501 Leipuri-kondiittori / Semifinaali
Aika
Tiistai 2.2.2021
Kilpailupaikat
Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.
Semifinaali-koordinaattori
Kilpailijamäärä
Tässä lajissa semifinaaleihin osallistuvien määrää ei ole rajoitettu.
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävät perustuvat ammatillisen perustutkinnon valtakunnallisen tutkintojen perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.
Leipuri-kondiittorilajin tehtävässä arvioidaan kilpailijoiden raaka-aineiden käyttöä, työprosessien hallintaa, kädentaitoja, luovuutta sekä ammattilaskujen hallintaa.
Tehtävissä painottuvat työmenetelmien, -välineiden ja -prosessienhallinta, valmistettavien tuotteiden tasalaatuisuus, määrä ja koko annettujen ohjeiden mukaisesti. Hygieeninen työskentely ja osaaminen ammattilaskuissa arvioidaan myös.
Kaikkien tuotteiden tulee olla syötäviä.
Päätuomari avaa varsinaisen kilpailutehtävän ja kertoo tarkemmat arviointiperusteet aamun yleisinfossa, joka järjestetään Teamsissa. Kilpailutehtävissä mahdolliset muutokset ilmoitetaan ennen kilpailujen alkamista.
Muutokset mahdollisia moduulien tuotteissa.
Lajin aikataulu
Kilpailupäivä klo 8:30 – 16:00
8:30 Saapuminen kilpailupaikalle.
8:45 Kilpailu info sekä ohjeistus kilpailijoille
9:00 – 11:30 Aamupäivän osio (kilpailuaika 2:30).
12:00 Aamupäivän moduulien kilpailutehtävien palautus klo 12:00 mennessä
11:30 – 12:00 Lounas
12:00 – 15:00 Iltapäivän osio (kilpailuaika 3:00)
15:00 – 15:30 Iltapäivän moduulien kilpailutehtävien palautus klo 15:30 mennessä
15:30 – 16:00 Päätuomarin loppuinfo
Materiaalit ja laitteet
Oppilaitoksen tulee hankkia kaikki raaka-aineet kilpailutöiden valmistukseen ja vastattava laitteiden riittävyydestä ja toiminnasta kilpailun aikana.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Sitruunapullien valmistus
Aikataulu
Pisteet: | 30 p |
Arviointiperusteet
Kaksikymmentä (20) sitruunapullaa valmistetaan annetun valmistusohjeen mukaisesti. Sitruunapulliin käytetään kilpailupaikalla olevia raaka-aineita ja alumiinisia sitruunapullavuokia.
- Työprosessin hallinta
- Työmenetelmien hallinta
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset)
- Hygieniaosaaminen
Moduuli 2/Koristeleipien valmistus
Aikataulu
Pisteet: | 28 p |
Arviointiperusteet
Kaksi (2) koristeleipää valmistetaan annetun mallin mukaisesti. Leipien valmistusohje ja raaka-aineet annetaan kilpailupaikalla. Leivät koristellaan ja viimeistellään annetun ohjeen mukaisesti.
- Työprosessin hallinta
- Työmenetelmien hallinta
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. annetun ohjeen noudattaminen ja laatuvaatimukset)
- Hygieniaosaaminen
Moduuli 3/Spritsaus
Aikataulu
Pisteet: | 27 p |
Arviointiperusteet
Kaksikymmentä (20) samanlaista suklaasta olevaa kuviota valmistetaan annettavan ohjeen mukaisesti.
- Työprosessin hallinta
- Työmenetelmien hallinta
- Työn perustana olevan tiedon hallinta (mm. laatuvaatimukset, tuotteen soveltuvuus tuotantoon ja taloudellinen työskentely)
Moduuli 4/Laskutehtävät
Aikataulu
Pisteet: | 15 p |
Arviointiperusteet
Ohjeessa olevien mittojen muunnostehtävä.
- Hallitsee eri laskujen perusteet
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.