P3 Ravintola- ja cateringpalvelut

Tämän lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon.

Ruokapalvelun osaamisalan suorittanut kokki työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa ja suurkeittiöissä.

Kilpailu on parikilpailu.

#taitaja2021 #ravintolajacateringpalvelut

Yleiskuvaus kilpailulajista

Kokki osaa toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa

Hän valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot ja laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle.

Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Ruokalajien valmistamisessa kokki huomioi hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat, työturvallisuuden, omavalvonnan sekä yhteistyön toiminnassaan

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisalan tyydyttävän tason vaatimuksiin. Tutkintonimike on kokki.

Kilpailu on parikilpailu, joka järjestetään kahden kilpailupäivän aikana. Kilpailijan varustuksena on oman oppilaitoksen antama työvaatetus. Kilpailussa henkilökohtaisten apuvälineiden käyttäminen on hyväksytty, sikäli kuin niistä on ilmoitettu etukäteen tai säännöissä määritetty. Lajin semifinaaliin voi ilmoittautua yksi kilpailupari / oppilaitoksen toimipiste.

Lajin kilpailutehtävät on suunniteltu työelämän osaamisvaatimukset huomioiden.

TaitajaPLUS-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville opiskelijoille.

Lajin semifinaaliin voi ilmoittautua yksi kilpailupari / oppilaitoksen toimipiste.

Osaamis­vaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat perustutkinnon pakollisten tutkinnon osien tyydyttävän tason (T1) ammattitaitovaatimuksiin.

Finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osiin:

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus

Lajiohjausryhmä

  • Kari Heinonen, Ammattiopisto Luovi
  • Marika Hyvönen, Ammattiopisto Luovi
  • Terhi Muhli, Ammattiopisto Live
  • Sanna Valtonen, Sataedu
  • Anne Kerstinen, Sataedu
  • Kaisa Räty, Opetushallitus
  • Päivi Pynnönen, Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Jaana Manninen, Ammattiopisto Luovi
  • Hannu Peräläinen, Compass Group
  • Tytti Vesala, Restel Oy
  • Matti Kauppinen, Ammattiopisto Luovi
  • Krista Keränen, Ammattiopisto Luovi

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.