P3 Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali

Finalistit

Emilia Koskinen

Sataedu

Helena Karppinen

Sataedu

Joni Peltomaa

Sataedu

Teemu Männistö

Sataedu

Iisa Vähäkuopus

Ammattiopisto Live

Sarita Nyman

Ammattiopisto Live

Asla Porsanger

Ammattiopisto Luovi

Sameli Pukema

Ammattiopisto Luovi

Essi Räisänen

Ammattiopisto Luovi

Petra Pursiniemi

Ammattiopisto Luovi

Miika Säppi

Ammattiopisto Live

Yin Win

Ammattiopisto Live

Finaalipaikka

Ammattiopisto Luovi
Veteraanikatu 2, 90130 Oulu

Kilpailutehtävät

Kilpailu on parikilpailu.

Työskentelyaika on 5 tuntia.

Kilpailijat saavat ruokaohjeet ennakkoon.

Kilpailupäivänä tehtävänä on valmistaa, viimeistellä ja laittaa tarjolle lautasannokset neljälle ruokailijalle annettujen ohjeiden mukaan. Kilpailijat vaihtavat työpistettä annetun aikataulun mukaan. Kirjallinen tehtävä tehdään kolmannessa työpisteessä.

Annokset kootaan ja koristellaan vapaasti kilpailukeittiön raaka-aineita hyödyntäen.

Kaikista ruokalajeista otetaan omavalvontanäyte.

Lajin aikataulu

Tiistaina 18.5.2021 

klo 12.30 Kilpailutiloihin tutustuminen, työparit suunnittelevat työnjaon ja ajoituksen
klo 14.00–14.45 Taitajakisojen avajaiset 

Keskiviikkona 19.5.2021 

klo 8.20–8.30 Kilpailuinfo 
klo 8.30–16.00 Kilpailutehtävä 
klo 16.30–17.00 Tuomaripalaute kilpailijoille 

Materiaalit ja laitteet

Finaalin järjestäjä varaa jokaiselle kilpailijaparille työpisteet, astiat, työvälineet- ja laitteet, kertakäyttökäsineet ja astiat jätteiden lajittelua varten.

Käytettävät työvälineet, koneet ja laitteet ovat suurtalouskeittiöissä käytettäviä malleja.

Moduulit 1-2 / Ruoanvalmistus

Ruoanvalmistustehtävä järjestetään kahdessa eri työpisteessä, joka vaihtuu sovitun aikataulun mukaan.

Kilpailussa valmistettavien ruokien reseptit:

Paneroitu broilerin rintafilee 4 annosta

500 g broilerin rintafileetä
1 dl vehnäjauhoa
1 kpl kananmuna
1 dl korppujauhoa
2 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 rkl grillausmaustetta
rypsiöljyä ja voita

  1. Varaa työvälineet ja raaka-aineet
  2. Muotoile broilereista 4 kpl n. 110 g palasta ja nuiji kevyesti muovin välissä
  3. Leivitä leikkeet
  4. Paista leikkeet öljy – voi seoksessa kauniin ruskeiksi
  5. Jatka tarvittaessa paistamista uunissa
  6. Mittaa leikkeiden lämpötila ennen annosten kokoamista
  7. Kokoa ruoka-annokset lämmitetyille lautasille lisukkeiden kanssa
  8. Viimeistele annos sitruunalohkolla ja herneenversolla

Duchesse -perunat

1 kg Rosamunda -perunoita
2 kpl kananmunan keltuaista
50 g voita
½ dl oliiviöljyä
½ tl muskottipähkinää
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria

  1. Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä
  2. Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella
  3. Sekoita joukkoon keltuaiset, pehmeä voi, öljy ja mausteet
  4. Pursota massasta ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle
  5. Paista uunissa 200 asteessa n. 10 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita

Ratatouille

oliiviöljyä
2 sipulia
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
3 tomaattia
1 dl vettä
3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
timjamia

  1. Varaa työvälineet ja raaka-aineet
  2. Lohko sipulit, kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika
  3. Tee tomaatteihin ristikkäisviilto ja keitä niitä hetki, kuori ja pilko kaltatut tomaatit
  4. Hienonna valkosipulinkynnet
  5. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paista sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa viitisen minuuttia koko ajan käännellen
  6. Lisää tomaatit, vesi, valkosipulit, suola ja mustapippuri, sekä timjami. Jatka kypsennystä vielä noin viisi minuuttia
  7. Tarjoa pääruoan lisäkkeenä

Bataattisosekeitto

700 g bataattia
200 g porkkanaa
200 g perunaa
n.1,5 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 tl tuoretta inkivääriä
¼  tl chilijauhetta

  1. Varaa työvälineet ja raaka-aineet
  2. Kuori ja pilko juurekset
  3. Kiehauta vesi ja kasvisliemi kattilassa
  4. Lisää bataatti, porkkana ja peruna liemeen. Keitä juurekset pehmeiksi ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa keitinliemellä.
  5. Mausta keitto tuorejuustolla, chilillä ja inkiväärillä.
  6. Kuumenna keitto ennen tarjoilua, mutta älä enää keitä. Tarkista maku.
  7. Lisää bataattikeiton päälle basilikaöljyä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Basilikaöljy

2 valkosipulin kynttä
1 ruukku basilikaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa

  1. Varaa työvälineet ja raaka-aineet
  2. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi blenderillä

Kahvikehrät

Taikina:

150 g voita
6 dl vehnäjauhoa
1 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kpl kananmunaa
2 rkl sokeria

Täyte:

100 g tomusokeria
100 g voita
tl vaniljasokeria

  1. Varaa raaka-aineet ja työvälineet
  2. Nypi voi ja jauhot kulhossa
  3. Liota hiiva lämpimään maitoon
  4. Lisää munat ja sokeri, sekoita
  5. Lisää edellä sekoitetut aineet voi-jauhoseokseen
  6. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi
  7. Valmista täyte sekoittamalla pehmeään voihin vaniljasokeri ja tomusokeri
  8. Levitä täyte taikinalevyn päälle ja kääri rullalle
  9. Leikkaa rullasta 2,5 cm paloja ja laita ne paperisiin leivosvuokiin leikkauspinta alaspäin
  10. Kohota hetki kohotuskaapissa tai lämpimässä paikassa
  11. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria
  12. Paista 190 asteessa noin 13 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä
  13. Laita 8 pullaa tarjolle tarjoiluastiaan

Moduuli 3 / Kirjallinen ja toiminnallinen tehtävä

Kilpailijapari saa kirjallisen tehtävän ja ohjeet toiminnallisen tehtävän suorittamiseen.

Käytännön ohjeita

  • Kilpailun järjestävä oppilaitos hankkii tarvittavat raaka-aineet ennakkoon kilpailua varten.
  • Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää ja koulutuksenjärjestäjän hyväksymää asukokonaisuutta. 
  • Kilpailijalla ei tarvitse olla mukanaan omia työvälineitä.
  • Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty

Kilpailuavustaja

  • Avustaja auttaa kilpailussa tarvittavien raaka-aineiden ja pientyövälineiden löytämisessä keittiöstä.
  • Hän tarkistaa ennen kilpailujen alkua, että kaikki kilpailijoiden raaka-aineet ovat valmiina, ja työvälineet ovat kunnossa. Jos jotain puuttuu, puutteet tulee ilmoittaa, kun raaka-aineita kerätään keittiöihin. Jos kilpailutilanteessa huomataan puutteita, niistä tulee heti kertoa kilpailujen järjestäjälle ja päätuomarille.
  • Kilpailuavustaja tarkistaa keittiön kunnon ennen kilpailujen alkua ja laittaa valmiiksi roskapussit, kertakäyttökäsineet sekä noutaa raaka-ainekorit esille.
  • Huolehtii kilpailuparin roskien pois viemisestä kilpailuajan päättyessä.
  • Huolehtii tuomariston tai lajivastaavien hänelle erikseen määräämistä tehtävistä.

Kilpailuavustaja EI saa:

  • Kilpailuavustaja on avustava henkilö, jonka työn osuus ei saa näkyä varsinaisessa kilpailusuorituksessa.
  • Kilpailuavustaja ei saa auttaa kilpailuparia työvaihepuhtaanapidossa.
  • Kilpailuavustaja ei saa neuvoa tai muuten opastaa kilpailuparia työsuorituksen aikana.

Tuomarit

Kilpailussa on viisi tuomaria, joista yksi on päätuomari. Tuomareista kolme on oppilaitoksen edustajia ja kaksi tuomaria on työelämän edustajia.

Päätuomari:

  • Miia Kamunen, Staffpoint Oy

Tuomarit, työelämän edustajat:

  • Ammatillinen erityisopettaja Sanna Valtonen, Sataedu
  • Ammatillinen erityisopettaja Anne Kerstinen, Sataedu
  • Ravintolapäällikkö Tytti Vesala, Restel
  • Gastro Chef Hannu Peräläinen, Compass Group
  • Minna Määttä, Ammattiopisto Luovi

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli A/Ruoanvalmistus

Aikataulu ja pisteet

Käytettävä aika: 4 h
Pisteet:80 p
  • Ruoanvalmistus kahdessa eri työpisteessä, joka vaihtuu ennalta suunnitellun aikataulun mukaan
  • Valmistetaan ruoka-annokset neljälle ruokailijalle määräaikaan mennessä
  • Kaksi annosta menee tuomareille, yksi omavalvontaan, yksi esittelypöytään
  • Annokset kootaan ja viimeistellään vapaasti

Arviointiperusteet

Pohjana käytetään valtakunnallista kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:  

  • ravitsemispalveluissa toimiminen 
  • lounasruokien valmistus 
  • annosruokien valmistus 

Moduuli B/Kirjallinen ja toiminnallinen tehtävä

Aikataulu ja pisteet

Käytettävä aika: 1 h
Pisteet:20 p
  • Kirjallinen tehtävä ja toiminnallinen tehtävä, joka perustuu kestävän kehityksen arvoihin

Arviointiperusteet

Pohjana käytetään valtakunnallista kokin opetussuunnitelman pakollisia osia:  

  • ravitsemispalveluissa toimiminen 
  • lounasruokien valmistus 
  • annosruokien valmistus 

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit

  • Lapin koulutuskeskus Redun logo. Linkki Redun verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Lappian logo. Linkki Lappian verkkosivuille.
  • Koulutuskeskus Jedun logo. Linkki Jedun verkkosivuille.
  • Oulun Palvelualan Opiston logo. Linkki OPAO:n verkkosivuille.
  • Ammattiopisto Luovin logo. Linkki Luovin verkkosivuille.
  • Suomen Diakoniaopiston logo. Linkki Suomen Diakoniaopiston verkkosivuille.
  • Skills Finlandin logo, linkki Skills Finlandin verkkosivuille.