501 Leipuri-kondiittori / Finaali
Finalistit
Henna-Riikka Heikkilä
WinNova
Linda Häggman
Optima
Lotta Korpela
SASKY
Salla Mörsky
Vantaan ammattiopisto Varia
Hanna Peltomaa
Koulutuskeskus Salpaus
Jonna Vehmanen
Turun ammatti-instituutti
Maija Vuonokari
Lapin koulutuskeskus REDU
Tiia Väänänen
Etelä-Savon ammattiopisto
Finaalipaikka
OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2 A 90250 Oulu
Kilpailutehtävät
- Kaulattavat, hiivalla nostatettavat tuotteet.
- Marjainen palakakku 2 kpl. Teemana on suomalaiset marjat.
- Näyteikkunatyö. Teemana on Lapin luonto.
- Yllätystehtävä.
- Hygienia ja omavalvonta.
- Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka.
Lajin aikataulu
Tiistai 18.5.2021, avajaiset ja 1.tapahtumapäivä
Klo 8.00–10.00 Ilmoittautuminen
Klo 10.30–13.00 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta lajialueilla, tutustuminen lajialueeseen, päätuomarin info
Klo 13.00–14.00 Lounas
Klo 14.00–14.45 Avajaiset
Klo 15.00–19.45 Ammattitaidon SM-kilpailut, 1. kilpailupäivä
Keskiviikko 19.5.2021, 2.tapahtumapäivä
Klo 8.00–8.30 Päätuomarin info
Klo 8.30–18.15 Ammattitaidon SM-kilpailut, 2. kilpailupäivä sisältää lounastauon 45 minuuttia
Torstai 20.5.2021, 3.tapahtumapäivä
Klo 8.00–8.30 Päätuomarin info
Klo 8.30–12.30 Ammattitaidon SM-kilpailut, 3. kilpailupäivä
Klo 12.30– Lounas
Klo 15– Palkintojen ja mitalien jako
Klo 19.00–20.00 Päättäjäiset
Tehtävämoduulien kilpailuaikaa on yhteensä 16,5 tuntia: 1.kilpailupäivänä 4,5 tuntia, 2.kilpailupäivänä 8 tuntia ja 3.kilpailupäivänä 4 tuntia.
Materiaalit ja laitteet
Kilpailupaikalla käytössä olevat laitteet ja työvälineet:
- Yleiskone Metos Teddy Varimixer 5 l, 8 kpl
- Arinauuni Sveba Dahlen (8 peltiä), 1 kpl
- Kylmäkaapit Metos, 3 kpl
- Pakastimet, 3 kpl (2 kpl Metos, 1 kpl Electrolux)
- Shokkijäähdytyshuone
- Kaulintakoneet, 2 kpl. Leveys 60 cm ja 45 cm. Kilpailijoille yhteiskäytössä
- Marmoritasot, pienet, 8 kpl
- Isot kaulimet, 8 kpl
- Vanerilevyjä, 8 kpl
- Kakkukaruselleja, 8 kpl
- Ritilöitä, 8 kpl
- Mikroja, 4 kpl
- Sokerityölamppuja, 3 kpl
- Kutteri Metos Robot coupe, 2 kpl
- Leipomopellit ja leipomopinnat, pinnahuput
- Mikroastiat, metalliastiat (raaka-ainepunnituksiin)
- Leivinpaperit
- Suojamuovit
- Kakkupahvit, koristepaperit
- Pakkausmateriaalit
- Jokaisella kilpailijalla on käytössä oma biojäteastia ja sekajäteastia sekä kertakäyttöliinat ja puhdistusaineet.
Kilpailupaikalla olevat raaka-aineet kilpailijoiden käyttöön:
- Suomalaisia pakastemarjoja: mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, puolukkaa ja mustaherukkaa
- Hiivaa
- Suolaa
- Sokeria
- Maitojauhetta
- Kananmunia
- Voita
- Vehnäjauhoja
- Ruisjauhoja
- Hiivaleipäjauhoja
- Ruokasoodaa
- Leivinjauhetta
- Kevytmaitoa
- Vispikermaa
- Tomusokeria
- Lumijauhetta
- Vaniljasokeria
- Vaniljakreemijauhetta, paistonkestävä
- Aprikoosimarmeladia, paistonkestävä
- Aitoa suklaata: Valkosuklaa Callebaut 28 %, Maitosuklaa Callebaut 33,6 %, Tumma suklaa Callebaut 54,5 %
- Non temp suklaan kaltaista kuorrutetta: valkoinen non-temp, tumma non-temp
- Marsipaaneja: punainen, vihreä, valkoinen
- Vuokasprayta
- Kevytmaitojuomaa.
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo mukanaan kilpailupaikalle:
- Palakakkuihin tarvittavat kaikki raaka-aineet, joita ei mainita raaka-ainelistalla (lukuun ottamatta suklaakakkuihin käytettäviä raaka-aineita kilpailupaikalla)
- Näyteikkunatyöhön tarvittavat kaikki raaka-aineet, joita ei mainita raaka-ainelistalla
- Näyteikkunatyön valmis pohja
- Palakakkujen valmistukseen tarvittavat kaikki tarvikkeet ja työvälineet
- Näyteikkunatyöhön valmistukseen tarvittavat kaikki tarvikkeet ja työvälineet
- Taskulaskimen
- Leipomoviivoittimen
- Maskit
- Kertakäyttöhanskat
- Pienen vaa`an, jonka mittaustarkkuus on 1 g
- Silikonimaton
- Sähkövatkaimen
- Yleiskoneen työvälineineen (tarvittaessa)
- Sauvasekoittimen
- Keittolevyn (huomioi, että induktioliettä käyttäessäsi tuo mukanasi myös kattilat)
- Kuumailmapuhallin (tarvittaessa)
- Kakkuvuoka 2 kpl, jonka pohjan halkaisija on 18 cm
- Kakkurengas 2 kpl, jonka halkaisija on 20 cm
- Siivilän, vispilät
- Paletit, konditoriaveitsen, saksen jne.
- Massapussit
- Kakkurenkaassa käytettävät kalvot (tarvittaessa)
- Muottisarja, pyöreä
- Veitsenpuhdistusastia
- Marsipaanityövälineet
- Lämpömittarin (paristot)
- Uunikellon
- Reseptit ja suunnitelmat etukäteen sähköisesti 12.5.2021 mennessä lajivastaava Ari Huhdalle ari.huhta@osao.fi sekä kilpailupaikalle monistettuna (4 kpl tuomareille)
- Huom! Kilpailija ottaa vastuun, että kilpailijan työkalupakissa (tarvikkeet ja työvälineet) on kaikki pientyövälineet, joita ei listassa mainita ja joita kilpailija tarvitsee kilpailun aikana
- Työkengät
- Image Wear sponsoroi kilpailijan työvaatteet (1 kpl housut, 1 kpl työtakkeja, 1 kpl myssyjä ja 1 kpl essuja), joita käytetään kilpailussa kilpailupäivinä. Omia työvaatteita ei käytetä eikä kilpailijan oppilaitoksen logoa/ tunnuksia saa näkyä kilpailussa.
Tuomarit
- Päätuomari Esa Rantakeisu, Koulutuskuntayhtymä OSAO
- Sari Alamikkelä, Pulla-Pirtti Oy
- Timo Kyllinen, Timo Kyllinen Oy, Huovisen leipomo
- Esa Savolainen, Omnia
- Kimmo Virtanen, Leipurin Oyj.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli A/Kaulattavat, hiivalla nostatettavat tuotteet
Aikataulut ja pisteet
Tiistai 18.5.
Pisteet: | 25 p |
Kaulattavat, hiivalla nostatettavat tuotteet. Taikinan kaulaus käsikaulimella, aukikaulinta kaulauskoneella.
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin.
Moduuli B/Palakakut
Aikataulut ja pisteet
Tiistai 18.5. ja keskiviikko 19.5.
Pisteet: | 25 p |
Marjainen palakakku 2 kpl. Valmiin palakakun halkaisija on 20 cm, josta kakkupohjan halkaisija on 18 cm.
Teemana on suomalaiset marjat, joista palakakkujen täyte tai täytteet on valmistettu seuraavista marjasta tai marjoista: Mansikka, mustikka, vadelma, puolukka, mustaherukka. Marjat tulee olla pakasteena säilytetty.
Palakakut leikataan kymmeneen (10) tasakokoiseen palaan per kakku. Palakakkujen korkeus ilman koristeita on 8 cm ja koristeiden kanssa on 11 cm.
Palakakkuihin valmistetaan suklaakakkupohjat (2 kpl) 1.kilpailupäivänä ennakolta annetun reseptin mukaisesti. Suklaakakkupohjat käytetään palakakkuihin oman suunnitelman mukaan.
Suklaakakkupohjat, ennakkoresepti
Palakakun kirjallinen suunnitelma tulee lähettää 12.5.2021 mennessä lajivastaava ari.huhta@osao.fi
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin.
Moduuli C/Näyteikkunatyö
Aikataulut ja pisteet
Keskiviikko 19.5. ja torstai 20.5.
Pisteet: | 25 p |
Näyteikkunatyö. Teemana on Lapin luonto.
Näyteikkunatyö tulee olla valmistettu syötävistä raaka-aineista. Näyteikkunatyöhön käytettävät raaka-aineet tuodaan kilpailupaikalle.
Näyteikkunatyön pohjan halkaisija on leveimmästä kohtaa 40 cm. Pohja valmistetaan etukäteen ja tuodaan kilpailupaikalle. Muut näyteikkunatyöhön käytettävät tukirakenteet, osat ja koristeet valmistetaan ja kootaan kilpailupaikalla. Tukirakenteiden tulee olla valmistettu koristeleipätaikinoista.
Näyteikkunatyön koristeet voivat ylittää pohjan reunan maksimissaan (max.) 10 cm, jolloin näyteikkunatyön kokonaisleveys on maksimissaan (max.) 50 cm.
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin
Moduuli D/Yllätystehtävä
Aikataulut ja pisteet
Keskiviikko 19.5.
Pisteet: | 10 p |
Yllätystehtävä annetaan kilpailussa.
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin
Moduuli E/Hygienia ja omavalvonta
Aikataulut ja pisteet
Tiistai 18.5. ja keskiviikko 19.5.
Pisteet: | 10 p |
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin
Moduuli F/Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka
Aikataulut ja pisteet
Keskiviikko 19.5.
Pisteet: | 5 p |
Arviointiperusteet
- Tarkentuu myöhemmin
Tehtäväpankki
Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla finaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.