504 Tarjoilija / Semifinaali
Aika
Keskiviikko 3.2.2021
Kilpailupaikat
Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.
Semifinaalikoordinaattori
Kilpailutehtävät
Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävissä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia.
Kilpailutehtävien keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista
- Asiakaspalvelu ja myynti
- Annosruokien ja juomien tarjoilu.
Lajin aikataulu
7:00 Kilpailutehtävien täsmennykset huoltajien sähköpostiin
8:00 Yhteinen Teams-aloitus kaikille toimijoille
8:30 Moduuli 1 alkaa. Kattaus ja muu valmistautuminen. Aika 30 min.
9:00 – 9:15 Tauko
9:15 – 12:00 À la Carte 15 minuutin porrastuksella/ kilpailija (työaika/kilpailija 1:30).
12:00 – 13:00 Lounas
13:00 – 15:00 Moduuli 2, Baari osio (työaika 20 min/kilpailija)
15:00 Yhteinen lopetus Teamsissa kaikille toimijoille
Kaikessa aikataulutuksessa noudatetaan tarkasti edellä olevaa lajikohtaista aikataulua.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue
- asiakaspöydät ja -tuolit
- apupöydät
- pöytäliinat ja servietit
- ruokailuvälineet
- lautaset
- lasisto
- tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- pöytäsomisteet
- baarivälineistö, alkoholimitat
- kahvi- ja teekupit
- espressokeitin
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan
- Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa)
- Tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
- Tarjoiluliinat
- Tarjoilukäsineet
- Viinipullonavaaja
- Kynä
- Pieni lehtiö
- Tulitikut.
Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään mitta- tai apuvälineitä kattamis- tai tarjoiluvaihetta varten. Kilpailijalla ei saa olla puhelinta käytössään kilpailun aikana.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Italialaisen ruokaravintolan asiakaspalvelu ja tarjoilu
Tehtävänkuvaus
Käytettävä aika: | n. 90 min |
Liikeidean kuvaus
Liikeidea: Ravintola on laadukas, rento trattoria. Raaka-aineet ovat tuoreita ja annokset perinteisiä. Palvelu on asiakkaat huomioivaa sekä ripeää. Kestäväkehitys on huomioitu raaka-aineissa mahdollisuuksien mukaan.
- Ravintolan asiakaspöydät ovat kooltaan joko kahden hengen pöytiä ja/tai neljän hengen pöytiä, riippuen ravintolasta.
- Pöydissä on kankaiset liinat.
- Servietit ovat kertakäyttöisiä.
- Liikeidean mukaisesti pöydissä on ennakkoon katettuna jalaton vesilasi, leipälautanen ja voiveitsi sekä sopivasti taiteltu servietti.
- Somisteena on kynttilä.
- Muutoin pöydät katetaan asiakkaan tilauksen mukaisesti.
- Pöydissä on suola ja pippuri.
Kilpailija esittelee, suosittelee, myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.
Kilpailija toimii ravintolan asiakaspalvelutehtävissä. Hän ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Kilpailija tekee katteen asiakkaan tilauksen mukaisesti ja täydentää sitä tarpeen mukaan. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä.
Kilpailijalla on kahdessa pöydässä asiakkaita. Asiakkaat saapuvat eri aikoihin pöytä kerrallaan. Ensimmäiset kaksi asiakasta saapuvat ja tilaavat listalta paikan päällä. Jälkimmäiset kaksi asiakasta saapuvat myöhemmin. Myös he tilaavat listalta paikan päällä.
Ensimmäinen kahden hengenseurue saapuu ja he ruokailevat alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Jälkimmäiset asiakkaat tulevat myöhemmin. Kaikki ruoat ja juomat tilataan ravintolan listalta. Kaikki ruoat ovat lautasannoksia. Keitolle on perinteinen keittolautanen aluslautasineen. Ruokien kanssa tarjoillaan focaccia-leipää.
Kilpailussa ruokien ja juomien esittelyssä kilpailijat käyttävät lähdemateriaalina https://www.tasteatlas.com/ -sivustoa. Tuotteiden esittelyä arvioidaan tämän sivuston sisältöön pohjautuen.
Tästä listalta asiakkaat tilaavat tarjoiltavat ruoat.
Ravintolan ruokalista
ALKURUOKIA
- Carpaccio
- Minestrone
PÄÄRUOKIA
- Risotto al limone
- Tagliatelle al ragù alla Bolognese
JÄLKIRUOKIA
- Tiramisù
- Panna cotta
JUOMAT
- kivennäisvesi - acqua minerale
- lähdevesi - acqua di fonte
- olut - Peroni Nastro Azzurro
- punaviini - Doppio Passo Primitivo 2019
- valkoviini - Lamberti Pinot Grigio Ca’ Preella 2019
- espresso
- suodatinkahvi/haudutettu tee
Moduuli 2/Juomasekoitusten valmistaminen
Tehtävänkuvaus
Käytettävä aika: | 30 min |
Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa asiakkaalle yhden juomasekoituksen. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksen valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämän juomasekoituksen käyttäen oikeita työtapoja, -välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiit juomasekoitukset. Kilpailija siistii työpisteen.
Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää yhden valmistettavaksi, ovat:
Juomasekoitukset
BELLINI
- 3-4 cl Persikka pure
- n. 10 cl Kuohuviini / Samppanja (ei mitata mitalla /arvioidaan silmämääräisesti lasista.)
- Tekotapa: Rakenna
- Lasi: Champagne
- Koriste: –
- Tarinaa täältä: https://www.tasteatlas.com/bellini
DRY MARTINI
- 0,5 cl Kuiva vermutti
- 4 cl Gin
- Tekotapa: Hämmennä
- Lasi: Cocktail
- Koriste Oliivi / Sitruunan kuori
- Tarinaa täältä: https://www.tasteatlas.com/martini
NEGRONI
- 2 cl Campari / Katkero
- 2 cl Makea vermutti
- 2 cl Gin
- Tekotapa: Hämmennä
- Lasi: Old Fashioned / Cocktail
- Koriste: Appelsiini kuori / Appelsiini pala
- Tarinaa täältä: https://www.tasteatlas.com/negroni
TÄTÄ RESEPTIIKKAA KÄYTETÄÄN
Samassa yhteydessä kilpailijalta testataan kyseisten juomasekoitusten tuotetuntemus. Osa arvioinnista perustuu https://www.tasteatlas.com/ -sivuston tietoihin.
Arviointiperusteet
Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta
Arvioinnista noin 50 % on laadullista ja 50 % määrällistä.
Arviointikriteereistä selviää missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus)
Pääasialliset arviointikriteerit
- Työvuoroon valmistautuminen, 5 pistettä
- Asiakaspalvelu ja myynti, tekniset tiedot ja taidot, 70 pistettä
- Juomien esittely ja tarjoilu 25 pistettä.
Maksimipisteet yhteensä 100 pistettä.
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.