407 Talonrakentaminen / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 3.2.2021

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaalikoordinaattori

Kilpailutehtävät

Kilpailutehtävien rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt 

Semifinaalitehtävänä on valmistaa kaksi tuotetta rakennusalalla yleisesti käytössä olevista materiaaleista. 

Ensimmäinen tuote aamupäivän ja toinen tuote iltapäivän aikana 

Kilpailu on yksilökilpailu ja kilpailu käydään rakennustyömaaksi luokitellussa tilassa, jos noudatetaan kaikkia rakennusalaa koskevia määräyksiä. 

Moduuli 1. Kirvestyö 

Valmistetaan kirvestyönä kuvan mukainen pilariantura ja pilarin muotti. Pilari keskeisesti anturaan nähden. Kilpailija tekee kirvestyön tarvitsemat mittaukset alan tavanomaisia käsityövälineitä käyttäen kuten, rullamitta, nivelmitta, suorakulma, vatupassi, jne. Kilpailijalla on käytössä myös, akkuporakone, laturi ja vara-akku, käsisirkkeli + ohjari halkaisuun. Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ottaa huomioon yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuus näkökohdat. 

Moduuli 2. Muuraustyö 

Valmistetaan muuraustyönä kuvan mukainen rakenne. Kilpailija tekee muuraustyön tavanomaisia muurarin käsityövälineitä hyväksi käyttäen kuten, muurauskauha, saumarauta, puhdistusharja tiilileikkuri, rullamitta, nivelmitta, suorakulma, vatupassi, jne. Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ottaa huomioon yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuus näkökohdat. 

Semifinaaliin valmistautuminen

Semifinaaliin voi harjoitella erillisen harjoitustehtävän avulla. Semifinaalikoordinaattori lähettää harjoitustehtävän semifinaalijärjestäjille.

Harjoitustehtävä 1
Harjoitustehtävä 2

Lajin aikataulu

8.00 – 8.30 Ilmoittautumisaika. Kilpailijan on todistettava  
henkilöllisyytensä ilmoittautumisen yhteydessä. 
8.30 – 8.50  Aamukahvit ja yleinen ohjeistus kilpailijoille ja huoltajille  (Teams) 
8.50 – 9.00  Kilpailujen päätuomari avaa kilpailijoille  
kilpailutehtävän, jonka jälkeen kilpailijat siirtyvät  
omille kilpailupaikoille. Päätuomari antaa luvan  
aloittaa kilpailun. 
9.00 – 11.30  Kilpailu alkaa. (Kilpailuun käytettävä aika n. 6h) 
11.30– 12.00 Lounas opiskelijaravintolassa 
12.00– 13.45  Kilpailu jatkuu 
13.45– 14.00  Tauko 
14.00– 15.45  Kilpailu loppuu, jonka jälkeen palautekeskustelu  
päätuomarin johdolla 
15.45– 16.45  Tuomareiden arvioinnit ja tulosten lähettäminen skannattuna tuomaristolle, jotka tarkistavat CIS-arvioinnit ja koordinaattori julkaisee epäviralliset tulokset heti sähköpostin välityksellä jokaiselle huoltajalle / kilpailujärjestäjälle. 

Materiaalit ja laitteet

  • Kirvestyössä käytettävä materiaali   22×100 ja 50×100, sekä kiinnittämiseen käytettävät ruuvit (Torx) 
  • Muuraustyössä käytettävä materiaali   NKH  270x130x75 ja muurauslaasti M100/600, jonka kilpailujärjestäjän toimesta toimitetaan jokaiselle kilpailijalle kilpailupaikalle 
  • Kilpailijalla on henkilökohtaiset käsityövälineet (kirves-ja muuraustyöt), työstöalusta (pukki tai sahauspöytä) ja akkuporakone. Muita koneita tai laiteita ei saa käyttää. 
  • Lajialueella jokaisella kilpailijalla on merkitty n.4x4m alue. 

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo tullessaan 

  • Henkilökortin, ajokortin tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös KELA-kortti kelpaa) 
  • Kilpailija käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon, yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden. 
  • Luonnosteluvälineet, kynät, paperia ja taskulaskin. (Puhelimen käyttö laskimena, sovitaan kilpailuhuoltajien ja tuomareiden kesken aamutapaamisessa ennen kilpailun alkua). 
  • Tavanomaiset kirvesmiehen ja muurarin käsityövälineet. 
  • Akkuporakone, vara-akun + laturin. 
  • Kärki-, pitsisarjan ( Torx-sarja ). 
  • Työpukki tai työtaso, puuntyöstöä varten. 
  • Tuomaristo voi poistaa sellaiset työvälineet, joista on kohtuutonta hyötyä muihin kilpailijoihin nähden, tai ei ole CE hyväksyttyjä. 

Semifinaalin järjestäjä järjestää kahvia, juotavaa ja vähän purtavaa kisa-alueelle.  

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit 

Moduuli 1/Kirvestyö

Aikataulu

Käytettävä aika:aamupäivä
Pisteet:50 p

Arviointiperusteet

Kirvestyönä valmistaa kuvan mukainen pilariantura ja pilarin muotti. 

Pilari keskeisesti anturaan nähden.

Pääasialliset arviointikriteerit 

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-50 p. 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta 

Arvioinnin suorittaa vähintään kaksi (2) tuomaria kilpailupaikkakunnalla sekä neljän (4) hengen tuomaristo: päätuomari, yrityksen edustaja, lajivastaava ja koordinaattori. Tuomaristo tarkistaa CIS-arvioinnit ja voi käyttää videokuvamateriaalista tarvittaessa. Semifinaaleissa käytetään, jokaisen semifinaalipaikkakunnan oman alan henkilökuntaa tuomareina kaksi (2) kpl. (Ei ulkopuolisia tuomareita).  Semifinaalijärjestäjänä toimii kilpailuhuoltaja tai muu oppilaitoksen edustaja. 

Määrällinen arviointi 100% 

Määrällinen arviointikohde on selvästi mitattava. Tällainen on esimerkiksi havainto siitä, onko joku asia tehty. Puuttuva osa, josta mittausta ei voida tehdä eikä mitattua arvoa saada on 0p. 

Esimerkki arvioinnista  

Kaikissa tehtävissä käytetään rakennusalan perustutkinnon arviointikriteerejä tasolla kiitettävä 5. Tuomarit arvioivat kilpailijoita työskentelyn aikana seuraten ja mittaamalla valmiin tuotteen mittatarkkuuden ja piirustuksien mukaisuuden. 

Kilpailutehtäväkokonaisuus arvioidaan asteikolla 0 – 50 p, josta määrällisen arvioinnin osuus 100%. Arviointi painottuu määrälliseen arviointiin, kuten mittatarkkuuteen, pysty-, leveys-, pituus-, ja ristimittoihin. Mittapisteiden määrä tehtävissä on 10 -15 kpl. Pisteitä vähennetään puuttuvista osista, jotka ovat esim. puumateriaalit, naulat ja ruuvit. Valmiin tehtävän arvioinnissa huomioidaan myös yleisilme sekä Taitaja-teemojen mukaisesti yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus. 

Moduuli 2/Muuraustyö

Aikataulu

Käytettävä aika:iltapäivä
Pisteet:50 p

Arviointiperusteet

Muuraustyönä valmistaa suunnitelmien mukainen rakenne.

Pääasialliset arviointikriteerit 

Tarkempi arviointi tehdään CIS import -lomakkeelle. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0-50 p.  

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta 

Arvioinnin suorittaa vähintään kaksi (2) tuomaria kilpailupaikkakunnalla sekä neljän (4) hengen tuomaristo: päätuomari, yrityksen edustaja, lajivastaava ja koordinaattori. Tuomaristo tarkistaa CIS-arvioinnit ja voi käyttää videokuvamateriaalista tarvittaessa. Semifinaaleissa käytetään, jokaisen semifinaalipaikkakunnan oman alan henkilökuntaa tuomareina kaksi (2) kpl. (Ei ulkopuolisia tuomareita). Semifinaalijärjestäjänä toimii kilpailuhuoltaja tai muu oppilaitoksen edustaja. 

Määrällinen arviointi 100% 

Määrällinen arviointikohde on selvästi mitattava. Tällainen on esimerkiksi havainto siitä, onko joku asia tehty. Puutuva osa, josta mittausta ei voida tehdä, eikä mitattua arvoa saada on 0p. 

Esimerkki arvioinnista  

Kaikissa tehtävissä käytetään rakennusalan perustutkinnon arviointikriteerejä tasolla kiitettävä 5. Tuomarit arvioivat kilpailijoita työskentelyn aikana seuraten ja mittaamalla valmiin tuotteen mittatarkkuuden ja piirustuksien mukaisuuden. 

Kilpailutehtäväkokonaisuus arvioidaan asteikolla 0 – 50 p Muuraus, josta määrällisen arvioinnin osuus 100%. Arviointi painottuu määrälliseen arviointiin, kuten mittatarkkuuteen, pysty- ja vaakasuoruuteen, pintojen tasaisuuteen, siisteyteen, saumojen tasaisuuteen ja valmiin tehtävän yleisilmeeseen. Myös Taitaja-teemojen mukaisesti huomioidaan: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus. Mittapisteiden määrä tehtävässä on 8-15 kpl. Lisäksi puuttuvista osista vähennetään pisteitä. 

 

Tehtäväpankki Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.