P3 Ravintola- ja cateringpalvelut / Semifinaali
Aika
Torstai 4.2.2021
Kilpailupaikat
Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.
Semifinaalikoordinaattori
Kilpailutehtävät
Kilpailu on parikilpailu.
Työskentelyaika on 4 tuntia.
Ennen kilpailua kilpailijat tekevät työsuunnitelman.
Oppilaitokset saavat reseptit ennakkoon.
Reseptit ovat 8:lle ruokailijalle. Annokset kootaan kuudelle. Tuomareille menee kolme annosta ja esittelypöytään yksi annos. Kaksi annosta jäävät itsearviointia varten.
Varsinaiseen kilpailuun tulee tehtäväksi yksi alkuruoka, yksi pääruoka, kasvislisäke sekä jälkiruoka. Annosruokien kokoaminen ja koristelu on vapaata kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen. Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.
Lajin aikataulu
Kukin oppilaitos järjestää semifinaalin ennalta annettujen ohjeiden mukaisesti. Kilpailuaika on 4 tuntia, eikä se sisällä taukoja.
Kilpailupäivän aikataulu
11:15 – 11:45 kilpailutiloihin tutustuminen
11:45 – 12:15 Kilpailuinfo meetin välityksellä
12:15 – 12:45 Moduuli 1
12:45 – 15:15 Moduuli 2
15:45 Tuomaripalaute kilpailijoille toimipisteiden tuomareiden osalta (toimipisteet palauttavat kilpailijoiden Cis-tulokset sekä arvioimattoman kirjalliset tehtävät semifinaalikoordinaattorille lopullisten tulosten laskemista varten)
Lopulliset tulokset julkaistaan seuraavana päivänä.
Materiaalit ja laitteet
Semifinaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja roskakorit jätteiden lajittelua varten.
Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät käsityövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat suurtalouskeittiöissä käytettäviä malleja.
Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat.
Moduuli 1 / Ennakkosuunnitelma ja kirjallinen tehtävä
Ennakkosuunnitelman saa tehdä jo ennen kilpailua, kirjallinen tehtävä toimitetaan kilpailun alkaessa ja sen täyttämiseen pari EI SAA käyttää apuna mitään kirjallista materiaalia.
Moduuli 2 / Ruoanvalmistus
Kilpailussa valmistettavien ruokien reseptit:
ALKURUOKA
Pinaattikeitto
- 300 g tuoretta pinaattia
- 1 l maitoa
- 1 tl suolaa
- 50 g voita
- 50 g vehnäjauhoja
- ¼ tl valkopippuria
- ¼ tl muskottipähkinää
Tarjoiluun
- 8 kpl keitettyä kananmunaa
Valmistusohje
1. Huuhtele pinaatit kylmässä vedessä ja valuta lävikössä.
2. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja anna pulpahtaa.
3. Lisää kuuma maito koko ajan sekoittaen.
4. Lisää mausteet (paitsi suola) ja keitä hiljalleen 5 min.
5. Lisää silputut pinaatit ja keitä vielä 5 min.
6. Tarkista maku ja rakenne.
7. Lisää lopuksi suola.
8. Tarjoa keitto kananmunan puolikkaiden kanssa.
9. Koriste annokset haluamallasi tavalla. Käytä mielikuvitusta ja kilpailukeittiön raakaaineita!
10.Ota omavalvonta näyte.
PÄÄRUOKA
Raparperikirjolohi
- 1 kg kirjolohifileetä
- 1 tl suolaa
- 2½ dl raparperipaloja
- 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1 tl sambal oelek-chilitahnaa
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- Pinnalle: ruohosipulia tai kevätsipulia
Valmistusohje
1. Leikkaa lohi annospaloiksi ja aseta ne voideltuun vuokaan nahkapuoli alaspäin.
2. Sirottele lohipalojen pinnalle suolaa.
3. Paloittele raparperit pieneksi hakkelukseksi.
4. Sekoita raparperihakkeluksen joukkoon inkivääriraaste, chilitahna, hunaja ja soija.
5. Levitä seos lohipalojen pintaan.
6. Sirottele pintaan vielä seesamin siemeniä.
7. Kypsennä 175 C kiertoilmauunissa noin 10 minuuttia. Aseta sisälämpötilaksi 52 C.
8. Kokoa annos haluamallasi tavalla.
9. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla tai kevätsipulilla sekä kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen.
Kasvislisäke
- 300 g porkkanaa
- 300 g punasipulia
- 200 g parsakaalia (pitkä)
- 100 g retiisiä
- 200 g palsternakkaa
- 50 g voita
- suolaa, rouhittua mustapippuria maun mukaan
Valmistusohje
1. Kuori juurekset ja sipuli.
2. Suikaloi muut kasvikset, paitsi parsakaali ja retiisi.
3. Jaa retiisi neljään osaa.
4. Freesaa kasvikset kevyesti voissa kypsymisjärjestyksessä.
5. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
6. Kokoa keoksi kalan alle.
7. Viimeistele annos koristelemalla haluamallasi tavalla esim. yrteillä ja syötävillä kukilla.
JÄLKIRUOKA
Mustikkakukko
Pohja
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 4 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- 400 g pakastemustikoita
- 100 g sokeria
- 3 rkl perunajauhoja
Tarjoiluun
- 5 dl vaniljakermajäätelöä TAI vaniljakastiketta
Valmistusohje
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos.
3. Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele ne paistovuokien pohjille ja reunoille.
4. Taputtele lopusta taikinasta leivinpaperille kannet piiraille ja laita kaikki jääkaappiin hetkeksi.
5. Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho.
6. Jaa seos annosvuokiin ja laita taikinakannet vuokien päälle.
7. Paista kiertoilmauunissa 175 C n. 20 min.
8. Tarjoa lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
9. Nosta annokset esille ja koristele haluamallasi tavalla esim. pensasmustikalla ja sitruunamelissalla.
10.Ota omavalvontanäyte.
Vaniljakastike
- ½ vaniljatanko
- 4 dl maitoa
- 3 keltuaista
- 4 rkl sokeria
- 1 rkl perunajauhoja
Valmistusohje
1. Halkaise vaniljatanko poikittain ja pitkittäin eli yhteensä neljään osaan.
2. Lisää kattilaan vaniljatanko, maito, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot.
3. Kuumenna hyvin sekoittaen, kunnes sakenee.
4. Jäähdytä.
5. Ripota päälle sokeria.
6. Ota omavalvontanäyte.
Käytännön ohjeita
Kilpailun järjestävä oppilaitos hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.
Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta.
Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.
Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia.
Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Ennakkosuunnitelma ja kirjallinen tehtävä
Aikataulu
Käytettävä aika: | 30 min |
Pisteet: | x p |
Arviointiperusteet
Pohjana käytetään valtakunnallista Kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:
- ravitsemispalveluissa toimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus
Moduuli 2/Ruoanvalmistus
Aikataulu
Käytettävä aika: | 3 h 30 min |
Pisteet: | x p |
Arviointiperusteet
Pohjana käytetään valtakunnallista Kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:
- ravitsemispalveluissatoimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus