Urapolkujen ennakkotehtävät

Ennakkotehtävien tavoitteena on orientoitua ja tutustua Taitaja-tapahtumaan sekä tapahtumassa esillä oleviin ammatteihin. Sinun on etukäteen hyvä miettiä omia kiinnostuksen kohteitasi ja mistä ammattialoista haluaisit enemmän tietoa: mikä on tulevaisuuden haaveammattisi ja minkälaisia taitoja ammatissa tarvitaan, minkälainen sinä olet ihmisenä ja ryhmän jäsenenä. Tehtävät suoritetaan ennen Taitaja-tapahtumassa vierailua ja niitä voi tehdä koulussa oppitunnilla tai itsenäisesti kotona. Tehtävissä on hyödynnetty Sujuvat työnhakumarkkinat -hankkeen materiaalia.

Tehtävä 1

Lataa Itseäsi kuvaavia sanoja -lomake ja tallenna se omalle koneellesi. Lomakkeessa on paljon erilaisia piirteitä, joista sinun täytyy valita parhaiten persoonallisuuttasi ja osaamistasi kuvaavat vaihtoehdot. Tallenna valinnat tehtävää 3 varten.

Tehtävä 2

Millainen olet kouluyhteisön tai harrastusryhmän jäsenenä?

Enneagrammikuvan ja kuvauksien pohjana on käytetty Enneagram Institute of Finland / Marika Borg & Viivi Pentikäinen kehittämää mallia.

Tehtävä 3

Kun olet tehnyt testit, palaa vielä tehtävään yksi, valitse 10 sinua eniten kuvaavaa asiaa ja kirjaa ne ylös. Lue tyyppitestin tulokset ja pohdi mitä kirjaamasi asiat ja testit kertovat sinusta. Millainen sinä olet testin perusteella? Mieti testin tuloksia ja pohdintojasi sen oikeellisuudesta – oletko sellainen omasta mielestäsi?

Siirry seuraavaksi katsomaan eri ammatteja kuvaavia videoita. Tsekkaa alla olevat videot – löydätkö videoista itseäsi kiinnostavia ammatteja? Mieti, millaista osaamista tarvitaan sinun unelmatyössäsi: onko sinulla näitä piirteitä? Muista, että sukupuolen ei tarvitse määrittää ammatinvalintaasi.

Urapolut Taitaja2021-tapahtumassa

Virtuaalisessa Taitaja-tapahtumassa 18.-20.5.2021 on esillä 51 erilaista ammattia. Valitse sinua eniten kiinnostava ammatti tai ammatteja. Tutustu ammatteihin pelaamalla Urapolkupeliä Taitaja-tapahtuman aikana.

Urapolkupeliä voi pelata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella yksin tai kaverin kanssa. Parhaiten peli toimii tietokoneella pelattuna. Jos peliä pelataan pareittain tai pienissä ryhmissä, on hyvä ryhmäytyä niiden henkilöiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneet samasta/samoista ammateista. Yhden polun pelaaminen kestään noin 45 min ohjeistuksineen.

Nähdään Taitajassa!

Auto- ja kuljetustekniikka

Teollisuus

Ravitsemuspalvelut

Metsäkoneen käyttö, infrarakentaminen, kuljetuslogistiikka ja viherrakentaminen

IT ja viestintäteknologia

Palvelut, asiakaspalvelu ja myynti

Palvelut, hiusmuotoilu ja kauneudenhoito

Palvelut, floristiikka

Rakentaminen

Rakentaminen, ilmastointi- ja putkiasennus

Sujuvat työnhakumarkkinat

Verkko-oppimisympäristön on luonut Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston toteuttama Sujuvat työnhakumarkkinat –hanke (ESR). Hanke edistää ammattiin valmistuvien opiskelijoiden työllistymistä.

Sujuvat työnhakumarkkinat -hankkeen materiaalit on lisensoitu Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 -lisenssillä.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.