P3 Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali
Finalistit
Emilia Koskinen
Sataedu
Helena Karppinen
Sataedu
Joni Peltomaa
Sataedu
Teemu Männistö
Sataedu
Iisa Vähäkuopus
Ammattiopisto Live
Sarita Nyman
Ammattiopisto Live
Asla Porsanger
Ammattiopisto Luovi
Sameli Pukema
Ammattiopisto Luovi
Essi Räisänen
Ammattiopisto Luovi
Petra Pursiniemi
Ammattiopisto Luovi
Miika Säppi
Ammattiopisto Live
Yin Win
Ammattiopisto Live
Finaalipaikka
Ammattiopisto Luovi
Veteraanikatu 2, 90130 Oulu
Kilpailutehtävät
Kilpailu on parikilpailu.
Työskentelyaika on 5 tuntia.
Kilpailijat saavat ruokaohjeet ennakkoon.
Kilpailupäivänä tehtävänä on valmistaa, viimeistellä ja laittaa tarjolle lautasannokset neljälle ruokailijalle annettujen ohjeiden mukaan. Kilpailijat vaihtavat työpistettä annetun aikataulun mukaan. Kirjallinen tehtävä tehdään kolmannessa työpisteessä.
Annokset kootaan ja koristellaan vapaasti kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen.
Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.
Lajin aikataulu
Tiistaina 18.5.2021
klo 12.30 Kilpailutiloihin tutustuminen, työparit suunnittelevat työnjaon ja ajoituksen
klo 14.00–14.45 Taitajakisojen avajaiset
Keskiviikkona 19.5.2021
klo 8.20–8.30 Kilpailuinfo
klo 8.30–16.00 Kilpailutehtävä
klo 16.30–17.00 Tuomaripalaute kilpailijoille
Materiaalit ja laitteet
Finaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteet, astiat, työvälineet- ja laitteet, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten.
Käytettävät työvälineet, koneet ja laitteet ovat suurtalouskeittiöissä käytettäviä malleja.
Moduulit 1-2 / Ruoanvalmistus
Ruoanvalmistustehtävä järjestetään kahdessa eri työpisteessä, joka vaihtuu sovitun aikataulun mukaan.
Kilpailussa valmistettavien ruokien reseptit:
Paneroitu broilerin rintafilee 4 annosta
500 g broilerin rintafileetä
1 dl vehnäjauhoa
1 kpl kananmuna
1 dl korppujauhoa
2 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 rkl grillausmaustetta
rypsiöljyä ja voita
- Varaa työvälineet ja raaka-aineet
- Muotoile broilereista 4 kpl n. 110 g palasta ja nuiji kevyesti muovin välissä
- Leivitä leikkeet
- Paista leikkeet öljy – voi seoksessa kauniin ruskeiksi
- Jatka tarvittaessa paistamista uunissa
- Mittaa leikkeiden lämpötila ennen annosten kokoamista
- Kokoa ruoka-annokset lämmitetyille lautasille lisukkeiden kanssa
- Viimeistele annos sitruunalohkolla ja herneenversolla
Duchesse -perunat
1 kg Rosamunda -perunoita
2 kpl kananmunan keltuaista
50 g voita
½ dl oliiviöljyä
½ tl muskottipähkinää
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
- Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä
- Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella
- Sekoita joukkoon keltuaiset, pehmeä voi, öljy ja mausteet
- Pursota massasta ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle
- Paista uunissa 200 asteessa n. 10 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita
Ratatouille
oliiviöljyä
2 sipulia
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
3 tomaattia
1 dl vettä
3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
timjamia
- Varaa työvälineet ja raaka-aineet
- Lohko sipulit, kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika
- Tee tomaatteihin ristikkäisviilto ja keitä niitä hetki, kuori ja pilko kaltatut tomaatit
- Hienonna valkosipulinkynnet
- Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paista sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa viitisen minuuttia koko ajan käännellen
- Lisää tomaatit, vesi, valkosipulit, suola ja mustapippuri, sekä timjami. Jatka kypsennystä vielä noin viisi minuuttia
- Tarjoa pääruoan lisäkkeenä
Bataattisosekeitto
700 g bataattia
200 g porkkanaa
200 g perunaa
n.1,5 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 tl tuoretta inkivääriä
¼ tl chilijauhetta
- Varaa työvälineet ja raaka-aineet
- Kuori ja pilko juurekset
- Kiehauta vesi ja kasvisliemi kattilassa
- Lisää bataatti, porkkana ja peruna liemeen. Keitä juurekset pehmeiksi ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa keitinliemellä.
- Mausta keitto tuorejuustolla, chilillä ja inkiväärillä.
- Kuumenna keitto ennen tarjoilua, mutta älä enää keitä. Tarkista maku.
- Lisää bataattikeiton päälle basilikaöljyä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Basilikaöljy
2 valkosipulin kynttä
1 ruukku basilikaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
- Varaa työvälineet ja raaka-aineet
- Sekoita kaikki aineet tasaiseksi blenderillä
Kahvikehrät
Taikina:
150 g voita
6 dl vehnäjauhoa
1 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kpl kananmunaa
2 rkl sokeria
Täyte:
100 g tomusokeria
100 g voita
tl vaniljasokeria
- Varaa raaka-aineet ja työvälineet
- Nypi voi ja jauhot kulhossa
- Liota hiiva lämpimään maitoon
- Lisää munat ja sokeri, sekoita
- Lisää edellä sekoitetut aineet voi-jauhoseokseen
- Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi
- Valmista täyte sekoittamalla pehmeään voihin vaniljasokeri ja tomusokeri
- Levitä täyte taikinalevyn päälle ja kääri rullalle
- Leikkaa rullasta 2,5 cm paloja ja laita ne paperisiin leivosvuokiin leikkauspinta alaspäin
- Kohota hetki kohotuskaapissa tai lämpimässä paikassa
- Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria
- Paista 190 asteessa noin 13 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä
- Laita 8 pullaa tarjolle tarjoiluastiaan
Moduuli 3 / Kirjallinen ja toiminnallinen tehtävä
Kilpailijapari saa kirjallisen tehtävän ja ohjeet toiminnallisen tehtävän suorittamiseen.
Käytännön ohjeita
- Kilpailun järjestävä oppilaitos hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.
- Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta.
- Kilpailijalla ei tarvitse olla mukanaan omia työvälineitä.
- Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty
Kilpailuavustaja
- Avustaja auttaa kilpailussa tarvittavien raaka-aineiden ja pientyövälineiden löytämisessä keittiöstä.
- Hän tarkistaa ennen kilpailujen alkua, että kaikki kilpailijoiden raaka-aineet ovat valmiina, ja työvälineet ovat kunnossa. Jos jotain puuttuu, puutteet tulee ilmoittaa, kun raaka-aineita kerätään keittiöihin. Jos kilpailutilanteessa huomataan puutteita, niistä tulee heti kertoa kilpailujen järjestäjälle ja päätuomarille.
- Kilpailuavustaja tarkistaa keittiön kunnon ennen kilpailujen alkua ja laittaa valmiiksi roskapussit, kertakäyttökäsineet sekä noutaa raaka-ainekorit esille.
- Huolehtii kilpailuparin roskien pois viemisestä kilpailuajan päättyessä.
- Huolehtii tuomariston tai lajivastaavien hänelle erikseen määräämistä tehtävistä.
Kilpailuavustaja EI saa:
- Kilpailuavustaja on avustava henkilö, jonka työn osuus ei saa näkyä varsinaisessa kilpailusuorituksessa.
- Kilpailuavustaja ei saa auttaa kilpailuparia työvaihepuhtaanapidossa.
- Kilpailuavustaja ei saa neuvoa tai muuten opastaa kilpailuparia työsuorituksen aikana.
Tuomarit
Kilpailussa on viisi tuomaria, joista yksi on päätuomari. Tuomareista kolme on oppilaitoksen edustajia ja kaksi tuomaria on työelämän edustajia.
Päätuomari:
- Miia Kamunen, Staffpoint Oy
Tuomarit, työelämän edustajat:
- Ammatillinen erityisopettaja Sanna Valtonen, Sataedu
- Ammatillinen erityisopettaja Anne Kerstinen, Sataedu
- Ravintolapäällikkö Tytti Vesala, Restel
- Gastro Chef Hannu Peräläinen, Compass Group
- Minna Määttä, Ammattiopisto Luovi
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli A/Ruoanvalmistus
Aikataulu ja pisteet
Käytettävä aika: | 4 h |
Pisteet: | 80 p |
- Ruoanvalmistus kahdessa eri työpisteessä, joka vaihtuu ennalta suunnitellun aikataulun mukaan
- Valmistetaan ruoka-annokset neljälle ruokailijalle määräaikaan mennessä
- Kaksi annosta menee tuomareille, yksi omavalvontaan, yksi esittelypöytään
- Annokset kootaan ja viimeistellään vapaasti
Arviointiperusteet
Pohjana käytetään valtakunnallista kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:
- ravitsemispalveluissa toimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus
Moduuli B/Kirjallinen ja toiminnallinen tehtävä
Aikataulu ja pisteet
Käytettävä aika: | 1 h |
Pisteet: | 20 p |
- Kirjallinen tehtävä ja toiminnallinen tehtävä, joka perustuu kestävän kehityksen arvoihin
Arviointiperusteet
Pohjana käytetään valtakunnallista kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:
- ravitsemispalveluissa toimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus