänä
- Tilaaja on antanut työlle vapaat kädet, mutta työn pitää olla pituudeltaan vähintään 100 cm
- Juhlan teema on ystävyys
Arviointiperusteet
Laadullinen arviointi yhteensä 18 pistettä
- Idean ajanmukaisuus ja sopivuus aiheeseen 5.00
- Materiaalien valinta ja käyttö 5.00
- Väriopin hallinta 4.00
- Sommitteluopin hallinta 4.00
Määrällinen arviointi yhteensä 17 pistettä
- Tekniikan hallinta ja tarkoituksenmukaisuus 4.00
- Työskentelyn johdonmukaisuus 3.00
- Tekniikan pitävyys 3.00
- Asettelutavan hallinta 3.00
- Ajankäytön hallinta 3.00
- Ohjeiden noudattaminen 1.00
Moduuli 4/Tekstaa menukortti
Aikataulu
Käytettävä aika: | 30 min |
Pisteet: | 10 p |
Aika: 13.45 – 14.15
- Tekstaa käsin menukortti annettujen ohjeiden mukaan
- Sommittele teksti korttiin teemaan sopivalla tavalla
- Käytössäsi on erilaisia paperimateriaaleja.
Arviointiperusteet
Laadullinen arviointi yhteensä 5 pistettä
- Tekstin sommittelu menukortille 3.00
- Menukortin ulkoasun sopivuus aiheeseen 2.00
Määrällinen arviointi yhteensä 5 pistettä
- Menukortin tekstin oikeellisuus 3.00
- Ohjeiden noudattaminen 2.00
Moduuli 5/Kimpun pakkaus
Aikataulu
Käytettävä aika: | 30 min |
Pisteet: | 10 p |
Aika: 14.30 – 15.00
- Pakkaa tekemäsi kimppu annetuista pakkausmateriaaleista
- Kimppua kuljetetaan sisätiloissa ja se ojennetaan pakkauksessa artistille saman päivän aikana
Arviointiperusteet
Laadullinen arviointi yhteensä 6 pistettä
- Paketin käyttötarkoituksen huomioiminen ja sopivuus aiheeseen 3.00
- Paketin laatu ja ulkoasu 3.00
Määrällinen arviointi yhteensä 4 pistettä
- Paketin pitävyys 2.00
- Paketin tuoteturvallisuuden huomioiminen 2.00
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.