P3 Ravintola- ja cateringpalvelut / Semifinaali

Aika

Torstai 4.2.2021

Kilpailupaikat

Semifinaalit toteutetaan kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa.

Semifinaalikoordinaattori

Terhi Muhli, Ammattiopisto Live 

terhi.muhli@inlive.fi

040 025 0462 

Kilpailutehtävät

Kilpailu on parikilpailu. 

Työskentelyaika on 4 tuntia. 

Ennen kilpailua kilpailijat tekevät työsuunnitelman. 

Oppilaitokset saavat reseptit ennakkoon. 

Reseptit ovat 8:lle ruokailijalle. Annokset kootaan kuudelle. Tuomareille menee kolme annosta ja esittelypöytään yksi annos. Kaksi annosta jäävät itsearviointia varten. 

Varsinaiseen kilpailuun tulee tehtäväksi yksi alkuruoka, yksi pääruoka, kasvislisäke sekä jälkiruoka.  Annosruokien kokoaminen ja koristelu on vapaata kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen. Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte. 

Lajin aikataulu

Kukin oppilaitos järjestää semifinaalin ennalta annettujen ohjeiden mukaisesti. Kilpailuaika on 4 tuntia, eikä se sisällä taukoja. 

Kilpailupäivän aikataulu 

11:15 – 11:45 kilpailutiloihin tutustuminen  

11:45 – 12:15   Kilpailuinfo meetin välityksellä 

12:15 – 12:45 Moduuli 1 

12:45 – 15:15 Moduuli 2 

15:45 Tuomaripalaute kilpailijoille toimipisteiden tuomareiden osalta (toimipisteet palauttavat kilpailijoiden Cis-tulokset sekä arvioimattoman kirjalliset tehtävät semifinaalikoordinaattorille lopullisten tulosten laskemista varten) 

Lopulliset tulokset julkaistaan seuraavana päivänä. 

Materiaalit ja laitteet

Semifinaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet ja roskakorit jätteiden lajittelua varten. 

Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät käsityövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat suurtalouskeittiöissä käytettäviä malleja. 

Esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat. 

Moduuli 1 / Ennakkosuunnitelma ja kirjallinen tehtävä 

Ennakkosuunnitelman saa tehdä jo ennen kilpailua, kirjallinen tehtävä toimitetaan kilpailun alkaessa ja sen täyttämiseen pari EI SAA käyttää apuna mitään kirjallista materiaalia. 

Moduuli 2 / Ruoanvalmistus 

 Kilpailussa valmistettavien ruokien reseptit: 

ALKURUOKA 
Pinaattikeitto 

  • 300 g tuoretta pinaattia
  • 1 l maitoa 
  • 1 tl suolaa 
  • 50 g voita 
  • 50 g vehnäjauhoja 
  • ¼ tl valkopippuria 
  • ¼ tl muskottipähkinää 

Tarjoiluun 

  • 8 kpl keitettyä kananmunaa 

Valmistusohje 

1. Huuhtele pinaatit kylmässä vedessä ja valuta lävikössä. 
2. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja anna pulpahtaa. 
3. Lisää kuuma maito koko ajan sekoittaen. 
4. Lisää mausteet (paitsi suola) ja keitä hiljalleen 5 min. 
5. Lisää silputut pinaatit ja keitä vielä 5 min. 
6. Tarkista maku ja rakenne. 
7. Lisää lopuksi suola. 
8. Tarjoa keitto kananmunan puolikkaiden kanssa. 
9. Koriste annokset haluamallasi tavalla. Käytä mielikuvitusta ja kilpailukeittiön raakaaineita! 
10.Ota omavalvonta näyte. 

PÄÄRUOKA 
Raparperikirjolohi 

  • 1 kg kirjolohifileetä 
  • 1 tl suolaa 
  • 2½ dl raparperipaloja
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl sambal oelek-chilitahnaa 
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa 
  • 2 rkl soijakastiketta 
  • 1 rkl seesaminsiemeniä 
  • Pinnalle: ruohosipulia tai kevätsipulia 

Valmistusohje 

1. Leikkaa lohi annospaloiksi ja aseta ne voideltuun vuokaan nahkapuoli alaspäin. 
2. Sirottele lohipalojen pinnalle suolaa. 
3. Paloittele raparperit pieneksi hakkelukseksi. 
4. Sekoita raparperihakkeluksen joukkoon inkivääriraaste, chilitahna, hunaja ja soija. 
5. Levitä seos lohipalojen pintaan. 
6. Sirottele pintaan vielä seesamin siemeniä. 
7. Kypsennä 175 C kiertoilmauunissa noin 10 minuuttia. Aseta sisälämpötilaksi 52 C. 
8. Kokoa annos haluamallasi tavalla. 
9. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla tai kevätsipulilla sekä kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen. 

Kasvislisäke 

  • 300 g porkkanaa 
  • 300 g punasipulia 
  • 200 g parsakaalia (pitkä) 
  • 100 g retiisiä 
  • 200 g palsternakkaa 
  • 50 g voita 
  • suolaa, rouhittua mustapippuria maun mukaan 

Valmistusohje 

1. Kuori juurekset ja sipuli. 
2. Suikaloi muut kasvikset, paitsi parsakaali ja retiisi. 
3. Jaa retiisi neljään osaa. 
4. Freesaa kasvikset kevyesti voissa kypsymisjärjestyksessä. 
5. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 
6. Kokoa keoksi kalan alle. 
7. Viimeistele annos koristelemalla haluamallasi tavalla esim. yrteillä ja syötävillä kukilla. 

JÄLKIRUOKA 
Mustikkakukko 

Pohja 

  • 200 g voita 
  • 1 dl sokeria 
  • 4 dl ruisjauhoja 
  • 1 tl leivinjauhetta 

Täyte 

  • 400 g pakastemustikoita 
  • 100 g sokeria 
  • 3 rkl perunajauhoja 

Tarjoiluun 

  • 5 dl vaniljakermajäätelöä TAI vaniljakastiketta 

Valmistusohje 

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. 
2. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos. 
3. Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele ne paistovuokien pohjille ja reunoille. 
4. Taputtele lopusta taikinasta leivinpaperille kannet piiraille ja laita kaikki jääkaappiin hetkeksi. 
5. Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. 
6. Jaa seos annosvuokiin ja laita taikinakannet vuokien päälle. 
7. Paista kiertoilmauunissa 175 C n. 20 min. 
8. Tarjoa lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 
9. Nosta annokset esille ja koristele haluamallasi tavalla esim. pensasmustikalla ja sitruunamelissalla. 
10.Ota omavalvontanäyte. 

Vaniljakastike 

  • ½ vaniljatanko 
  • 4 dl maitoa 
  • 3 keltuaista 
  • 4 rkl sokeria 
  • 1 rkl perunajauhoja 

Valmistusohje 

1. Halkaise vaniljatanko poikittain ja pitkittäin eli yhteensä neljään osaan. 
2. Lisää kattilaan vaniljatanko, maito, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot. 
3. Kuumenna hyvin sekoittaen, kunnes sakenee. 
4. Jäähdytä. 
5. Ripota päälle sokeria. 
6. Ota omavalvontanäyte. 

Käytännön ohjeita

Kilpailun järjestävä oppilaitos hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten. 

Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta.  

Kilpailijalla saa olla mukanaan henkilökohtaiset veitset ja muut käsikäyttöiset pientyövälineet.  

Kilpailija saa käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana, sekä muuta kirjallista materiaalia. 

Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty. 

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Ennakkosuunnitelma ja kirjallinen tehtävä

Aikataulu

Käytettävä aika:30 min
Pisteet:x p

Arviointiperusteet

Pohjana käytetään valtakunnallista Kokin opetussuunnitelman pakollisia osia: 

  • ravitsemispalveluissa toimiminen
  • lounasruokien valmistus
  • annosruokien valmistus 

Moduuli 2/Ruoanvalmistus

Aikataulu

Käytettävä aika:3 h 30 min
Pisteet:x p

Arviointiperusteet

Pohjana käytetään valtakunnallista Kokin opetussuunnitelman pakollisia osia: 

  • ravitsemispalveluissatoimiminen
  • lounasruokien valmistus
  • annosruokien valmistus 

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.