504 Tarjoilija / Finaali
Finalistit
Siiri Ahvenainen
Ekami
Ellen Höynälä
Ammattiopisto Lappia
Venla Ikonen
Gradia
Iiris Kaukonen
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Nelli Kortelainen
Ekami
Sandra Salminen
Lapin koulutuskeskus REDU
Sanni-Matilda Siitonen
Lapin koulutuskeskus REDU
Jertta Österlund
OSAO
Finaalipaikka
OSAO, Opetusravintola Hilikku
Kasarmintie 8H, 90130 Oulu
Kilpailutehtävät
Yleiskuvaus kilpailulajista
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa ja baarissa. Hän osaa kunnostaa sekä asiakas- että työskentelytiloja. Tarjoilija esittelee, suosittelee ja myy tuotteita ja palveluita asiakkaille. Hän osaa käyttää erilaisia tarjoilutapoja työskentelyssään. Hän huomioi asiakkaiden yksilöllisyyden ja pystyy palvelemaan yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä. Tarjoilija toimii yhteistyössä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.
Tarjoilija palvelee sekä kotimaisia että ulkomaalaisia asiakkaita ja toimii vastuullisesti huomioiden asiakkaiden erilaiset tarpeet. Hän noudattaa työskentelyssään ammattialaa koskevia omavalvonta- ja hygieniamääräyksiä, anniskelulainsäädäntöä, turvallisuutta koskevia ohjeita ja määräyksiä. Tarjoilija työskentelee ergonomisesti ja huomioi työssään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.
Kilpailuympäristöinä toimivat Opetusravintola Hilikku, Hilikun bistro ja Hilikun baari.
Kilpailutehtävissä huomioidaan Taitaja -kilpailun pakolliset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja turvallisuus. Muita teemoja ovat työelämän muutos ja jatkuva oppiminen, yhteistyö- ja tiimityötaidot, vastuullisuus sekä tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden kehittäminen.
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat ravintola- ja catering- alan perustutkinnon, asiakaspalvelun osaamisalan, kiitettävän tason ammattitaitovaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.
Kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon seuraaviin asiakaspalvelun osaamisalan osaamisalueisiin.
- asiakaspalvelu ja myynti
- annosruokien ja juomien tarjoilu
- a’ la carte-tarjoilu
- juomien myynti- ja tarjoilu
- tilaus- ja juhlatarjoilu
- kahvilapalvelut
Arvioinnin rakenne
Arviointi koostuu määrällisistä ja laadullisista arvioinnin kohteista. Arvioinnissa korostuvat:
- Työnorganisointitaidot ja työn sujuvuus
- Yhteistyötaidot
- Ongelmanratkaisutaidot
- Asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot
- Työ- ja asiakastilojen ennakkovalmistelut
- Ruokien ja juomien tunteminen
- Ruokien ja juomien tarjoilutaidot
- Alkoholittomien ja alkoholipitoisten juomien sekä espressopohjaisten kahvien valmistuksen tunteminen ja juomasekoitusten valmistustaidot
- Oikeaksi hyväksytty kate
- Hygienia- ja omavalvontamääräysten noudattaminen
- Tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet
Taitajakilpailun pakollisten teemojen huomiointi arvioinnissa 5 %
- yrittäjyys
- kestävä kehitys
- työhyvinvointi ja turvallisuus
Lajin aikataulu
Yhteinen kokoontuminen kilpailualueella tiistaina 18.5.2021 klo 10.00. Yleisohjeet kilpailusta, tutustuminen kilpailualueisiin ja kahvikoulutus. Tarkka päiväkohtainen aikataulu sekä kilpailutehtävät annetaan kilpailupäivänä kilpailupaikalla.
Kilpailuaika on yhteensä kolme päivää.
18.05.2021 klo 15.00-19.45
19.05.2021 klo 08.30-17.30
20.05.2021 klo 08.30-12.30
Materiaalit ja laitteet
- asiakaspöydät ja -tuolit
- apupöydät
- pöytäliinat ja servietit
- ruokailuvälineet
- lautaset
- lasisto
- tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
- pöytäsomisteet
- baarivälineistö, alkoholimitat
- kahvi- ja teekupit
- erikoiskahvikone
Käytännön ohjeita
Työasut
Kaikki kilpailuissa tarvittavat työasut ovat noudettavissa lähimmästä Image Wearin myymälästä.
Kilpailija tuo kilpailupaikalle
Kilpailija tuo tullessaan kilpailupaikalle henkilökohtaiset työvälineet: viinipullonavaaja, kierrelehtiö, kynä, tarjoiluliinat, tarjoilukäsineet, tulitikut, lämpömittari, transeerausvälineet sekä älypuhelin (nettiyhteys ja kameratoiminto).
Kilpailun luonne
Kilpailu on yksilökilpailu.
Tuomarit
- Päätuomari Sari Tarvainen, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky
- Annika Polvi, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
- Hannu Uutinen, ravintola Istanbul Oriental Oy
- Heikki Vähtäri, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
- Iida Järvelin, Solera Finland Oy
- Janne Gehör, ProDine Oy
- Johanna Harjunpää, Lapland Hotels Oulu, ravintola Oula
- Mikko Pietikäinen, Norex Selected Brands Oy
- Petri Myllykangas, Bacardi-Martin
- Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Sari-Helena Forsman, Buca-Rest Oy
- Simo Sylman, Löfbergs Lila AB
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli A/Annosruokien ja juomien tarjoilu
Aikataulut ja pisteet
Tiistai 18.05.2021 klo 15.00-19.45
Pisteet: | 30 p |
” AFTER WORK”
Kilpailija työskentelee opetusravintola Hilikun bistrossa. Hilikun bistro on rento ruokaravintola, jossa asiakkaat nauttivat hyvästä ruoasta ja laadukkaista juomatuotteista sekä asiantuntevasta asiakaspalvelusta.
Kilpailija kattaa asiakaspöydät ravintolan liikeidean mukaisesti. Kilpailijalla on käytössään kuitukankaiset (40×40) lautasliinat. Kilpailija vastaanottaa asiakkaat ja ohjaa heidät pöytiin. Kilpailija esittelee, suosittelee ja myy asiakkaille sekä ruoka- että juomatuotteita. Kilpailija tuntee ravintolan tuotevalikoiman ja osaa kertoa tuotteiden alkuperistä, ominaisuuksista ja erityispiirteistä asiakkaille.
Asiakkaat tilaavat paikan päällä ravintolan listoilta tuotteita. Kilpailija ottaa asiakkaiden tilaukset vastaan ja korjaa/täydentää ennakkokatteen vastaamaan asiakkaan tilausta. Kilpailijan tulee huomioida asiakaspalvelussa asiakkaiden mahdolliset erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat. Kilpailija pyrkii tekemään lisämyyntiä. Kilpailija noudattaa työskentelyssään hygieniamääräyksiä, lajiin kuuluvia erilaisia tarjoilutapoja, anniskelumääräyksiä, omavalvontasuunnitelmaa, ergonomisia työskentelytapoja, työskentelyturvallisuusohjeita sekä kestävän kehityksen periaatteita. Kilpailija tarjoilee tilatut tuotteet pöytiin ja huolehtii asiakkaiden viihtyvyydestä koko palveluprosessin ajan. Kilpailija varmistaa asiakkaiden tyytyväisyyden ja hyvästelee asiakkaat hyvien käytöstapojen mukaisesti.
Tarkemmat ohjeet tehtävästä ja tuotteista kilpailija saa kilpailupäivänä kilpailupaikalla.
Kilpailijan työasu
Mustat housut tai hame, valkoinen paitapusero, huivi ja musta suutarin esiliina.
Arviointiperusteet
Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, tarjoilijan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu tutkinnon osan kiitettävän tason ammattitaitovaatimuksiin.
Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään World Skills -pohjaista CIS -pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Päädyttäessä samaan pistemäärään kilpailijoiden sijoitus määritetään ensisijaisesti moduuli 2 -pisteiden perusteella, toiseksi moduulin 3 pisteiden perusteella ja kolmanneksi moduulin 1 pisteiden perusteella.
Moduulien väliset pistepainotukset voivat vielä muuttua.
Koronapandemian takia kilpailutehtäviin voi tulla muutoksia.
Moduuli B/À la carte -tarjoilu
Aikataulut ja pisteet
Keskiviikko 19.05.2021 klo 08.30-17.30
Pisteet: | 40 p |
” HILIKUN VERRAN FIININPÄÄ”
Kilpailija tarjoilee Opetusravintola Hilikussa neljälle asiakkaalle laadukkaan neljän ruokalajin lounaan. Asiakas on varannut pöydän ja sopinut lounaan menun sekä osan juomista etukäteen. Tilaisuuden hoitamiseen tarvitsemansa tiedot kilpailija saa tilausmääräyksen muodossa kilpailupäivän aamuna. Pöytäseurueen kaikki asiakkaat eivät välttämättä puhu suomen kieltä.
Kilpailija liinoittaa pöydän ja apupöydän sekä kattaa menun mukaisen katteen lounaalle. Kilpailija taittelee katteeseen ja ajankohtaan sopivan vapaavalintaisen lautasliinataitoksen. Kilpailijalla on käytössään kuitukankaiset lautasliinat (40×60). Kilpailija ottaa vastaan asiakkaat ja ohjaa heidät pöytään. Kilpailija suosittelee tilattuihin ruokiin sopivia juomia ja perustelee suosituksensa asiakkaille ruokien ja juomien yhteensopivuuden osalta. Tehtävä voi sisältää saliruoanvalmistusta.
Kilpailija noudattaa työssään anniskelumääräyksiä, omavalvonta- ja hygieniamääräyksiä, työturvallisuutta ja ergonomiaa sekä kestävän kehityksen periaatteita. Kilpailija tarjoilee ruokalajit ruokajuomineen asiakkaille sovittujen tarjoilutapojen mukaisesti. Kilpailija palvelee asiakkaita koko palveluprosessin ajan ja hyvästelee asiakkaat hyvien käytöstapojen mukaisesti.
Kilpailutehtävään liittyy sosiaaliseen mediaan liittyvä tehtävä.
Tarkemmat ohjeet tehtävästä ja tuotteista kilpailija saa kilpailupäivänä kilpailupaikalla.
Kilpailijan työasu
Mustat housut tai hame, valkoinen paitapusero ja musta liivi.
Arviointiperusteet
Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, tarjoilijan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu tutkinnon osan kiitettävän tason ammattitaitovaatimuksiin.
Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään World Skills -pohjaista CIS -pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Päädyttäessä samaan pistemäärään kilpailijoiden sijoitus määritetään ensisijaisesti moduuli 2 -pisteiden perusteella, toiseksi moduulin 3 pisteiden perusteella ja kolmanneksi moduulin 1 pisteiden perusteella.
Moduulien väliset pistepainotukset voivat vielä muuttua.
Koronapandemian takia kilpailutehtäviin voi tulla muutoksia.
Moduuli C/Juomien myynti ja tarjoilu
Aikataulut ja pisteet
Torstai 20.05.2021 klo 08.30-12.30
Pisteet: | 30 p |
” KLASSIKOITA JA TRENDIKKÄÄMPÄÄ SETTIÄ”
Kilpailija työskentelee Hilikun baarissa tai baaria vastaavassa tilassa. Kilpailija valmistaa kolme juomasekoitusta. Asiakkaat ovat laatutietoisia ja odottavat asiantuntevaa ja nopeaa palvelua. Kilpailija valmistelee työpisteensä. Hän ottaa vastaan kolmen asiakkaan seurueen. Kilpailija esittelee ja suosittelee tuotteita kertoen tuotteiden raaka-aineista ja muista ominaisuuksista.
Kilpailija ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset ja valmistaa tilatut juomasekoitukset. Työskennellessään kilpailija toimii ammattimaisesti, ripeästi ja noudattaa baarityöskentelyä koskevia ohjeita, säännöksiä ja määräyksiä kuten anniskelulainsäädäntöä sekä hygieniamääräyksiä. Kilpailija tarjoilee tilatut tuotteet ja varmistaa asiakastyytyväisyyden.
Kilpailutehtävään sisältyy kirjallinen tehtävä. Kirjallisen tehtävän materiaali: eKokki-eTarjoilija, Juomat ravintolassa –verkkokurssi (eBook), johon tunnukset lähetetään kilpailijoille (sähköpostiin) viimeistään perjantaina 09.04.2021. PeDaTa Oy:n toimesta.
Tarkemmat ohjeet tehtävästä kilpailija saa kilpailupäivänä kilpailupaikalla.
Kilpailijan työasu
Mustat housut tai hame, valkoinen pikeepaita ja suutarinesiliina.
Arviointiperusteet
Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, tarjoilijan osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu tutkinnon osan kiitettävän tason ammattitaitovaatimuksiin.
Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään World Skills -pohjaista CIS -pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä.
Päädyttäessä samaan pistemäärään kilpailijoiden sijoitus määritetään ensisijaisesti moduuli 2 -pisteiden perusteella, toiseksi moduulin 3 pisteiden perusteella ja kolmanneksi moduulin 1 pisteiden perusteella.
Moduulien väliset pistepainotukset voivat vielä muuttua.
Koronapandemian takia kilpailutehtäviin voi tulla muutoksia.
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla finaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.